<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az ország, amelyet egykoron „Kelet beteg embereként” emlegettek, a világ egyik vezető hatalmává vált, és ma már nem lehet elmenni Kína mellett, ha a nagyhatalmi erőviszonyokat tárgyaljuk. Július elsején száz éves lesz a Kínai Kommunista Párt, az egypártrendszer központjában álló szervezet egyértelműen óriási karriert futott be, azonban így is maradtak okok az aggodalomra.

1921-et írtunk, és a korabeli Kínában különös, párhuzamos társadalmak alakultak ki. A szegény, polgárháborúktól sújtott ország 400 milliós lakosságának többsége vidéken, kis falvakban éldegélt, északon pedig éhínség tombolt, több százezer ember életét követelve. Mindeközben Sanghajban egy nagyjából 30 négyzetkilométernyi területen a britek és franciák vietnámi és sikh katonák által vigyázva töltötték mindennapjaikat, kényelmesen elzárva a valódi Kína problémáitól.

Egy titkos találkozó

Az emigránsok North China Daily News nevű lapjának brit stábja éppen júliusi költözésére készülődött: az újság egy átmeneti szálláshely után egy vadiúj, amerikai tervezésű, kilencemeletes épületben kapott új otthont. Az újságírók mit sem sejthettek arról, hogy mindeközben lezajlott egy olyan titkos találkozó a francia területre eső, Wantz út 106-os száma alatt, amely alapjaiban formálta meg Kína életét – és teszi azt a mai napig.

A Kínai Kommunista Párt óriási hatást gyakorolt a mindennapokra. (Fotó: Pexels.com)A Kínai Kommunista Párt óriási hatást gyakorolt a mindennapokra. (Fotó: Pexels.com)

A találkozón nagyjából tizenketten vettek részt, köztük például a szovjet, a kommunizmus terjesztését népszerűsítő Comintern két ügynöke, valamint jelen volt egy fiatal aktivista, Mao Ce-tung is – a Kínai Kommunista Párt későbbi legendás vezére. A beszélgetést végül egy gyanús férfi megjelenése miatt félbeszakították, és egy, a közeli tavon horgonyzó turistahajón fejezték be, ám mindezek ellenére a tárgyalásoknak köszönhetően végül hivatalosan is megalapult a Kínai Kommunista Párt 1921. július elsején. A szervezet, amely ma nemcsak, hogy a kommunizmus legfőbb bástyája, hanem a világ egyik legerősebb országának vasmarkú irányítója is.

Bár a titkos gyűlésről a North China Daily News lemaradt, az orosz bolsevikok tevékenykedése Kínában már korábban aggasztani kezdte az emigrációban élőket. Sanghajban a befolyt külföldi tőke segítségével komoly pamutgyártó-birodalmat alakítottak ki, azonban a pocsék munkakörülmények miatt a dolgozói elégedetlenség gyakori problémát jelentett, és a sztrájkvezetőket szinte mindig kommunista szimpatizánsnak tartották. A korabeli média így figyelmeztetett:

többé már nem lehet figyelmen kívül hagyni azt, hogy a sanghaji ipar dolgozóit bolsevizálni akarják.

Ishikawa Yoshihiro japán történész ugyanakkor kiemelte, hogy az 1920-as évek elején rengeteg csoport és aktivista nevezte magát kommunistának Kínában, függetlenül attól, hogy ténylegesen azok voltak-e, így a párt szervezete is elég szegényes volt kezdetben. A frissen alapult Kínai Kommunista Párt eleinte teljesen fegyvertelen volt, ráadásul nagyjából csak 50 tagot számlált – senki sem számított arra, hogy a kommunista felkelések ekkora támogatást szereznek majd, különösen vidéken, ahol paraszthadseregek is küzdöttek, arra pedig különösen nem, hogy 1949-ben a kommunisták elsöprik a több mint 4 milliós hadsereggel felálló, amerikai támogatású addigi rezsimet.

Egy meghatározó mozgalom

Mao nem tanulmányozta áthatóan a marxista tanokat, viszont a korszak több más jelentős kínai aktivistájához hasonlóan ő is az imperialistaellenes május negyedike mozgalom tüntetésein szerezte első tapasztalatait, a később országossá szélesedő megmozdulás-sorozat gyökereit az 1919. május negyedikén tartott diáktüntetésekben kell keresni – írja az Economist. Egyetemi hallgatok az ellen tiltakoztak, hogy az I. világháború utáni terület-újraosztás során Németország kínai területeire Japánhoz kerültek, valamint kifogásolták azt is, hogy a nyugati hatalmak folyamatosan aláássák a kínai függetlenség ügyét. A május negyedike mozgalom több eszmét is magába foglalt, így a függetlenségi törekvések mellett a demokráciapárti és liberális hangok is szerepet kaptak, valamint a tudományon és iparon alapuló társadalom megteremtése iránt is megjelent az igény – a nacionalizmus és a kvázi-marxizmus így Kína sajátjává vált.

A North China Daily News még 1896-os cikkében nevezte „a Kelet beteg emberének” az országot, a találó újságírói fordulat pedig a közbeszédbe is bekerült, és az időközben nagyhatalommá erősödő Kína társadalma a mai napig bizonyos büszkeséggel tekint arra, hogy a végbement fejlődés során sikerült levetkőzni a kellemetlen jelzőt. A kínai marxizmus és az egypárt-rendszer működik – állítják sokan, és ez egybecseng Hszi Csin-ping elnök 2018-as kijelentésével, miszerint azután, hogy az ország megteremtett egy új rendszert, amely ötvözi az egypárti hatalomgyakorlást bizonyos, a társadalmi vélemény felmérése alkalmas eszközökkel, a világnak lenne mit tanulnia Kínától.

Nem rejtőzködnek

Mi ez a szervezet és hogyan működik? Richard McGregor, a Lowy Intézet agytrösztjének ausztrál újságírója, ’A párt: A kínai kommunista uralkodók titkos világa’ című 2010-es könyvében úgy fogalmazott, hogy a kommunizmust kiradírozták a világ legnagyobb kommunista államának felemelkedéséből. A szerző emellett kitért arra is, hogy a párt emellett jelentős erőfeszítéseket tesz azért, hogy a mindent kontrol alatt tartó hatalmi szálakat elrejtsék az utca embere és a világ más országai elől – ez a felfogás azonban még a Hszi Csin-ping hatalomra kerülése előtt jellemezte a Kínai Kommunista Pártot, hiszen ma már egyre kevésbé rejtegetik a mindent átszövő hatalmi szálakat.

Hszi Csin-ping kínai elnök. (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong)Hszi Csin-ping kínai elnök. (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong)

Ahogy korábban is említettük, Hszi büszkeséggel képviseli a kínai modellt, azonban ez nemcsak a jelenlegi elnök sajátja, a pártvezetők már a 2008-2009-es pénzügyi és gazdasági válság során is arról beszéltek, hogy igazán napvilágot láttak a nyugati kapitalizmus gyengeségei, és eljött Kína ideje.

Boldog születésnapot!

Július elsején a Kínai Kommunista Párt tehát úgy ülheti meg századik évfordulóját, hogy a világ második legnagyobb gazdaságát, és legnagyobb hadseregét irányítja. Azt, hogy mennyi minden változott az eltelt évszázad alatt mi sem mutatja jobban, minthogy míg alig 25 éve az Egyesült Államoknak még nem volt oka aggódni a kínai befolyás miatt, a nyugati szuperhatalom most nyíltan elismeri, hogy jelentős fenntartásai vannak.

A párt hazai befolyása pedig egyre csak erősödik – elég csak arra gondolni, hogy az ujgur kisebbség lakta Hszincsiangban hogyan válik egyre fojtogatóbbá a hatalom marka a telefonok, kamerák és az internet ellenőrzésével, hiszen ennek köszönhetően kerülnek több százezrek a sokat kritizált „deradikalizációs” táborokba – ezek szerepével korábbi cikkeinkben többször is foglalkoztunk. Kerry Brown, a londoni King’s College szakértője szerint a technológia alapjaiban változtatta meg a Kínai Kommunista Párt mindennapjait.

Nyugtalan évforduló

Ugyanakkor a helyzet nem ennyire egyértelműen pozitív a párt szempontjából, és ezt maga Hszi is elismeri azzal, hogy a pártot fenyegető veszélyekre vonatkozó figyelmeztetései nyíltabbak, mint bármelyik elődjének intései a Tiananmen 1989-es tüntetéseinek leverése óta. A nyugtalanság okai közt szerepel egy jelképes szám is, ugyanis 2023-ban a Kínai Kommunista Párt pontosan ugyanannyi ideje, 74 éve lesz hatalmon, mint a szovjet párt volt 1991-es bukása előtt.

Emellett az elnök egyértelműen aggódik amiatt, hogy a nagy kínai kommunista motornak vannak hibái: a beszivárgó nyugati politikai eszmék megfertőzhetik, valamint elharapózott a korrupció, a frakcionálódás és a hűtlenség. Hszi közel egy évtizedes uralma után is még mindig tisztogatásokat folytat a párt vonalaiban, erősen azt a látszatot keltve, hogy nem bízik meg társaiban teljes mértékben.

Ez azonban még nem minden, hiszen a most 68 éves vezető feje fellett egyre inkább Damoklész kardjaként lebeg az utódlás kérdése is, és ez a probléma egyelőre megoldatlannak látszik, hiszen a párttagok közül nem emelkedett ki az a meghatározó figura, akire egyértelműen rábízható lenne a Hszi Csin-ping által oly büszkén képviselt kínai modell továbbvitele.  

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság És jött egy tengeralattjáró: ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2022. szeptember 29. 05:27
Akár egy James Bond film forgatókönyve is lehetne: búvárok robbanóanyaggal a tengerfenékre ereszkednek, és felrobbantanak egy gigantikus gázvezetékpárt. Minden jel szerint így vagy hasonló módon, például tengeralattjáróval rombolták szét ismeretlenek hétfőn a két Északi Áramlatot, amelyek négy vezetékje közül három örökre használhatatlan maradhat. De ki áll a támadás mögött?
Makro / Külgazdaság Oroszország összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát – a Gazprom is megvizsgálná az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 20:25
Orosz-ukrán háború, 219. nap - esti hírösszefoglalónkban összeszedtük a szerda legfontosabb eseményeit. 
Makro / Külgazdaság Magyarország egyik szomszédja is hazahívná állampolgárait Oroszországból
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 19:19
A román kormány nem ismeri el a szakadár „népszavazásokat”, és figyelmeztette az orosz területen tartózkodó románokat.
Makro / Külgazdaság Ennek nem fognak örülni az oroszok – újabb lépést tervez az EU
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:19
Jöhet a következő szankciós kör, amely igen széles körű intézkedéseket tartalmaz.
Makro / Külgazdaság Minden amerikai távozzon Oroszországból! - szólított fel a nagykövetségük
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:25
Nagyon súlyos a helyzet, bármi lehet, szólt az indoklás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bejelentése: nemzeti konzultáció jön a szankciókról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:05
Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően tett bejelentést a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság Putyin fejére omlik a kaotikus mozgósítás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 28. 15:37
Az orosz állami média már elismeri a mozgósítással kapcsolatos panaszokat, nagyrészt a toborzóközpontok motiválatlan és gondatlan alkalmazottjait hibáztatva. A társadalom vonakodó engedelmessége hamarosan dühbe torkollhat az újonnan behívottakkal szembeni rossz bánásmód és a megfelelő kiképzés nélküli bevetésük miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Németország beintett az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 15:12
Nem ismerik el a „népszavazások” eredményét.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 13:47
Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába szerdán a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor számára kijózanító üzenetet küldött Giorgia Meloni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 12:59
Ebből így nehezen lesz magyar-olasz egységfront külpolitikai kérdésekben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG