TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A TikTok tulajdonosa már holnap beperli a Trump-kormányzatot az elnöki rendelet miatt. A CIA szerint semmifajta bizonyíték nincs arra, hogy Peking valaha is hozzáfért volna a felhasználói adatokhoz. Káncz Csaba jegyzete.

A Washington és Peking közötti politikai feszültség töretlen dinamikával eszkalálódik. Az amerikai kormányzat múlt pénteken szankciókkal sújtotta Hongkong vezetőjét és 10 másik Peking-párti tisztségviselőt.

Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter pedig tegnap érkezett három napos látogatásra Tajvanra, 1979 óta a legmagasabb szintű amerikai delegáció vezetőjeként – ami újonnan kiváltotta Peking dühét.

Biztonsági őrök akadályozzák a sajtósok munkáját a TikTok kínai videomegosztót tulajdonló ByteDance vállalat pekingi központja előtt 2020. augusztus 3-án. MTI/EPA/Vu Hong Biztonsági őrök akadályozzák a sajtósok munkáját a TikTok kínai videomegosztót tulajdonló ByteDance vállalat pekingi központja előtt 2020. augusztus 3-án. MTI/EPA/Vu Hong

India kezdte

De a legsúlyosabb lépés múlt csütörtökön érkezett, amikor Trump elnök betiltott mindenfajta ügyletet a TikTok videomegosztó kínai anyavállalatával, a ByteDance vállalatcsoporttal, valamint a WeChat közösségi platformot működtető Tencent kínai internetes óriással és mindkét cég leányvállalataival.

Az elnöki rendelet szerint a TikTok adatokat gyűjt a felhasználók hollétéről, az internetes oldalak megnyitásának és a kereséseknek az előzményeiről, ami lehetőséget nyújt Kínának arra, hogy figyelje a szövetségi tisztségviselők és a velük szerződők mozgását, zsarolás céljából gyűjtsön róluk adatokat, és ipari kémkedést folytasson. Trump szerint a TikTok ráadásul cenzúrázza azokat a tartalmakat, amelyeket politikailag érzékenynek tekint a Kínai Kommunista Párt.

Európában kevesen figyeltek fel arra, hogy válaszul az indiai-kínai határösszetűzésre az indiai kormány már június 29-én betiltotta a TikTok-ot, 58 másik kínai applikációval együtt. Az amerikai külügyminiszter már akkor üdvözölte Új-Delhi lépését és megjegyezte, hogy ezt akár az USA is megteheti.

A háttérben az amerikai belbiztonsági szervek már egy éve lehetséges nemzetbiztonsági veszélyként tekintenek a TikTok-ra és idén meg is indult a hivatalos nemzetbiztonsági vizsgálat. Ezt egy minisztériumokon átnyúló szervezet (Committee on Foreign Investment in the United States, CFIUS) végzi, amely külföldi befektetési tranzakciókat vizsgálnak meg nemzetbiztonsági szemszögből, és adnak véleményt a Fehér Háznak.

De lehet, hogy mégsem eszik olyan forrón a kását, hiszen amerikai sajtójelentések szerint a TikTok tulajdonosa már holnap beperli a Trump-kormányzatot az elnöki rendelet miatt. A kiszivárgott beadvány szerint az elnöki rendelet alkotmányellenes és a nemzetbiztonsági érvelés alaptalan.

Kína tajtékzik

Trump könnyen ellenszélben találhatja magát, ugyanis, a CIA belső vizsgálata szerint, noha Peking adott esetben hozzáférhet a felhasználói adatokhoz, de arra semmifajta bizonyíték nincs, hogy ez valaha megtörtént volna.

A német állami média elemzője is kiemeli, hogy bár Kína orwelli szinten figyeli meg állampolgárait, a TikTok elleni támadás teljesen abszurd, hiszen a szolgáltató semmiben sem különbözik olyan más közösségi médiától, mint például a Twitter. Mindkét szolgáltató esetében a felhasználó feltölti az éterbe az információt és azt bárki a világon megtekintheti.

A kínai kommunista párt szócsöve leszögezi, hogy Tump lépése egyszerűen el akarja tiporni Kína legsikeresebb globalizált internet vállalatát. A szócső szerint Washington ugyanezt tette az 1980-as években a sikeres japán félvezetőiparral, amikor egyszer csak 100 százalékos büntetővámot vetett ki, megrendítve a japán szektort.

Az orosz külügyi szóvivő is beszállt a vitába, kiemelve, hogy TikTok elleni lépés megsért több WTO rendelkezést és szembemegy a szabadpiac alapelveivel.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél