BUX
35 308.18
-0.18%
-63.00
OTP
10 830.00
-0.18%
-20.00
MOL
1 796.00
-0.77%
-14.00
RICHTER
6 525.00
+0.23%
+15.00
MTELEKOM
383.00
-0.52%
-2.00
 
2019. november 17. 13:00

Henry Kissinger szerint a két országnak mielőbb rendeznie kell nézeteltéréseit, különben olyan „katasztrofális háború” törhet ki, amely véresebb lenne, mint a két világháború. Az ázsiai-csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodás az USA régióbeli hegemóniájára mér komoly csapást, hiszen még olyan közeli amerikai szövetségesek is csatlakoznak a Kína által dominált szövetségbe, mint Japán és Ausztrália. Káncz Csaba jegyzete.

Donald Trump amerikai- és Hszi Csinping kínai elnök. (Fotó: AFP/Getty)

A világ legnagyobb gazdaságai az elmúlt időszakban érezhetően tovább lassultak. A pénteken nyilvánosságra hozott októberi amerikai ipari termelési adat 2009 márciusa óta a legrosszabb érték a maga éves alapon 0.8 százalékos csökkenésével – mindez úgy, hogy közben a központi költségvetés hiánya az elmúlt 12 hónapban meghaladta az 1 ezermilliárd dollárt! A kínai állóeszköz befektetések az év első tíz hónapjában csak 5.2 százalékkal gyarapodtak, ami a legalacsonyabb érték 1996 óta.

A japán gazdaság a harmadik negyedévben erőteljesen lassult, a GDP csupán 0.2 százalékkal nőtt, ellentétben a második negyedév 1.8 százalékos növekedésével. A német gazdaság a harmadik negyedévben csupán 0.1 százalékkal gyarapodott, miközben a második negyedéves adatot 0.1 százalékos zsugorodásról 0.2 százalékos visszaesésre kellett korrigálni. Szingapúr és Hongkong gazdasága mindeközben már recesszióban van.

Trump választási üzemmódban

Eközben a Washington és Peking közötti kereskedelmi- és technológiai feszültségek tovább nyomasztják a befektetőket. A Wall Street Journal csütörtöki értesülései szerint számos kérdésben nincs egyetértés az USA és Kína között, ezek a vállalt agártermék-vásárlások volumene, a szellemi tulajdon védelme és a technológiai kényszertranszfer területe, valamint az eddig büntetővámok feloldásának mértéke és terjedelme. Emiatt egyelőre nem lehet összehozni a megállapodást, annak csúszása így nemcsak technikai, hanem számos érdemi résszel is magyarázható.

Egy forrás szerint Robert Lighthizer kereskedelmi főtárgyaló nem hajlandó addig beleegyezni a büntetővámok eltörlésébe, ameddig Kína nem enged más kérdésekben még jobban, és miután az amerikai részvénypiac magasan van, az elnök számára sem kényszer az engedmény. Trump a huzakodást már választási kampány szemüvegén keresztül nézi. Szerinte közel van a megállapodás Kínával, de csak olyan szerződést fognak aláírni, amely az USA számára kedvező, ha pedig ez nem sikerül, akkor jelentősen nagyobb büntetővámok jönnek a mostaninál is, hozzátéve, hogy ez nemcsak Kínára, hanem másokra is vonatkozik. Az elnök szerint senki nem csalt többet Kínánál, de elsősorban a korábbi amerikai vezetők a felelősek azért, hogy ezt engedték.

Kínai áttörés Ázsiában

Peking viszont nem hagyja, hogy a nemzetközi kommunikációs térben Trump egyoldalúan tematizálja a vitát. Hszi Csin-ping elnök a szerdai BRICS csúcstalálkozón „erőszakos, molesztáló” protekcionista taktikával vádolta Washingtont, amely szerinte aláássa a nemzetközi kereskedelmet és befektetéseket. Putyin elnök ugyanazon a rendezvényen úgy vélekedett, hogy már két éve csökken a világgazdaság aktivitása, amelyet negatívan befolyásolnak az egyoldalú – sokszor politikailag motivált – szankciók, és a tisztességtelen kereskedelmi verseny.

Az USA akadályai és India utolsó pillanatbeli kivonulása ellenére Kína november 4-én Ázsiában áttörést ért el. Az előzetes megállapodás szerint akár már jövőre aláírhatják az ázsiai-csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodást (RCEP), ami a világ GDP-jének egyharmadát foglalná magába. A megállapodásban mind a 10 ASEAN ország részt venne, és ezen felül még 5 kereskedelmi partnerüket vonnák be: Kínát, Japánt, Dél-Koreát, Ausztráliát és Új-Zélandot.

Az RCEP az USA régióbeli hegemóniájára mér komoly csapást, hiszen még olyan közeli amerikai szövetségesek is csatlakoznak a Kína által donimált szövetségbe, mint Japán és Ausztrália. A hongkongi székhelyű South China Morning úgy vélekedett a megállapodásról, hogy bár az amerikai katonai erő még mindig domináns a térségben, de a puha befolyása (soft power) – különös tekintettel Kínára és a Dél-kínai tengerre – gyorsan szorul vissza.

Mint emlékezetes, 2017-ben Trump elnök önként adta át a gazdasági kezdeményezést Kínának Ázsiában, amikor bejelentette, hogy országát kilépteti a Csendes-óceáni Partnerség (Trans-Pacific Partnership, TPP) nevű szabadkereskedelmi, befektetési és gazdasági szerződésből. Holott a TPP a globális GDP 40 százalékát ölelte volna fel és egy ekkora gazdasági blokk egyben komoly geopolitikai kihatással is jár. Washington olyan országokat hagyott faképnél, amelyek politikailag és katonailag is közelebb állnak az Egyesült Államokhoz, így Japán, Ausztrália, Új-Zéland, Kanada, Chile, Mexikó, Szingapúr, Malajzia, Vietnam, Brunei és Peru. Valóban, 2016 augusztusában Washington egyik legszorosabb térségbeli szövetségese, a szingapúri miniszterelnök figyelmeztetett arra, hogy a TPP ratifikálása az amerikai hitelesség tesztje Ázsiában.

Kissinger vészjósló figyelmeztetése

A Washington és Peking közötti sorozatos ütésváltások azonban komoly nyugtalansággal töltik el a 96 éves egykori külügyminisztert és nemzetbiztonsági tanácsadót, Henry Kissingert, aki előkészítette Kína 1972-es nyitását és 2011-ben könyvet is írt Kínáról. Kissinger szerint a két országnak mielőbb rendeznie kell nézeteltéréseiket, különben olyan „katasztrofális” háború törhet ki, amely véresebb lenne, mint a két világháború.

Kissinger a fent említett könyvében utalt egy 1907-es brit külügyminisztériumi feljegyzésre, amely katonai konfliktust jósolt Berlin és London között az előbbi drámaian erősödő gazdasága miatt. Kissinger akkori írásában egy, az Európával elért "Atlanti közösséghez" hasonló "Csendes-óceáni közösség" megteremtése mellett kardoskodott, amely inkább konzultáción és kölcsönös megbecsülésen alapuló erőfeszítés lenne a közös haladásért, mint egy rivális kínai és amerikai tömb versenye.

Nos, a könyv megjelenése óta inkább a geopolitikai feszültségek folyamatos növekedésének lehettünk tanúi.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Egyre súlyosabb a koronavírus-helyzet több szomszédunknál is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 16. 14:56
Romániában 777 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, és ezzel ismét megdőlt az egy nap alatt jegyzett megbetegedések csúcsa.
Makro / Külgazdaság Szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik, hogy Mészáros Lőrinc szabályosan használta-e fel az állami milliárdokat
Vég Márton | 2020. július 16. 13:48
Összesen 45 milliárd forintot oszt szét a kormány a vidéki szálláshelyek között, ebből medencét és szaunát is építhetnek. Csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy szabályos volt-e a pénz felhasználása.
Makro / Külgazdaság Július végén dől el, hogy változik az életünk augusztus 15. után
Mester Nándor | 2020. július 16. 11:53
A kabinet határozottan kéri a lakosságot a maszkviselési kötelezettség betartására – hangzott el a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Itt a kormány döntése az augusztusi tűzijátékról!
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:34
A kormány a szerdai ülésen döntötte el az idei ünnepségsorozat sorsát.
Makro / Külgazdaság Készülnek szeptemberre az óriásbankot formázó pénzintézetek
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:14
Az azonnali fizetési rendszer (afr) országos bevezetését követő négy hónapban több mint 14 millió azonnali átutalást kezeltek sikeresen a Takarékinfo Zrt. által egyszerre három, az egyesülési szándékukat már bejelentett nagybank (Takarékbank, MKB, Budapest Bank) részére kiépített rendszerek, ez az összes hazai afr-tranzakció csaknem 40 százaléka. Az azonnali fizetési rendszer népszerű az ügyfelek körében, az utalások 34 százaléka a banki üzemidőn kívül, délután 5 és reggel 8 óra között történik, átlagos összegük eléri a 169 ezer forintot.
Makro / Külgazdaság Két megyében megugrott a fertőzöttek száma - friss koronavírus-statisztika
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 08:54
Ötödik napja nincs magyar áldozata a koronavírusnak, de ezúttal 16 új fertőzöttről érkezett jelentés - ebből Csongrád-Csanádban és Borsodban van 12.
Makro / Külgazdaság Zöld utat kapott az egyszer használatos műanyagok betiltása Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 08:36
Egyelőre csak megteremtik a lehetőségét annak, hogy 2021 nyarától olyan rendeleteket hozzon a kormány, amelyben betilthatja egyes termékek gyártását, használatát és kereskedelmét is.
Makro / Külgazdaság Hatalmasat zakózott az orosz gazdaság a járvány miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 15. 20:02
Az orosz bruttó hazai termék 9,5-10 százalékkal esett vissza a második negyedévben - közölte az orosz központi bank szerdán.
Makro / Külgazdaság Üzent az államfő – csúcsra pörög a járvány a szomszédban
Privátbankár.hu | 2020. július 15. 16:41
Meghaladta a tízezret az azonosított aktív koronavírusos fertőzések száma Romániában. A román államfő mindenkit védekezésre szólított fel. 
Makro / Külgazdaság Kiütötték az építőipart, lassú lesz az ébredés a kómából
Privátbankár.hu | 2020. július 15. 15:14
A várakozásoknak megfelelően tovább romlott májusban a magyar építőipar teljesítménye. Egyelőre még a látóhatáron sincs a javulás, legkorábban ősz végén, de még inkább jövő év elejétől számíthatunk jobb mutatókra. Sovány vigasz, hogy Közép-és Kelet-Európa összes országában – a magyarhoz hasonlóan – ugyancsak kómába került az ágazat.
Friss
hírlevél