<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban megvizsgálják az egyre erőszakosabb eseteket. A német és a francia nagypolitika szerint ez egy újfajta antiszemitizmus, amelyet a Közel-Kelet és Észak-Afrika muszlim bevándorlói hoztak magukkal. Káncz Csaba jegyzete.

Európa számos nagyvárosában az elkülönült (szegregált) muszlim közösségekben egyre nagyobb problémát jelent az antiszemitizmus. A zsidók számát 1,3 millióra becsülik a földrészünkön, kétharmaduknak Franciaország, Nagy-Britannia és Németország az otthona.  Most górcső alá vesszük az ezekben országokban, egyre erőszakosabb formát felvevő antiszemitizmust.

Németország

A német elhárítás 2015-ös jelentése leszögezte, hogy az ország „importálja” az iszlám szélsőséget és az „arab antiszemitizmust”.  A jelentés aggodalmát fejezte ki Németország azon képessége tekintetében, hogy az „újonnan jövőket” asszimilálni tudja-e?

Az Amerikai Zsidó Bizottság berlini irodájának 2018-as tanulmánya hasonló következtetésekre jutott.  A Németországban tartózkodó szír és iraki migránsok és menekültek között „széleskörű antiszemitizmust” észlelt.  A probléma kiterjedtségét mutatja, hogy 2018-ban Angela Merkel kifejezte aggodalmát a jelenség miatt: „Sok menekültünk, köztük az arab eredetűekkel, egy másfajta antiszemitizmus érkezett Németországba”.

Kongatják a vészharangot (Fotó: MTI)Kongatják a vészharangot (Fotó: MTI)

Tavaly májusban az izraeli-palesztin ellenségeskedés pillanatok áthullámzott Németország arab közösségeire. Szerdára virradó éjjel Münster és Bonn zsinagógái előtt izraeli zászlót égettek a tüntetők. Bonnban a zsinagóga bejáratát súlyosan megrongálták, a rendőrség három gyanúsítottat őrizetbe vett. Csütörtökre virradó éjjel Mannheim városában dobálták be a zsinagóga ablakát.

Gelsenkirchenben egy előre be nem jelentett Izrael-ellenes tüntetésen mintegy 180 ember súlyosan szidalmazta a zsidókat. Hannoverben 550 ember gyűlt össze, ahol izraeli zászlót égettek. Az észak-rajna-vesztfáliai Solingenben kihelyeztek egy izraeli zászlót a városháza előtt, a német-izraeli diplomáciai kapcsolatok felvételének évfordulója – május 12. – alkalmából.  A zászlót ismeretlenek aznap éjjel felgyújtották.

Tavaly októberben a ZDF német közszolgálati televízió oknyomozó műsora számolt be a terjedő muszlim antiszemita jelenségekről.  Az incidensek között egyre több erőszakos cselekedetet találtak a műsor készítői Hamburgban, Kölnben és Hagenben.

Franciaország

2012 márciusában egy algériai származású francia muszlim, Mohammed Merah Toulouse városában megölt egy rabbit és három gyereket a helyi zsidó iskolában.  2015 januárjában egy francia iszlamista megölt négy zsidó polgárt egy kóser bevásárlóközpontban.  2017 tavaszán pedig Kobili Traore, egy antiszemita muszlim kidobta a 3. emeleti lakásából Sarah Harimi zsidó orvost, miközben „Allah akbárt” kiáltozott.

Az incidens után Manuell Valls francia miniszterelnök leszögezte, hogy „egy újfajta antiszemitizmust látunk Franciaországban, amelyet a Közel-Kelet és Észak-Afrika bevándorlói hoztak magukkal”.

Párizs egyre határozottabb

A francia kormány két hete bejelentette, hogy sértő, antiszemita hangvételű beszéd miatt bezárt egy mecsetet az ország déli részén fekvő Cannes-ban.  Ez már a harmadik mecset, amelyet néhány hónapon belül bezártak Franciaországban, ahol a 2015-ös merényletek óta a hatóságok figyelemmel kísérik az iszlamista retorikát.

A több mint 2500 muszlim imahely közül hetven radikalizálódott – jelentette ki Gérald Darmanin belügyminiszter a CNews televíziós csatornának adott interjúban.  A politikus tárcája december végén jelezte, hogy az említett imahelyek közül 21 jelenleg zárva van. Ennek oka közigazgatási előírásokkal, bírósági döntéssel, bérbeadással, munkálatokkal vagy közigazgatási zár alá vétellel magyarázhatók.

Öt imahelynél vizsgálták a bezárás lehetőségét, ezek között volt a Cannes-ban lévő is. Darmanin azt mondta:  „Bezárjuk, mert antiszemita megjegyzésekkel, illetve több iszlamista tevékenységgel gyanúsított egyesület, a CCIF és a BarakaCity támogatásával vádolhatók”.

A CCIF magát franciaországi iszlamofóbia elleni muzulmán szervezetnek nevezi, a másik szervezet, a BarakaCity pedig radikális iszlám tanokat hirdető csoport.

A miniszter az iszlamizmus népszerűsítésével vádolta a CCIF-et és a BarakaCityt 2020 őszén, amikor Samuel Paty történelem–földrajz tanár lefejezését követően feloszlatták őket. Egy fiatal iszlamista két éve ölte meg a pedagógust Párizs közelében, azt hozva fel tette indoklásaként, hogy Paty az órán Mohamed prófétáról készült karikatúrákról beszélt a diákjainak.

Cannes közel fekszik Nizzához, amely 2016-ban az utóbbi évek egyik legvéresebb dzsihadista támadásának színhelye volt az országban; 86 ember halt meg a terrormerényletben.

Korábban Beauvais-ban zártak be egy mecsetet, ahol az imám többek között a fegyveres dzsihádról szónokolt. A belügyminiszter szerint a mecset, amely mintegy négyszáz hívőnek adott otthont, a francia köztársasági modellt és Franciaországot támadta.

Egyesült Királyság

Egy 2017-es tanulmány felmérése megállapította, hogy a brit muszlimok 27 százaléka szerint a zsidóknak túl nagy a hatalma az Egyesült Királyságban, 8 százalékuk szerint Holocaust soha nem történt meg – szemben a teljes népességen belül található 2 százalékkal.

A legutóbbi halálos incidens 10 napja történt, amikor a Alik Faiszál Akram, a pakisztáni származású brit állampolgár 4 embert ejtett túszul egy texasi zsinagógában és követelte, hogy a hatóságok bocsássák szabadon Aafia Siddiqui iszlamista terroristát a közeli Fort Worth börtönből.  Az FBI emberei végül lelőtték a túszejtőt.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sötétbe borult Luhanszk megye, kiürült az acélmű Mariupolban - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:57
Ma sem csitultak a harcok, főleg az oroszok értek el hadisikereket. És pusztították tovább Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Van, akinek bejön, ahogy Szijjártó Péter miniszterkedik – egyetemistákat kérdeztünk (videó)
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 18. 18:31
Mindig fokmérője egy társadalomnak, hogy mit gondolnak saját jövőjükről a leendő tanárok és jogászok. Ezért kérdeztük most, a tanév vége felé őket.
Makro / Külgazdaság A nap képe: történelmi fordulatot hajtott végre Svédország és Finnország
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 17:14
Lemondanak semlegességükről, kérik csatlakozásukat a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Európai Bizottság: takarékos energiafelhasználás kell az orosz függőség felszámolásához
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 16:26
Közös fellépést sürget és a lakosságtól is áldozatokat vár a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Putyin nukleáris csapásmérő ereje Észak-Európában
Káncz Csaba | 2022. május 18. 15:46
A Kola-félszigeten ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók állomásoznak, amelyek önmagukban garantálják Oroszország tengeri nukleáris második csapásmérő képességének mintegy kétharmadát. Sojgu védelmi miniszter már áprilisban bejelentette, hogy "több mint 500 fejlett fegyverrendszert" helyeznek el a Barents-tenger környékén, tekintettel "az európai katonai és politikai helyzet drámai romlására". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elapad az állami támogatás, több lehet a német vállalati csőd
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:35
Az Allianz Trade előrejelzése szerint.
Makro / Külgazdaság Megnyitná az elzárt uniós pénzcsapot az új Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:04
Navracsics Tibor reményei szerint az év második felében lehet megegyezés.
Makro / Külgazdaság Putyin kiutasított több mint két tucat francia diplomatát
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:30
Harmincnégy francia diplomatát utasított ki szerdán Moszkva, válaszul Párizs hasonló intézkedésére.
Makro / Külgazdaság Fékre léptek áprilisban a csehországi autógyárak
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:05
Beütött a háború és a járvány.
Makro / Külgazdaság Lukasenka bekeményít, halálbüntetéseket kaphatnak ellenzéki aktivisták
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:25
Aláírta a belarusz elnök, hogy immár terrorcselekmény előkészítéséért vagy kísérletéért is halálra lehet ítélni valakit - számos ellenzékit tartóztattak már le ilyen vádakkal.
hírlevél
Ingatlantájoló