1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A magyar jegybank a keddi fél százalékpontos kamatemeléssel valószínűleg erőteljesen jelezni kívánta, hogy szükség esetén készen áll a cselekvésre. Más vélemény szerint kompromisszumos megoldás. Egyes elemzők további emelést, mások további csökketést tartanak valószínűnek.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője - aki a keddi kamatdöntő ülés előtt óvatosabb, negyed százalékpontos emelést sem tartott kizártnak - a monetáris tanácsi bejelentés után adott kommentárjában közölte: szerinte az MNB-t egyértelműen a forintra nehezedő nyomás aggasztja, és ezért tartotta szükségesnek, hogy a piacoknak szánt erőteljes jelzéssel demonstrálja cselekvési készségét.

Úgy véli, a fél százalékpontos emelés valószínűleg kompromisszumos megoldás, legalábbis a 2008 őszén végrehajtott agresszív – három százalékpontos - forintvédelmi célú emeléssel összevetve. Timothy Ash szerint a keddi kamatemelés jó eséllyel a monetáris testület galambjai szerint is alkalmas arra, hogy időt nyerjen a kormány számára a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalásokhoz.

A BNP Paribas felzárkózó piaci elemzőinek keddi előrejelzése szerint az IMF-megállapodás csökkenteni fogja a további leminősítések kockázatát, és ez elősegítheti a forint visszaerősödését. A bankház ennek alapján azt jósolja, hogy az MNB 2012 közepétől ismét kamatcsökkentésbe kezd. A BNP Paribas távlati előrejelzése az, hogy a jövő év első negyedében az MNB-alapkamat 6,75 százalékon tetőzik, a második negyedévben 6,50 százalékra süllyed vissza, és 2012 végén 6,25 százalék lesz. Sőt, 2013-ban 5,75 százalékra süllyed tovább.

Az MTI által megkérdezett hazai elemzők szerint a várakozásoknak megfelelő mértékű volt a az 50 bázispont, de nem tartották kizártnak, hogy év végéig még egyszer emelik az alapkamatot. Árokszállási Zoltán, az Erste Bank Hungary elemzője kifejtette, hogy a Moody's Magyarországot leminősítő döntése után erősödtek a kamatemelési várakozások és a piac beárazta a monetáris szigorítást. Úgy véli, kétséges volt, hogy az új összetételű monetáris tanács, amelyben a tartást preferáló tagok vannak többségben, végül elszánja-e egyáltalán magát a szigorításra.

Voltak ennél erőteljesebb, 100-200 bázispontos emelésre vonatkozó jóslatok is, ennek azonban Árokszállási Zoltán szerint kicsi volt az esélye. Az óvatos szigorítást erősítette a monetáris tanács legutóbbi, nem kamatdöntő ülése után kiadott közlemény, amelyben a testület jelezte, ha szükséges, fokozatosan változtat a kamaton. Az elemző az év végéig még egy, 50 bázispontos emelést várt, de hangsúlyozta, hogy ez nagyban függ a kormányzati politika irányától és az eurózóna válságának megoldására tett lépésektől is.

A mai kamatdöntés megfelel a várakozásoknak, hiszen az elmúlt hónapokban megnőttek az elvárt kockázati prémiumok a magyar eszközökre. A mai aukción a 3 hónapos állampapír hozama már jóval meghaladja a 7 százalékot, a hosszabb államkötvények hozama pedig a 9 százalékos szintnél tartózkodik, így az MNB mai döntése gyakorlatilag igazodik a piacon már érvényben lévő, elvárt kamatszinthez - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az MNB eddig lépéshátrányban volt a piacokhoz képest, hiszen addig nem akarta meglépni a kamatemelést, amíg az nem feltétlenül szükséges. Ugyanis, ha az inflációs folyamatokat nézzük, ezek önmagukban nem indokolták az alapkamat emelését. Ugyanakkor az államadósság külső, piaci finanszírozása miatt az MNB nem hagyhatja figyelmen kívül, milyen hozamszintet várnak a tőkepiacok, és ez a jelenlegi 6 százalékos szintet már jóval meghaladja – tette hozzá a szakember. A jelenlegi emelést várhatóan újabb szigorítás követheti annak függvényében, hogy hogyan sikerül megállapodni az EU-IMF küldöttséggel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
Makro / Külgazdaság Hoppá! Hirtelen olcsóbb lett az üzemanyag a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:49
Jelentősen csökkentette az árakat a Mol a saját töltőállomásain. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG