BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. március 12. 06:07

Az Indokínai-félsziget egy viszonylag kis országával, Laosszal barátkozunk ezúttal, magas szinten. Az oda irányuló kivitelünk gyorsan növekszik, bár egész exportunkon belül szinte észre sem lehet venni. Vízum nélküli utazásról sajnos turisták számára nem született megállapodás, pedig az ország szomszédos a magyar turisták körében is népszerű Thaifölddel.

A két ország miniszterelnökének döntése alapján stratégiai megállapodást kötünk Laosszal, a részletekről itt olvashat. A miniszterelnök szerint a két ország között hosszú időre visszanyúló jó kapcsolat van, ez tulajdonképpen egész arra az időre nyúlik vissza, amíg mindketten a szocializmust építettük, akkor tanult nálunk sok laoszi és vietnami diák. Mi érdemes tudni erről a távoli országról?

Földrajz, gazdaság

Laosz az Indokínai-félszigeten található, Vietnam és Thaiföld között, de rövid szakaszon Kína, Mianmar és Kambodzsa is határolja. Népessége 7 millió körül van, így ebből a szempontból nálunk kisebb ország, területe ugyanakkor két és félszerese Magyarországénak: 236 ezer négyzetkilométer. Az ország meglehetősen szegény hozzánk viszonyítva: az egy főre jutó GDP 2600 dollár, míg nálunk 15 000.

Laosz trópusi ország bőséges csapadékkal a monszunnak köszönhetően, amely májustól októberig tart. Gazdaságában a mezőgazdaság a meghatározó, amely a GDP 50 százalékát adja és a munkaerő 80 százalékát foglalkoztatja. Legfontosabb terméke a rizs, emellett jelentős még a kávé-, és teatermesztés. Gyorsan növekszik az országba irányuló turizmus, az első számú látványosság Luangprabang városa, az ország régi fővárosa, amely a világörökség részét képezi.

Történelem

Ami az ország történelmét illet, az első laoszi királyság 1353-1707 között állt fenn, majd három részre bomlott fel. A három állam rövidesen sziámi fennhatóság alá került, az egyikük rövid ideig vietnami uralom alatt volt, majd 1893-ban jött a francia gyarmatosítás. A második világháborúban Japán foglalta el az országot, majd kikiáltották a függetlenséget, de a franciák visszatértek. Végül 1949-ben független lett az ország, de belesodródott a szomszédos Vietnam konfliktusaiba. 1975-ben az észak-vietnami hadsereg foglalta el az országot, és megalakult a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság, egy kommunista állam.

Nyitás és gyors növekedés

A 80-as években vietnami mintára nyitni kezdett az ország a piacgazdaság felé, 1986-tól magántőkét is beengedtek az országba. 1988-tól 6 százalékos ütemben növekedett a gazdaság, az a 2000-es évek elején tovább gyorsult, azóta is évről évre 7 százalék körüli a mérték. A bázis, ahonnan indultak, azonban olyan mély volt, hogy még nem tudtak kitörni a legszegényebb országok köréből.

Az ENSZ Fejlesztéspolitikai Bizottságának 2018. márciusi jelentése szerint Laosz tavaly először teljesített a „legkevésbé fejlett országok” (LDC) kategóriából történő kilépéshez szükséges előfeltételeket. A feltételek második alkalommal történő teljesülése esetén a Bizottság jelentést készít a fejlődés tendenciáiról az ENSZ Gazdasági és Szociális Bizottsága részére, amely a jelentés támogatása esetén az ENSZ taggyűlése elé terjeszti azt. A kormány célja, hogy az országnak 2020-ig sikerüljön kikerülnie a „legkevésbé fejlett ország” kategóriából.

Laoszi exportunk

Ami Laoszba irányuló exportunkat illeti, 2015-ben kezdett dinamikusan növekedni, az elmúlt három évben 88 millióról 1,9 milliárd forintra nőtt. Ez ugyan egész exportunkhoz képest elenyésző hányad, a dinamika folytatódása esetén idővel már számottevő lehet.

Laoszi exportunk és importunk

Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a kormányfő már felvette a maszkot
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 16:59
Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkot viselt a parlament ülésén.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Orbán és Trump azonnal ráugrott a vallásra
Káncz Csaba | 2020. április 5. 14:49
A világgazdaság a leggyorsabb ütemben hanyatlik a Nagy Depresszió óta, a koronavírus járvány pedig számos országban háborús szintű halálozást okoz – mindkét folyamat tömeges elbizonytalanodáshoz vezet. A jobboldali autokrata vezetők az Atlanti-óceán mindkét partján azonnal beöltöztek vallási köntösbe. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság A rendőrök még határozottabban fognak fellépni a budapesti utcákon lézengőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 12:42
A fertőzöttek 42 százaléka fővárosi, félő, hogy itt fog berobbanni a járvány.
Makro / Külgazdaság Vírus: már nem Olaszország a legfertőzöttebb állam Európában
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 09:49
Spanyolország megelőzte Olaszországot a diagnosztizált fertőzöttek számát tekintve. A szükségállapotot április végéig meghosszabbítják.  Az olaszoknál most először csökkent az intenzív osztályon fekvők száma a járvány kezdete óta. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság A svédek és a koronavírus – működik-e a különutas politika?
Wéber Balázs | 2020. április 4. 16:21
Bár a közelmúltban Svédország is szigorított a közösségi életen a koronavírus miatt, továbbra is jóval megengedőbb politikát követ a többi országnál. Az élet nem állt le, az iskolák egy része és az üzletek nyitva vannak. A gazdasági károk kisebbek, de a lakosságszámhoz mért halálozási arány lényegesen magasabb a többi észak-európai országénál.
Makro / Külgazdaság Megvan, mekkora lesz a készülő magyar gigamentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 12:55
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére elárult néhány információt a jövő hét elején bejelentésre kerülő, történelmi léptékű gazdasági mentőcsomagról. 
Makro / Külgazdaság Hat repülő hozott orvostechnikai eszközöket Budapestre
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 11:43
Az egyik budapesti idősek otthonában történt megbetegedés miatt az országos tisztifőorvos úgy döntött, hogy ellenőrizni fogják az intézmények szigorító intézkedéseit, mert itt különösen veszélyes a vírus megjelenése.
Makro / Külgazdaság 1,1 millió főlé nőtt a korona-fertőzöttek száma globálisan
MTI | 2020. április 4. 09:05
Már több mint 58 ezren haltak bele a betegségbe, csak az USA-ban egy nap alatt több mint 1500 áldozatot szedett a vírus. Ausztria megszavazta a harmadik korona-segélycsomagot, most már senkit sem lehet az utcára tenni, ha a járványból kifolyólag nem tudja fizetni az albérleti díjat. A svédek több ezer halottra számítanak, Honduras elkezdte számba venni a földeket a lehetséges tömegsírokhoz. A brazil elnök mindeközben tovább bagatellizálja a helyzetet, és imádkozásra szólította fel országa lakosait.
Makro / Külgazdaság Még több halott, 31 lezárt város – újabb elkeserítő járványhírek jöttek
MTI | 2020. április 3. 21:46
Még Olaszországban sem igazán csitul a járvány, jó, ha stagnálnak a számok. Az USA-ban pedig további meredek emelkedés várható. Lezárták a 30 legnagyobb török várost. Romániában felfüggesztették a hiteltörlesztéseket és béreket vállal át a kormány.
Makro / Külgazdaság Másfél méterről adják át a postai küldeményeket – megjelentek Orbán rendeletei
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 20:58
Megjelent a Közlönyben három rendelet, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, és a koronavírus-járvánnyal foglalkoznak. A postai kézbesítés szabályait könnyítik, a postások nem vesznek majd fel aláírásokat, csak adatot egyeztetnek – legalább másfél méterről.
hírlevél