Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A politikailag félrekezelt járvány megrengette a kommunista párt hitelét, ezért a napokban propagandahadjárat indult. Több korábbi járvány esetében is a leleplező orvosok őrizetbevétellel, száműzetéssel, illetve életükkel fizettek tettükért. Káncz Csaba jegyzete.
Védőmaszkos egészségügyi dolgozók a kuangcsoui központi pályaudvaron 2020. február 12-én. MTI/EPA/Alex Plavevski

Bár Vuhanban az egészségügyben dolgozók közül többen már múlt decemberben észlelték a koronavírus kitörését, a helyi hatóságok eltussolták ezeket a híreket. Sőt, a rendőrség nyolc dolgozót megbüntetett „rémhír terjesztése” és a „társadalmi rend” destabilizálása miatt. Egyikük volt az a 34 éves szemészorvos, Li Venliang, aki már szinte mártír-státuszba jutott szélmalomharcának következtében, és aki február 7-én elhunyt a fertőzés következtében, országos felháborodást váltva ki.

Elterelni a figyelmet

Valóban, a politikailag félrekezelt járvány megrengette a kommunista hatóságok hitelét, ezért a napokban propagandahadjárat indult. A kommunista párt szócsöve, a Global Times megpróbálja elterelni a felelősséget a pekingi vezetésről és szerkesztőségi cikkében leszögezi: „A városi hatóságok elhanyagolták kötelességüket, amikor csak lassan tették meg a lépéseket, holott a járvány akkor már kitört.” Egy másik propagandatermék a hisztéria okozóit a nyugati, érzéketlen és rasszista sajtótermékekben találja meg.

De a 34 éves leleplező (whistleblower) orvos – aki egy 5 éves gyermeket és egy várandós feleséget hagyott most hátra – nem az első áldozata a kínai kommunista gépezet embertelenségének. Több korábbi járvány esetében is a leleplező orvosok őrizetbevétellel, száműzetéssel, illetve életükkel fizettek tettükért.

Vang Suping

Az Egyesült Államokban tavaly elhunyt orvosnő 1995-ben észrevette, hogy sok vérplazma donor Hepatitisz C-vel fertőzött, de vérleadás előtt csak Hepatitisz B-re vizsgálták meg őket. Ezért saját kezdeményezésre megvizsgálta a betegeit: kiderült, hogy a teszt-személyek 34 százaléka Hepatitisz C-vel fertőzött volt. Vang figyelmeztette elöljáróit, akik szerint viszont a kibővített ellenőrzés „növeli a költségeket”.

Kiderült az is, hogy a vépróbák 13 százaléka HIV-pozitív volt, de ezt a helyi hatóságok nem jelentették a felsőbb szintekre. Peking csak 2001-ben jelentette be az országos Aids járványt. Addigra már több, mint félmillió véradó fertőződött meg országszerte. A sorozatos zaklatások miatt Vang házassága tönkrement és 2001-ben kivándorolt az USÁ-ba. Soha többet nem tért vissza Kínába.

Zsiang Janjong

2003-ban a sebészorvos felfedezte, hogy egykori osztálytársa SARS-vírussal fertőzött. Hamar sikerült kiderítenie, hogy a vírus már egyetlen kórházban 7 embert megölt, 60-at pedig megfertőzött. Az orvos riadóztatta a kínai és nemzetközi médiát, és egy rövid ideig Peking hősként ünnepelte az orvost, aki amúgy 1952 óta a párt tagja és 60 évet dolgozott a 301-es pekingi katonai kórházban.

Az orvos ezután döntő hibát követett el, és 2004-ben a pártjához írt levelében az 1989-es Tienanmen téri tüntetések újradefiniálását kérte. Ezt Peking már nem vette félvállról, és feleségével együtt átnevelőtáborba küldte. 2019-ben – a Tienemnen téri vérengzés 30. évfordulóján - újabb levelet küldött a pártközpontba. Azóta az orvos házi őrizetben él, és nem érintkezhet a külvilággal.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egy nap alatt 3000 oltást sikerült beadni - így futunk neki a mai kormányülésnek
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 09:21
Az új fertőzöttek száma ismét 1000 fölé emelkedett, de többet is teszteltek - a pozitív tesztek aránya 6 százalék alatti. Az aktív fertőzöttek száma csökken, de még mindig 85-en hunytak el egy nap alatt koronavírusban.
Makro / Külgazdaság Már százmilliónál is több korona-fertőzött van a világon
MTI | 2021. január 27. 07:15
55,3 millióan felgyógyultak a betegségből, több mint kétmillióan viszont belehaltak.
Makro / Külgazdaság A magyar dolgozók több mint harmada attól fél, hogy kirúgják
MTI | 2021. január 27. 06:49
Szerintük közepes vagy nagy a valószínűsége annak, hogy elveszítik az állásukat. 11 százalék pedig "jelentős mértékben" tart az állása elvesztésétől, mutatta ki egy nemzetközi felmérés.
Makro / Külgazdaság Belehúz az állampapír-vásárlásokba az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 16:16
Meglepetésekkel ugyan nem szolgált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, hiszen sem a 0,6 százalékos jegybanki alapkamat, sem az egyéb monetáris kondíciók nem változtak, azért apró újdonságot így is hozott a mai ülés: a jegybank pénzt csoportosíthat át további állampapír-vásárlásokra, s készen áll 10 évesnél rövidebb lejáratú papírok vételére is.
Makro / Külgazdaság Az ázsiai kistigris feszült egyensúlyozása az USA és Kína között
Káncz Csaba | 2021. január 26. 15:34
A 96 milliós Vietnám geopolitikai környezete rendkívül feszült.  Az USA, India és Japán már szoros katonai kapcsolatokat épített ki az országgal – Kína ellenében.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Optimista lett az IMF, de látja a kockázatokat is
MTI | 2021. január 26. 14:39
Az év második felében lendületbe jöhet a világgazdasági növekedés, köszönhetően a gazdaságösztönző költségvetési és jegybanki monetáris intézkedéseknek, illetve a tömeges oltások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, World Economic Outlook (WEO) felülvizsgált prognózisa szerint.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem húzott váratlant az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 14:00
Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai ülésén nem nyúlt a 0,6 százalékos alapkamathoz. Az indoklást a 15 órakor megjelenő közleményben ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Okoznak-e meglepetést Matolcsy Györgyék?
Csabai Károly | 2021. január 26. 13:34
Minden afelé mutat, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a 2021-es első, ma esedékes kamatdöntő ülésén nem változtat a 0,6 százalékos irányadó rátáján – pont úgy, ahogyan karácsony előtt. Ettől függetlenül persze az mindig benne van a levegőben, hogy a jegybank húz egy meglepőt, ahogyan azt tette a múltban már többször is.
Makro / Külgazdaság Magasabb a pedagógusok oltási hajlandósága, mint az átlag polgáré
Kormos Olga | 2021. január 26. 13:04
Magasabb a pedagógusok körében az oltakozási hajlandóság, mint az átlag állampolgárok körében – többek között ez derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a 21 Kutatóközpont közös sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Mit gondol az új amerikai elnök Trump felelősségre vonásáról? Elárulta
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 08:26
Joe Biden finoman egyetértését fejezte ki elődje felelősségre vonásával kapcsolatban.
Friss
hírlevél