<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Közismert, hogy az ezredforduló után rengeteg kisvállalkozás indult Izraelben, főleg az informatikai iparágban. Ehhez rengeteg szakember kellett: jól képzett mérnökök és matematikusok. Olyan sok, hogy normál körülmények közt nem is akadt volna annyi. Honnan jöttek végül? Hát a Szovjetunióból, majd Oroszországból.
A Weizmann tudományos intézet (egy közösségi kutatóegyetem) használaton kívüli részecskegyorsítója az izraeli Rehovotban. Három Nobel-díjas és három Turing-díjas kutatót is adott a világnak. Fotó: Wikimedia / David Shankbone

A szovjet-orosz zsidók tömeges Izraelbe vándorlása volt bizonyos értelemben a történelem egyik legnagyobb „agyelszívása”. Izraelt ez a szovjet állami pénzen képzett réteg felvirágoztatta, Oroszországnak viszont nem hiányoztak annyira, mert az ország egyelőre kényelmes módon az olajból és gázból él, ahhoz nincs szükség ekkora szürkeállományra.

Szakemberhiány

Azonban most ez a generáció elérte a nyugdíjkorhatárt, visszavonulnak, és hirtelen űrt hagynak maguk után. Egyszerűen nincs a helyükre elég jól képzett szakember. Nem csak a startupok, hanem olyan nagy cégek, mint a Sandisk és Broadcom helyi vállalatai is szenvednek a szakemberek hiányától. A folyamat még romolhat is a közeljövőben, miután az ifjúság nem nagyon orientálódik a matematika szakokra, ami az alapja mindenféle technológiai tudománynak.

Izraelnek pedig igen fontos az iparág: exportfüggő ország, és az export harmadát a technológiai iparág adja. Több mint 250 multinacionális vállalat nyitott kutatóközpontot az országban, és mint közismert, az egy emberre jutó startupok számában Izrael világrekorder.

Jelenleg 20 ezer mérnök dolgozik az iparágban, és még 10 ezerre lenne szükség. Az elmúlt 2 évben egyszerűen nem találtak már szoftverfejlesztőt a meghirdetett állásokra. Az emelt szintű matek érettségizők száma negyedével csökkent 2006-tól 2014-ig, bár az utolsó két évben már mutatkozott némi javulás.

Lasszóval fognák

A probléma orvoslására miniszteri szintű programot hirdettek. Ennek keretében izraeli arabokat akarnak az iparághoz vonzani, ultra-vallásos embereket átképezni, külföldön dolgozó mérnököket hazavonzani, és megkönnyíteni, hogy külföldiek munkavállalói vízumot kapjanak. Ezeket az intézkedéseket most az új kormánynak is jóvá kell hagynia.

A helyzet közben annyira súlyos lett, hogy pl. a SanDisk a tervezett új állásait már más országba telepítette, és a meglévő programjait is lassítja. Egyes vélemények szerint sosem lesz annyi szakember az országban, amennyire szükség lesz, ezért mindenképpen bátorítani kellene a külföldieket abban, hogy az országba jöjjenek, vállalkozzanak, és lehetőleg minél több képzett mérnök jöjjön.

Több bevándorlót!

Izrael népessége az államalapítástól napjainkig, ezer fő. Forrás: Wikipedia

Izrael amúgy is a leginkább bevándorláspárti ország a világon. A létrejöttekor még alig 1 milliós állam így nőtt 8 milliósra, és nem is akar megállni: 20 milliós lakosságot szeretnének, hogy biztonságban érezzék magukat az arab tengerben. Persze elsősorban zsidó vallásúakat-származásukat szeretnének, de miután azok közel fele már Izraelben, a másik felének nagyrésze pedig Amerikában él, a források lassan elapadnak. De ennek csökken is a jelentősége: az ország egyre nyitottabb.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durvul a járvány, ezért újra kötelező lesz a maszk az olasz munkahelyeken
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 14:09
Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát.
Makro / Külgazdaság Egyre több a koronavírusos idehaza
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 13:21
Az elmúlt hetekben megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája.
Makro / Külgazdaság Kiakadt az EU az oroszok újabb húzásán
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:53
Oroszország kilátásba helyezte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Bulgáriával.
Makro / Külgazdaság Szépen futott a külkereskedelem szekere áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:05
Összesen 523 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, márciushoz képest az export kiigazított volumene 4,9, az importé 4,3 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Kicsit javított a kormányzati szektor az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:37
Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 74 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,4 százalékponttal lett kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság Még mindig optimisták a beszerzési menedzserek itthon
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:00
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 57,0. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint négyezer határvadász kell, nincs pénz béremelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 08:31
Utasította a hadsereget a fejlesztések gyorsítására.
Makro / Külgazdaság Jó hír Kínából: megint nőtt a feldolgozóipar
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 07:30
Ismét növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye júniusban, három egymást követő hónapon át tartó visszaesést megtörve, miután a kínai hatóságok nagy mértékben enyhítették a koronavírus-járvány legújabb hullámának megfékezését célzó, gazdaságbénító korlátozó intézkedéseket.
Makro / Külgazdaság Több tucat civil áldozat egy nagy orosz támadás után - összefoglaló az elmúlt órákról
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 06:45
Odesszában rengeteg a halott és a sebesült egy sokemeletes lakóház elleni akció után.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG