<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az idén a korábbinál jóval nagyobb értékben és számban vásároltak fel cégeket kínai befektetők Európában, és ez a tendencia a második félévben is folytatódhat. A gépiparon, technológián kívül a gyógyszeripar, egészségügy, idősgondozás is nagyon érdekli a kínaiakat egy tanulmány szerint.
Robotizált BMW-gyártósor Lipcsében (illusztráció, fotó: Wikipedia)

A kínai befektetők nagybevásárlást rendeznek Európában – írja az Investing.com a DPA-AFX-re hivatkozva. Az év első félévében 72,4 milliárd dollárnyi, azaz 65,2 milliárd eurónyi befektetést jelentettek be az Ernst & Young tanulmánya szerint. Ez 164 tranzakciót jelent, míg tavaly egész évben 183 üzletet hoztak tető alá. További felvásárlási üzletek vannak folyamatban.

Németország volt a legkedveltebb célpont 34 vállalat-felvásárlással, utána következik Franciaország és Nagy-Britannia 23 és 20 tranzakcióval. Németországban 9,7 milliárd eurót költöttek el, sokszorosát a 2015 egészében mért 474 millió eurónak. Ennek nagy része, 4,2 milliárd euró a Kuka robotikai vállalat folyamatban levő felvásárlására megy el (erről korábban tudósítottunk itt>>>>, majd pedig itt>>>>).

A Kuka-üzlet azonban csak a harmadik a sorban, megelőzi a Syngenta svájci vegyipari cég még le nem zárult felvásárlása 44 milliárd dollárért, és a finn Supercell játékfejlesztő megvétele 8,6 milliárd dollár értékben.

Az Ernst & Young a második félévben is látványos felvásárlási tranzakciókat vár. Európában sok befektető akar megválni részesedésétől, Kína lassulása miatt viszont sok ottani befektető keres alternatívákat. Nem csak technológiai és gépgyártó vállalatok iránt érdeklődnek, hanem például klinikák, idősotthonok, gyógyszer- és biotechnológiai vállalatok iránt is.

A felvásárlóknak lehetnek árnyoldalai is, sokan a európai munkahelyeket féltik, mások kalandoroktól tartanak. Nem véletlenül, ahogy például a Deutschlandfunk mai cikkéből kiderül. Hogyan ellenőrizzük a kínai befektetőket, azok komolyságát? - teszik fel a kérdést a Frankfurt-Hahn repülőtér meghiúsult eladása kapcsán.

hirdetés

Ott a vevőről egy idő után kiderült, hogy tevékenységei között egyáltalán nem szerepel a repülőtér-üzemeltetés, üzleti terveit csak a tranzakció után akarta felfedni, és a kínai államtól nem volt rá engedélye. Azt feltételezik, hogy egy kínálkozó lehetőséget spontán akart megragadni egy felkészületlen vállalkozói csoport. A sanghaji befektetőknek valamiért csúnyán felülő rheinland-pfalzi kormányzat miniszterelnöke épp most élt túl egy bizalmatlansági szavazást az ügyben.

Megvan a Kuka-kétharmad

A Midea nevű kínai befektető a nyilvános vételi ajánlat során, annak lejárta előtt nem sokkal már a részvények 70,3 százalékát megszerezte – írja a DPA-AFX.de. A cég részvényenként 115 eurót ajánlott a tulajdonosoknak, a papírok a tőzsdén jelenleg 106 euróért forognak. A felvásárlás bejelentése előtti napon a papír 84,4 eurón zárt. Az ajánlat július 15-én éjfélig tart.

A felvásárlást Németországban kemény viták kísérték, mivel a robotikai vállalat stratégiailag fontos jövőbeli technológiákat fejleszt, így az Ipar 4.0-nak nevezettet, ami a gyártás teljes automatizálását jelenti.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Makro / Külgazdaság Nem akármilyen hét áll előttünk: sok mindenről lehull a lepel
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 16:34
Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.
Makro / Külgazdaság Lerohanja-e Putyin Ukrajnát?
Káncz Csaba | 2021. december 5. 15:19
A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mégis mire költi a pénzünket a kormány? Hiánypótló kiadvány készült
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 12:51
A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 
Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló