BUX
36 069.43
-0.42%
-153.00
OTP
10 790.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 862.00
+0.11%
+2.00
RICHTER
6 860.00
-0.51%
-35.00
MTELEKOM
386.00
+1.45%
+5.00
 
2020. április 25. 07:05

Tárgyalások kezdődhetnek a magyar kormány és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) között az ENSZ-szervezet budapesti központjának bővítéséről.

A Kormány egyetért azzal, hogy Magyarország tárgyalásokat folytasson az Egészségügyi Világszervezet (a továbbiakban: WHO) Budapesten működő Globális Szolgáltató Központjának bővítése érdekében - jelent meg a pénteki Magyar Közlönyben az erről szóló kormányhatározat. A tárgyalásokat a külgazdasági és külügyminiszternek kell lefolytatni a WHO-val.

A Pénzügyminiszternek pedig gondoskodnia kell bővítésével összefüggésben kiválasztott ingatlan építészeti, átalakítási, üzemeltetési tevékenység elvégzéséről és a szükséges forrás rendelkezésére állásáról, valamint a  bővített irodaterület bérleti díjának, bútorozásáról és folyamatos üzemeltetés forrásának biztosításáról.

“Jelentőségteljes esemény mindannyiunk számára, hogy tanúi lehetünk a magyar Kormány és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös törekvése megvalósulásának, a WHO új Budapest Központjának létrehozásának, amellyel hozzájárulunk a szervezet hatékonyságának további növeléséhez” – mondta Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár a WHO Budapesti Központjának hivatalos megnyitóján még 2016. december 13-án.

A politikus szerint a WHO budapesti, XIII. kerületi, Váci úti központjának megnyitása a magyar kormány és az Egészségügyi Világszervezet közötti sikeres tárgyalási folyamat eredménye, amely előrevetíti a két fél közötti szoros együttműködés újabb szintre emelését. Az államtitkár akkor arról beszélt, hogy a szervezet előtt nagy kihívások állnak, a migrációs problémákkal is szembe kell néznie, továbbá a járványok miatt is sok fontos feladata van.

Húsz munkatárs kezdte meg tevékenységét az irodában, kétharmaduk külföldi volt. Hans Troedsson, a WHO főigazgató-helyettese azt hangsúlyozta 2016 decemberében: a teljes projekt kiválóan bizonyítja a szervezet és a magyar kormány elmúlt hónapokban kialakított együttműködésének hatékonyságát. A WHO nem az első ENSZ-szervezet volt, amely irodát nyitott Budapesten.

Mint arról lapunk is írt, a WHO szerint a karanténok lazítása újabb fertőzéshullámhoz vezethet. Arra figyelmeztetett a szervezet, hogy miközben Nyugat-Európában nagyrészt visszaszorulni vagy stagnálni látszik a járvány, Kelet-Európában, Afrikában, valamint Közép- és Dél-Amerikában egyre növekszik a (diagnosztizált) esetek száma. Szerintük nem kétséges, hogy az otthoni karantén és a társadalmi távolságtartásra vonatkozó egyéb intézkedések sikeresen megakadályozták a fertőzés terjedését, de ez a vírus továbbra is kimagaslóan veszélyes marad.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Makro / Külgazdaság Tovább romlik a korona-helyzet az USA-ban, Florida új mélypontot jelentett
MTI | 2020. július 3. 07:40
A déli állam egy nap alatt több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztrált.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kinevezett egy új miniszterelnöki biztost
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 06:48
A Tatai-medence kiemelt járműipari térség összehangolt fejlesztéséért fog felelni.
Makro / Külgazdaság Áder János úgy döntött, ez a négy személy többé nem lehet magyar állampolgár
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 06:19
A négy személy közül ketten az egykori Jugoszlávia, ketten pedig a Szovjetunió területén születtek.
Makro / Külgazdaság Húztak egyet a pórázon Hongkongban – meddig bírják a befektetők?
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2020. július 3. 06:07
Ismét kezdenek elszabadulni az indulatok Hongkongban, ezúttal az új nemzetbiztonsági törvény miatt. A félelmek szerint ez a városállam eddigi relatív szabadságának végét jelentheti, ami emberi jogi szempontokon túl üzleti szempontból is aggályos lehet. Ugyanakkor Ázsia pénzügyi központjának "lerombolása" senkinek sem áll érdekében – még Kínának sem.
hírlevél