<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Jack Lew első pekingi útján olyan kérdések is előkerülnek, mint a kereskedelmi viták, illetve a hackertámadások.

Alapvetően problémamentes kapcsolatként jellemezte a kínai-amerikai viszonyt Hszi Csin-ping Kína új elnöke, amikor üdvözölte Jack Lew amerikai pénzügyminisztert Pekingben. Lew a világgazdaság talpra állításában játszott közös felelősséget hangoztatta. Hszi a közös érdekek nagyságát hangsúlyozta, de a "természetes" nézetkülönbségekről is beszélt, és fontosnak nevezte, hogy a két ország viszonyára stratégiai, távlati szemszögből tekintsenek. Lew az Egyesült Államoknak és Kínának a globális gazdasági növekedésben játszott szerepéről, ebből fakadó felelősségéről szólt, és egyebek mellett arra hívta fel vendéglátóit, hogy növeljék a belső fogyasztást. Az amerikai elnök határozottan kiáll a kapcsolatok megerősítése mellett a gazdasági és más stratégiai fontosságú területeken - húzta alá a pénzügyminiszter, és jelezte, hogy mindkét országnak csökkentenie kell a kereskedelmet és a befektetéseket hátráltató akadályokat.

A két ország kereskedelmi forgalmában az amerikai hiány tavaly ismét rekordméreteket öltött, elérte a 315 milliárd dollárt. Washington közben arra panaszkodik, hogy vállalatait Kínában körülbelül száz területen kizárják a befektetési lehetőségekből, míg Peking a kínai cégek nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozó, hátrányos megkülönböztetését veti partnere szemére. Lew sajtóértesülések szerint tárgyalásain szóba hozza majd az amerikai vállalatok elleni hackertámadások témakörét, a kínai valuta árfolyamának kérdését, a szellemi tulajdonjog védelmét és az amerikai termékek kínai piacra jutásának lehetőségeit.


A mostani találkozó az első, amelyen Hszi elnökként külföldi vendéget fogad, míg Lew-nak ez az első külföldi útja mióta Barack Obama elnök új kormányában hivatalba lépett. Lew látogatására időzítve az állami Hszinhua hírügynökség kommentárban emeli ki a mindkét országban lezajlott vezetőváltás adta új - elsősorban a gazdasági kapcsolatokat érintő - lehetőségeket. Ugyanakkor aggodalommal ír az amerikai államadósságról, a szövetségi kormány költségvetési helyzetéről, és abbéli reményét fejezi ki, hogy a kongresszus megoldást talál a problémára. Ezzel összefüggésben emlékeztet arra, hogy a tét Kína számára is nagy, mivel az államadósság legnagyobb külföldi finanszírozója, az Egyesült Államok második legnagyobb kereskedelmi partnere. Peking abban bízik, hogy Lew szakmai tapasztalata segíteni fog abban, hogy Washington megoldja költségvetési gondjait, meggátolja, hogy az Egyesült Államok és a világgazdaság egy újabb "végzetes" recesszióba zuhanjon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály ma Halásztelken járt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:46
A 881 milliós fejlesztésből 698 milliót állt a kormány. 
Makro / Külgazdaság Már megint gond lesz a benzinárakkal
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:07
Átmenetinek bizonyult ugyanis a 95-ös oktánszámú üzemanyag beszerzési árának csökkenése, péntektől ismét 5 forintos drágulás jön. A gázolaj viszont 15 forinttal kerül majd kevesebbe.
Makro / Külgazdaság Putyin nem fog örülni: Joe Biden komoly bejelentést tett a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:57
A NATO-csúcs megnyitóján Joe Biden újabb amerikai katonai bevetéseket jelent be Európában.
Makro / Külgazdaság A német kancellár addig adna fegyvereket Ukrajnának, amíg csak szükséges
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:33
Kezdődik a NATO-csúcs, a tagállami vezetők is megérkeztek Madridba, köztük Olaf Scholz is.
Makro / Külgazdaság Hoppá: Magyarországon is enyhén emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:48
Kijöttek a heti koronavírus-adatok, s némi növekedés tapasztalható az új fertőzöttek számában és a kórházban kezelteket illetően is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nem támogatunk egyetlen olyan javaslatot sem, amely belesodorhatja a NATO-t és Magyarországot ebbe a konfliktusba
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:33
Hivatalosan is indul a NATO-tagországok csúcstalálkozója.  
Makro / Külgazdaság Akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:51
A szakértő szerint igazak a hírek, miszerint akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel, hiszen már csak a Mol az egyetlen mentsvára Magyarországnak.
Makro / Külgazdaság Fontos döntés született Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:04
Az Európai Unió tagországai elfogadták szerda hajnalban a beterjesztett klímavédelmi törvényeket: egyebek között 2035-re betiltják a fosszilis üzemanyaggal hajtott új gépjárművek forgalmazását és létrehoznak egy többmilliárd eurós alapot arra, hogy abból támogatni tudják a szegényebb állampolgárokat a károsanyag-kibocsátás miatt kivetendő adók megfizetésében.
Makro / Külgazdaság Nem tudtak igazán segíteni a forinton Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 07:48
Bár a tegnapi brutális, 185 bázispontos kamatemelés hatására a hazai fizetőeszköz árfolyama több egységgel erősödött, az euróval szemben például 396,7-ig, aztán ismét gyengült, s szerda reggel is még mindig 397,2 forinton cserélt gazdát az uniós pénz.
Makro / Külgazdaság Meg nem erősített jelentés szerint elrabolták Herszon polgármesterét - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 06:44
Zelenszkij szerint Oroszország terrorista állam,az ukrán elnök Kremencsukba invitálja az ENSZ-t, orosz vélemény szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén PR-kampányt adott elő Zelenszkij. Ezek is történtek az elmúlt órákban. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG