<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A 26 milliós metropoliszban kezd megbomlani a társadalmi rend a Covid-lezárások miatt. Kína Moszkva iránti szövetségesi hűségének komoly ára van: egyre romlanak a politikai kapcsolatai az Európai Unióval. Káncz Csaba jegyzete.

A 26 millió lakosú Sanghaj 23 napja lezárás alatt van a kitört COVID-járvány miatt. Ha valaki fertőzött, azt központi karanténhelységekbe viszik a hatóságok, ahol viszont nincsenek zuhanyozók és nincsen meleg víz sem.

Megbomló rend a metropoliszban

A világvárosban élő nyugatiak beszámolói szerint milliók nem jutnak megfelelő mennyiségű élelemhez, az idősek a szükséges gyógyszereikhez és egyre gyakoribbak a kisebb lázongások. Nem véletlen, hogy tegnap már olyan videók is kijutottak a megapoliszból, amelyek szerint a helyiek a bevásárlóközpontot fosztogatják.

Ételfutár kézbesíti a rendelést egy kordonnal elkerített tömb lakójának Sanghajban 2022. március 31-én. A hatóságok Sanghajt március 28-tól két szakaszban lezárták, és felfüggesztették a tömegközlekedést a koronavírus-fertőzöttek kiszűrése érdekében, miután az esetek száma a járvány kezdete óta a legmagasabbra emelkedett a kínai nagyvárosban. Az ötnapos lezárás idejére az érintett területeken élők nem hagyhatják el otthonukat, a szükséges használati cikkeket és élelmiszereket pedig kizárólag házhoz szállítás útján szerezhetik be. Fotó: MTI/EPA/Alex PlavevskiÉtelfutár kézbesíti a rendelést egy kordonnal elkerített tömb lakójának Sanghajban 2022. március 31-én. A hatóságok Sanghajt március 28-tól két szakaszban lezárták, és felfüggesztették a tömegközlekedést a koronavírus-fertőzöttek kiszűrése érdekében, miután az esetek száma a járvány kezdete óta a legmagasabbra emelkedett a kínai nagyvárosban. Az ötnapos lezárás idejére az érintett területeken élők nem hagyhatják el otthonukat, a szükséges használati cikkeket és élelmiszereket pedig kizárólag házhoz szállítás útján szerezhetik be. Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski

A kommunista vezetés érzi az ugrásszerűen megnőtt feszültséget, ezért pénteken három sanghaji, magasrangú diplomatát kirúgtak az állásából.

Miközben tehát a világ nagy részén a járvány ereje alábbhagy, Kína lakossága sérülékenynek bizonyult egy erősen fertőző omikron-variánssal szemben. Ez a mutáns kevésbé halálos, mint a korábbiak, de szintén kevésbé lehet kezelni a hagyományos kínai „nyomonkövetés-teszt-izoláció” stratégiával.

Brutális költségek

Kína számára óriási költségekkel jár ez, hiszen Sanghaj az ország pénzügyi fellegvára. Ott található a félvezető- és az autóipar központja, ahogyan a legforgalmasabb árukikötő is. A Tesla gigantikus autógyára mellett számos multinacionális vállalatnak ebben a megapoliszban van a székhelye.

Zavar keletkezett a szállítási láncokban is, hiszen Sanghaj termelése összenőtt a Jangce folyó deltájának lüktető gépgyártásával. Mindez pedig kihullámzik az egész világgazdaságra is. A kínai kormányzat idén 5,5 százalékos GDP növekedést tűzött ki célul, de ezt aligha sikerül elérni, hiszen azóta az orosz-ukrán háború negatív kihatásaival is számolni kell.

A geopolitikai akadályverseny

De nemcsak a „zéró-toleranciás” intézkedések betartatása okoz ezekben a napokban fejfájást a pekingi vezetésnek. Amint az év belelendül, úgy találja magát Kína egyre inkább egyfajta geopolitikai akadályversenyen. Orosz szövetségese mellett ki kell állnia, holott a világ elborzadva nézi a megszállók által már napi szinten elkövetett, visszataszító háborús bűncselekményeket. De a szövetségesi hűségének komoly ára van: egyre romlanak a politikai kapcsolatok az Európai Unióval és Indiával sem sikerül rendezni a viszonyt (holott a kínai külügyminiszter a napokban elzarándokolt Új-Delhibe).

4000 német vállalat körében, az Ifo Intézet által elvégzett friss felmérés szerint csaknem a cégek fele csökkenteni akarja behozatalát Kínából. A legfontosabb megnevezett ok: le kell csökkenteni a kínai ráutaltságot!

Az a Volkswagen, amely globális autóeladásainak 40 százalékát Kínában bonyolítja le, mostantól elsősorban az Egyesült Államokban akar építkezni – kiszivárgott hírek szerint a vállalat igazgatótanácsában újragondolták az eddigi stratégiát.

Az európai játéktér

Márpedig Peking központi szerepet szánt Európának a globális stratégiájában. Az Új Selyemút (BRI geogazdasági gigaprojekt központi eleme a transz-eurázsiai kapcsolódás.

De az eszkalálódó stratégiai verseny Washingtonnal és az orosz-ukrán háború nyomán pillanatok alatt visszaerősödött transzatlanti egység, ezzel áthúzva Kína számításait. A türelmesen, évek alatt felépített kelet-közép-európai "17+1" csoport gyakorlatilag NATO-fronttá vált az oroszok ellen, így Pekingnek nem kis problémával kell szembenéznie.

A kínai diplomáciai megpróbálja megőrizni az arcát. Vanh Ji külügyminiszter április 4-én már másodszor hívta fel telefonon Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, közölve, hogy Peking továbbra is támogatja a béketárgyalásokat és Kína konstruktív szerepet akar játszani.

Mindeközben a kínai egyetemeken sorra tartják meg azokat az előadásokat a kommunista párt előadói, ahol a hallgatók megtudhatják az orosz-ukrán háború „helyes értelmezését”, főként a Nyugat-ellenes orosz sérelmekre helyezve a hangsúlyt. A kommunista párt lapjai is elsősorban az Egyesült Államokat teszik felelőssé a konfliktusért.

Az elnöknek visszafogottság ajánlott

Hszi Csin-ping elnöknek óvatosan kell egyensúlyoznia, hiszen ősszel tartják a Kínai Kommunista Párt ötévente megtartott kongresszusát, és itt az elnök példátlan módon harmadszorra is megbízatást kér főtitkárként.

Hszi Csin-ping kínai elnök, aki mindenért felelős - az Országos Népi Gyűlésen a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2022. március 11-én éppen a zöld gombot nyomta meg. Fotó: MTI/AP/Sam McNeilHszi Csin-ping kínai elnök, aki mindenért felelős - az Országos Népi Gyűlésen a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2022. március 11-én éppen a zöld gombot nyomta meg. Fotó: MTI/AP/Sam McNeil

Hszi elnök 2012-es hatalomra kerülése óta egy elképesztő hatalmi koncentrációt hajtott végre, és olyan hivatalos titulusokat gyűjtött be, mint a Kommunista Párt főtitkára, a Kínai Népköztársaság elnöke, a Központi Katonai Bizottság elnöke, a Nemzetbiztonsági Bizottság vezetője és az átfogó államháztartási reformcsoport feje. Hszi hat éve aztán átvette a főparancsnoki pozíciót Kína parancsnoki központjában (Joint Operations Command Center), és ezzel a Kínai Néphadsereg (PLA) műveleti parancsnoka lett háború esetén. 

Hszi már addig is elnöke volt a Központi Katonai Bizottságnak, amely a hadsereget ellenőrzi. Ezzel teljesen nyeregben érezhette magát, legalábbis, amíg a dolgok jól mentek – de amikor beüt egy nemzeti krízis, akkor Hszi gyakorlatilag minden hibáért és mulasztásért egy személyben (!) felelős.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét ukrán zászló leng egy fontos fekete-tengeri szigeten – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Október 1-jétől egy liter benzin 800 forintba kerül majd?
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:32
Akár ez is következhet Nagy Márton egy múlt heti konferencián tett kijelentéséből, miszerint az "árstopok nem jó dolgok, azokból ki kell jönni". Azóta találgatja a fél ország, hogy akkor ez azt jelenti-e, október 1-je után ismét piaci árakon tankolhatunk, illetve vehetjük meg a csirkefarhátat és a másik öt terméket. Erről is beszélt lapunk főszerkesztője a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Ennyi volt: mindjárt elfogy a benzin a durva válságba jutott országban
Kollár Dóra | 2022. július 4. 18:08
Egyre súlyosabb a helyzet Srí Lankában, és egyelőre nem igazán látszik a valódi megoldás a problémára. Bár törekvések a jó irányba vannak, mindez azon a tényen nem változtat, hogy az országnak két hetet kell vegetálnia most úgy, hogy gyakorlatilag elfogyott a szigeten a benzin.
Makro / Külgazdaság A lengyel kormány is megsarcolná a bankokat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 17:05
Lengyelország fontolóra veheti a túl alacsony betéti kamatokból származó banki extraprofitra kivetett különadó bevezetését, ha a bankok nem hajlandóak "szilárd" szintre emelni a betéti kamatokat.
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurót mozgósítana az EU Ukrajna újjáépítésére
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 16:14
A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB).
Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG