<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A neokonzervatív kanadai külügyminiszter példátlan politikai- és kereskedelmi válságba sodorta a kínai kapcsolatokat és most útilaput kötöttek a talpára. Az új kanadai diplomáciai kurzus közelebb húzódik Eurázsiához és támogatja a palesztin állam létrehozását. Káncz Csaba jegyzete.
Az új kanadai külügyminiszter, Francois-Philippe Champagne (jobb szélen), Federica Mogherini, az EU akkori külügyi főképviselője és Wang Yi kínai külügyminiszter társaságában a G20 csúcson Japánban idén November 23-án.  EPA/FRANCK ROBICHON

Nem sok figyelmet keltett Európában, hogy két éves tevékenység után november 20-án váratlanul kirúgták Kanada neokonzervatív külügyminiszterét, Chrystia Freelandet és utódjának egy Kína-barát üzletembert, Francois-Philippe Champagne-t nevezték ki Ottawában.  Pedig Freeland az első vonalban harcolt Venezuela kormányának megdöntése érdekében és komoly nyomás alá helyezte Kínát az ujgur kérdés kapcsán.

Pedig minden olyan forradalmi volt

Az ukrán felmenőkkel rendelkező Freeland ráadásul már kinevezése előtt olyan vehemenciával kritizálta Moszkvát, hogy kitiltották Oroszország területéről.

A jelenlegi, Trudeau-kormányzat 2017-ben határozta el, hogy 2027-ig 70 százalékkal tornássza fel Kanada katonai költségvetését. Az új védelmi politikát bemutató beszédében Freeland akkor Kína fölemelkedését a globális stabilitásra leselkedő veszélynek nevezte, amely aláássa a Washington által dominált, „szabályokon alapuló nemzetközi rendet”.

Egy éve a vezető kanadai lapok még örömujjongásba törtek ki annak kapcsán, hogy a Huawei alvezérének felettébb kérdéses jogalapú kanadai őrizetbe vétele páratlan válságba sodorta Ottawa és Peking kapcsolatait. A neokonzervatív National Post akkor egyenesen bűnözői természettel vádolta meg a kínai vezetést.

Aztán jött a feketeleves

De válaszul a kínai elhárítás három kanadai állampolgárt tartóztatott le és Peking hónapokig még csak nem is volt hajlandó tárgyalni a sorsukról a kanadai hatóságokkal. Egyikük ráadásul egy magyar felmenőkkel rendelkező egykori diplomata, Michael Kovrig. Peking egyben leállította a kanadai marhahús és sertéshús importját is mondvacsinált okokra hivatkozva.

Kína aztán a politikai nyomás további fokozása érdekében idén nyáron hazahívta nagykövetét is Ottawából, szeptemberben pedig éles hangú közleményben magyarázatot követelt Kanadától, amikor annak egy fregattja (HMCS Ottawa) áthajózott a Tajvani-szoroson.

Káncz Csaba

Valóban idén őszre olyan szintre emelkedett a politikai- és üzleti körök nyomása Trudeau miniszterelnökre a konfrontatív Kína-politikája kapcsán, hogy lépnie kellett.

Francois-Philippe Champagne kinevezését Kína azzal honorálta, hogy új nagykövetet küld Ottawába. Kanada pedig Dominic Barton személyében egy olyan üzletembert küld most Pekingbe nagykövetnek, aki korábban sokat dolgozott a kétoldalú üzleti kapcsolatok javításán.

Közelebb Eurázsiához

Champagne külügyminiszter már régóta a korábbi miniszterelnök, Jean Chretien támogatottja – ő 2014-ben kapta meg az Oroszország Barátja kitüntetést. Az új külügyminiszter hivatalba lépésével párhuzamosan Kanada egyben a palesztin államiságot támogató külpolitikai kurzust kezdett Izraellel szemben.

Champagne dolgozott az európai nukleáris szektorban és évekig segítette a kínai ipari fejlődést. Egy 2017-es interjújában a kínai állami televízióban pedig dicsérte Pekinget annak kapcsán, hogy stabilitásra törekszik és támogatja a szabályokon alapuló nemzetközi rendet.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Súlyos hatalmi vákuum keletkezett a franciák kivonulásával
Káncz Csaba | 2022. június 29. 15:29
A Száhel-övezet országai számos helyi biztonsági kihívással, politikai zűrzavarral és egyidejűleg zajló puccskísérletek hullámával néznek szembe. Mali Franciaország számos vörös vonalát átlépte, ideértve a fegyveres csoportokkal folytatott tárgyalásokat, a katonai junta hatalom-átvételét, valamint azt, hogy dacolt a polgári uralomhoz való visszatérés ütemtervével. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: alapvető érdekünk, hogy ne legyen NATO-Oroszország háború
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 15:20
A külgazdasági és külügyminiszter beszélt arról is, hogy már jövőre a GDP több mint 2 százalékát költik majd védelmi célokra.    
Makro / Külgazdaság Varga Mihály ma Halásztelken járt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:46
A 881 milliós fejlesztésből 698 milliót állt a kormány. 
Makro / Külgazdaság Már megint gond lesz a benzinárakkal
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:07
Átmenetinek bizonyult ugyanis a 95-ös oktánszámú üzemanyag beszerzési árának csökkenése, péntektől ismét 5 forintos drágulás jön. A gázolaj viszont 15 forinttal kerül majd kevesebbe.
Makro / Külgazdaság Putyin nem fog örülni: Joe Biden komoly bejelentést tett a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:57
A NATO-csúcs megnyitóján Joe Biden újabb amerikai katonai bevetéseket jelent be Európában.
Makro / Külgazdaság A német kancellár addig adna fegyvereket Ukrajnának, amíg csak szükséges
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:33
Kezdődik a NATO-csúcs, a tagállami vezetők is megérkeztek Madridba, köztük Olaf Scholz is.
Makro / Külgazdaság Hoppá: Magyarországon is enyhén emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:48
Kijöttek a heti koronavírus-adatok, s némi növekedés tapasztalható az új fertőzöttek számában és a kórházban kezelteket illetően is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nem támogatunk egyetlen olyan javaslatot sem, amely belesodorhatja a NATO-t és Magyarországot ebbe a konfliktusba
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:33
Hivatalosan is indul a NATO-tagországok csúcstalálkozója.  
Makro / Külgazdaság Akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:51
A szakértő szerint igazak a hírek, miszerint akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel, hiszen már csak a Mol az egyetlen mentsvára Magyarországnak.
Makro / Külgazdaság Fontos döntés született Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:04
Az Európai Unió tagországai elfogadták szerda hajnalban a beterjesztett klímavédelmi törvényeket: egyebek között 2035-re betiltják a fosszilis üzemanyaggal hajtott új gépjárművek forgalmazását és létrehoznak egy többmilliárd eurós alapot arra, hogy abból támogatni tudják a szegényebb állampolgárokat a károsanyag-kibocsátás miatt kivetendő adók megfizetésében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG