<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az ország, amelyet egykoron „Kelet beteg embereként” emlegettek, a világ egyik vezető hatalmává vált, és ma már nem lehet elmenni Kína mellett, ha a nagyhatalmi erőviszonyokat tárgyaljuk. Július elsején száz éves lesz a Kínai Kommunista Párt, az egypártrendszer központjában álló szervezet egyértelműen óriási karriert futott be, azonban így is maradtak okok az aggodalomra.

1921-et írtunk, és a korabeli Kínában különös, párhuzamos társadalmak alakultak ki. A szegény, polgárháborúktól sújtott ország 400 milliós lakosságának többsége vidéken, kis falvakban éldegélt, északon pedig éhínség tombolt, több százezer ember életét követelve. Mindeközben Sanghajban egy nagyjából 30 négyzetkilométernyi területen a britek és franciák vietnámi és sikh katonák által vigyázva töltötték mindennapjaikat, kényelmesen elzárva a valódi Kína problémáitól.

Egy titkos találkozó

Az emigránsok North China Daily News nevű lapjának brit stábja éppen júliusi költözésére készülődött: az újság egy átmeneti szálláshely után egy vadiúj, amerikai tervezésű, kilencemeletes épületben kapott új otthont. Az újságírók mit sem sejthettek arról, hogy mindeközben lezajlott egy olyan titkos találkozó a francia területre eső, Wantz út 106-os száma alatt, amely alapjaiban formálta meg Kína életét – és teszi azt a mai napig.

A Kínai Kommunista Párt óriási hatást gyakorolt a mindennapokra. (Fotó: Pexels.com)A Kínai Kommunista Párt óriási hatást gyakorolt a mindennapokra. (Fotó: Pexels.com)

A találkozón nagyjából tizenketten vettek részt, köztük például a szovjet, a kommunizmus terjesztését népszerűsítő Comintern két ügynöke, valamint jelen volt egy fiatal aktivista, Mao Ce-tung is – a Kínai Kommunista Párt későbbi legendás vezére. A beszélgetést végül egy gyanús férfi megjelenése miatt félbeszakították, és egy, a közeli tavon horgonyzó turistahajón fejezték be, ám mindezek ellenére a tárgyalásoknak köszönhetően végül hivatalosan is megalapult a Kínai Kommunista Párt 1921. július elsején. A szervezet, amely ma nemcsak, hogy a kommunizmus legfőbb bástyája, hanem a világ egyik legerősebb országának vasmarkú irányítója is.

Bár a titkos gyűlésről a North China Daily News lemaradt, az orosz bolsevikok tevékenykedése Kínában már korábban aggasztani kezdte az emigrációban élőket. Sanghajban a befolyt külföldi tőke segítségével komoly pamutgyártó-birodalmat alakítottak ki, azonban a pocsék munkakörülmények miatt a dolgozói elégedetlenség gyakori problémát jelentett, és a sztrájkvezetőket szinte mindig kommunista szimpatizánsnak tartották. A korabeli média így figyelmeztetett:

többé már nem lehet figyelmen kívül hagyni azt, hogy a sanghaji ipar dolgozóit bolsevizálni akarják.

Ishikawa Yoshihiro japán történész ugyanakkor kiemelte, hogy az 1920-as évek elején rengeteg csoport és aktivista nevezte magát kommunistának Kínában, függetlenül attól, hogy ténylegesen azok voltak-e, így a párt szervezete is elég szegényes volt kezdetben. A frissen alapult Kínai Kommunista Párt eleinte teljesen fegyvertelen volt, ráadásul nagyjából csak 50 tagot számlált – senki sem számított arra, hogy a kommunista felkelések ekkora támogatást szereznek majd, különösen vidéken, ahol paraszthadseregek is küzdöttek, arra pedig különösen nem, hogy 1949-ben a kommunisták elsöprik a több mint 4 milliós hadsereggel felálló, amerikai támogatású addigi rezsimet.

Egy meghatározó mozgalom

Mao nem tanulmányozta áthatóan a marxista tanokat, viszont a korszak több más jelentős kínai aktivistájához hasonlóan ő is az imperialistaellenes május negyedike mozgalom tüntetésein szerezte első tapasztalatait, a később országossá szélesedő megmozdulás-sorozat gyökereit az 1919. május negyedikén tartott diáktüntetésekben kell keresni – írja az Economist. Egyetemi hallgatok az ellen tiltakoztak, hogy az I. világháború utáni terület-újraosztás során Németország kínai területeire Japánhoz kerültek, valamint kifogásolták azt is, hogy a nyugati hatalmak folyamatosan aláássák a kínai függetlenség ügyét. A május negyedike mozgalom több eszmét is magába foglalt, így a függetlenségi törekvések mellett a demokráciapárti és liberális hangok is szerepet kaptak, valamint a tudományon és iparon alapuló társadalom megteremtése iránt is megjelent az igény – a nacionalizmus és a kvázi-marxizmus így Kína sajátjává vált.

A North China Daily News még 1896-os cikkében nevezte „a Kelet beteg emberének” az országot, a találó újságírói fordulat pedig a közbeszédbe is bekerült, és az időközben nagyhatalommá erősödő Kína társadalma a mai napig bizonyos büszkeséggel tekint arra, hogy a végbement fejlődés során sikerült levetkőzni a kellemetlen jelzőt. A kínai marxizmus és az egypárt-rendszer működik – állítják sokan, és ez egybecseng Hszi Csin-ping elnök 2018-as kijelentésével, miszerint azután, hogy az ország megteremtett egy új rendszert, amely ötvözi az egypárti hatalomgyakorlást bizonyos, a társadalmi vélemény felmérése alkalmas eszközökkel, a világnak lenne mit tanulnia Kínától.

Nem rejtőzködnek

Mi ez a szervezet és hogyan működik? Richard McGregor, a Lowy Intézet agytrösztjének ausztrál újságírója, ’A párt: A kínai kommunista uralkodók titkos világa’ című 2010-es könyvében úgy fogalmazott, hogy a kommunizmust kiradírozták a világ legnagyobb kommunista államának felemelkedéséből. A szerző emellett kitért arra is, hogy a párt emellett jelentős erőfeszítéseket tesz azért, hogy a mindent kontrol alatt tartó hatalmi szálakat elrejtsék az utca embere és a világ más országai elől – ez a felfogás azonban még a Hszi Csin-ping hatalomra kerülése előtt jellemezte a Kínai Kommunista Pártot, hiszen ma már egyre kevésbé rejtegetik a mindent átszövő hatalmi szálakat.

Hszi Csin-ping kínai elnök. (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong)Hszi Csin-ping kínai elnök. (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong)

Ahogy korábban is említettük, Hszi büszkeséggel képviseli a kínai modellt, azonban ez nemcsak a jelenlegi elnök sajátja, a pártvezetők már a 2008-2009-es pénzügyi és gazdasági válság során is arról beszéltek, hogy igazán napvilágot láttak a nyugati kapitalizmus gyengeségei, és eljött Kína ideje.

Boldog születésnapot!

Július elsején a Kínai Kommunista Párt tehát úgy ülheti meg századik évfordulóját, hogy a világ második legnagyobb gazdaságát, és legnagyobb hadseregét irányítja. Azt, hogy mennyi minden változott az eltelt évszázad alatt mi sem mutatja jobban, minthogy míg alig 25 éve az Egyesült Államoknak még nem volt oka aggódni a kínai befolyás miatt, a nyugati szuperhatalom most nyíltan elismeri, hogy jelentős fenntartásai vannak.

A párt hazai befolyása pedig egyre csak erősödik – elég csak arra gondolni, hogy az ujgur kisebbség lakta Hszincsiangban hogyan válik egyre fojtogatóbbá a hatalom marka a telefonok, kamerák és az internet ellenőrzésével, hiszen ennek köszönhetően kerülnek több százezrek a sokat kritizált „deradikalizációs” táborokba – ezek szerepével korábbi cikkeinkben többször is foglalkoztunk. Kerry Brown, a londoni King’s College szakértője szerint a technológia alapjaiban változtatta meg a Kínai Kommunista Párt mindennapjait.

Nyugtalan évforduló

Ugyanakkor a helyzet nem ennyire egyértelműen pozitív a párt szempontjából, és ezt maga Hszi is elismeri azzal, hogy a pártot fenyegető veszélyekre vonatkozó figyelmeztetései nyíltabbak, mint bármelyik elődjének intései a Tiananmen 1989-es tüntetéseinek leverése óta. A nyugtalanság okai közt szerepel egy jelképes szám is, ugyanis 2023-ban a Kínai Kommunista Párt pontosan ugyanannyi ideje, 74 éve lesz hatalmon, mint a szovjet párt volt 1991-es bukása előtt.

Emellett az elnök egyértelműen aggódik amiatt, hogy a nagy kínai kommunista motornak vannak hibái: a beszivárgó nyugati politikai eszmék megfertőzhetik, valamint elharapózott a korrupció, a frakcionálódás és a hűtlenség. Hszi közel egy évtizedes uralma után is még mindig tisztogatásokat folytat a párt vonalaiban, erősen azt a látszatot keltve, hogy nem bízik meg társaiban teljes mértékben.

Ez azonban még nem minden, hiszen a most 68 éves vezető feje fellett egyre inkább Damoklész kardjaként lebeg az utódlás kérdése is, és ez a probléma egyelőre megoldatlannak látszik, hiszen a párttagok közül nem emelkedett ki az a meghatározó figura, akire egyértelműen rábízható lenne a Hszi Csin-ping által oly büszkén képviselt kínai modell továbbvitele.  

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biden megduplázná az éghajlati válságtól szenvedő fejlődő országok támogatását
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 12:30
Joe Biden megígérte, hogy megduplázza a súlyosbodó éghajlati válságnak kitett fejlődő országoknak nyújtott pénzügyi támogatást, mert vészesen közeledik a nap, amikor már semmit nem lehet majd tenni. 
Makro / Külgazdaság Törökország is csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez
MTI | 2021. szeptember 22. 11:17
Utolsóként a G20-ak közül.
Makro / Külgazdaság Két nap múlva újabb rekordot állít fel a gázolaj ára
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:28
Péntektől a dízelüzemű autókba való, már mától is többe kerülő üzemanyag literenkénti bruttó átlagára 4 forinttal, újabb történelmi csúcsra megy fel. Ezzel szemben a mától olcsóbb 95-ös oktánszámú nafta átlagára tovább csökken.
Makro / Külgazdaság Új pénzügyi program indult diákoknak és pedagógusoknak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:15
A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben útjára indította országos Bázisiskola Programját, melynek keretében az ország hat régiójában ingyenes, pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozások és modern tanárképzés várja az általános- és középiskolás diákcsoportokat és a pedagógusokat. A program ünnepélyes megnyitójára az Alapítvány veszprémi bázisiskolájában került sor.
Makro / Külgazdaság Egyetlen határozattal bő 300 millárd forintot rendezett át a kormány - van egy nagy nyertes
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 08:20
A kedd esti Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat több mint 300 milliárd forint sorsáról döntött. Az átrendezések legnagyobb nyertese az Innovációs és Technológiai Minisztérium; az önkormányzatok támogatásánál a kormány már a látszatra sem akar figyelni, simán kiválogatták a kormánypárti vezetésű fővárosi kerületeket.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter arról beszélt, mi kell a tálibokkal való együttműködéshez
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 06:35
A külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-ben arról beszélt, hogy szigorú feltételeket kell szabni az iszlamista táliboknak - egyebek közt a nők jogainak biztosítása terén. Mindeközben a tálibok bejelentkeztek az ENSZ-közgyűlésre.
Makro / Külgazdaság Gólzáporos vereség a Brexit
Hollós János | 2021. szeptember 22. 05:53
Valószínűleg történelme legnagyobb öngólját lőtte az Egyesült Királyság a Brexittel, már a rövid távú „eredmények” is ezt mutatják. Ugyanakkor a hatalmas adatbázisokkal végzett közgazdasági modellszámítások hosszú távon sem kecsegtetnek semmi jóval. A populista demagógia úgy tűnik nagyon drága mulatság lesz a briteknek. Halmai Péter Széchenyi-díjas közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Fő kutatási területe a nemzetközi gazdaságtan és a makroökonómia, vele beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság 12 eurós minimum órabér – miért győzhet a baloldal Németországban?
Wéber Balázs | 2021. szeptember 21. 18:42
Évi 100 ezer új szociális lakás, 12 eurós (4200 forintos) minimális órabér, megfizethető ápolás. A többi közt ezt ígérik a német szociáldemokraták a választóknak, akik a legfontosabb kérdésnek a társadalmi igazságosságot tartják. Kancellárjelöltjük ugyan nem hozza lázba az embereket, de legalább tapasztalt, kompetens és megbízható politikusnak tartják. Németország vasárnap választ: a balközép párt továbbra is három-öt százalékponttal vezet a CDU-CSU szövetség előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Bécsben jönnek a szigorítások
MTI | 2021. szeptember 21. 17:11
A járvány negyedik hullámának megfékezését célzó szigorításokat jelentett be Michael Ludwig polgármester.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel hamarosan távozik – mi marad az utókorra?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 21. 16:15
Nagy elődjeivel (Adenauertól Kohlig) ellentétben Angela Merkel pályájában nem találunk egyetlen koherens stratégiát, avagy tervet sem. És az idő elröpült Németország felett: legyen az a versenyképességi előnyének csökkenése, avagy az elképesztő szintű lemaradása a digitális átállásban. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos