TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A kínai elnök egy ünnepségen tartott beszédet, és igen határozottan kijelentette, hogy semmilyen területi veszteséget nem hajlandó eltűrni. Senki nem számíthat rá, hogy Kína bármit is feladjon szuverenitásából, biztonságából és fejlődéséből, ugyanakkor nem akar terjeszkedni vagy bármit bárkitől elfoglalni.

Az üzenet a maga módján aktuális volt, hisz az amerikai elnök már többször nyíltan kifejezte rosszallását Kína irányába, és sejteni lehetett, hogy egy olyan nagyhatalom, mint Kína, erre határozott választ ad. Ugyanakkor a kijelentések azoknak a szomszédos országoknak is szólhatnak, akiknek területi vitájuk van Kínával, valamint utalás lehet a Dél-kínai tengerre, ahol ugyancsak vannak megoldatlan konfliktusok.

A hadsereg

Hszi Csinping a CNBC szerint Pekingben tartotta egy órás beszédét a hadsereg, ahogy ők nevezik, a Népi Felszabadító Hadsereg megalakulásának 90. évfordulójának alkalmából szervezett ünnepségen. A hadsereg 1927-ben egy kis gerillaerőből fejlődött ki, amely Csang Kaj-sek nacionalista erői és a japán megszállók ellen küzdött, és végig stabil támasza volt a Kínai Kommunista Pártnak.

Hszi főleg a hadseregről és annak fejlődéséről beszélt, amely a világ legnagyobb állandó létszámú, 2,3 millió fős hadserege (ez persze érthető, hisz Kína a legnépesebb ország 1,4 milliárd fővel, igaz, India már alig van lemaradva tőle, és a 20-as években meg is fogja előzni). A hadsereg ugyanakkor éles háborúban szerencsére sok évtizede nem volt tesztelve, Kína nem keveredett komoly, nyílt háborús konfliktusba.

Feladatok

Az elnök egy mondatban külön összefoglalta a hadsereg feladatait: megvédi a kommunista párt vezető szerepét, az ország szocialista rendszerét (ez inkább az uralkodó elitre vonatkozhat, hisz a rendszer már nyomokban sem hasonlít kommunista-szocialista rendszerekre, inkább az állam által erősen uralt kapitalizmusnak lehetne nevezni), megvédi az ország szuverenitását, megőrzi a regionális és a világbékét.

A hosszú körmondat emlékeztet az egykori szovjet és szovjetbarát beszédekre, ugyanakkor a mai állapotokhoz igazodik. Lényeg, hogy nem kérdőjelezhető meg a kínai rendszer, emellett Kína abszolút nagyhatalom, mely szuverenitását minden körülmények között megvédi, zsarolásnak, nyomásnak nem enged, ugyanakkor, ha lehet, elkerülné a katonai konfliktusokat úgy a környékén, mint a világban.

Békés de határozott nagyhatalom

Tény, hogy Kína a nagyhatalmak között viszonylag békés, konfliktusokat nem kezdeményezett, még Mao brutális uralma idején sem voltuk súlyosabb incidensek. Az azóta eltelt 40 évben viszont az ország páratlan gazdasági fejlődésen ment át, amiért az egész világ csodálja, sőt izgul, hogy ez ne lassuljon le, hisz sokak szerint Kína húzza a világgazdaságot.

Az ország mérete és a fejlődés üteme azt eredményezte, hogy ma már Kína nagyjából Amerikához és Oroszországhoz mérhető nagyhatalom, ha használatban lenne még a hidegháborús terminus, akár szuperhatalomnak is lehetne nevezni, és a beszéd egyik legfőbb üzenete az lehet, hogy ennek teljes mértékben tudatában is van, és nem árt, ha mások is tisztában vannak vele.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél