5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Furcsa ellentmondást mutat két korrupciós jelentés Magyarországról, az Állami Számvevőszék szerint javul a helyzet, mások viszont úgy látják, hogy durván romlik. A Transparency International idén is elkészítette a világ legátfogóbb korrupciós felmérését.

A szervezet 2014-es világtérképe azt mutatja, hogy az ország még mindig elképesztően korrupt, és a teljesítménye is folyamatosan romlik. A Korrupciós Érzékelési Index (CPI) szerint mi magyarok folyamatosan csúszunk lefele, mind regionális, mind az EU-s összehasonlításban is.

Idén a vizsgált 175 ország kétharmada 50 pontnál kevesebbet ért el a 0-tól (nagyon korrupt) 100-ig (nagyon tiszta) terjedő skálán. A mozgalom elnöke, José Ugaz ezt az eredményt elkeserítőnek nevezte, kiemelve, hogy sokszor a lokális politika is akadályozza a korrupcióellenes-törekvéseket. Ugaz szerint, míg büntetlenül vihetik ki off-shore számlákra az állami vezetők korruptan szerzett vagyonukat, addig biztos, hogy nem fog javulni a helyzet. De trükköznek a vagyonnyilatkozatokkal is, rendszeresen előfordul, hogy inkább családtagok nevére vásárolnak különböző ingatlanokat, amit így nem kötelesek feltüntetni saját kiadásaik közt.

Hol állunk most?

Magyarország egy helyet rontott tavalyi eredményéhez képest, és továbbra is az Európai Unió legkorruptabb harmadába tartozunk.

A CPI felmérésben 54 pontot értünk el, ezzel negyvenhetedikek vagyunk a 175-ből. A TI már többször bemutatta, miért súlyos a korrupciós helyzet Magyarországon. A kormányzati döntések követhetetlenek, a Világgazdasági Fórum nemrégiben közzétett rangsora alapján a kormányzati politika átláthatóságában Magyarország a vizsgált 144 ország közül a 119. helyen áll.

Az elmúlt években – ráadásul – a végrehajtó hatalom módszeresen felszámolta azokat az intézményeket, amelyek a kormány hatalmát korlátozni és ellenőrizni tudnák - írja a TI.

A mozgalom szerint a kormány visszaél a hatalmával, és a kormányközeli cégeknek és személyeknek kedvező jogalkotás csak rontja a helyzetet. Példaként itt a dohányboltok bevezetését övező botrányokat, és a takarékszövetkezeti szektort önkényesen átalakító törvényeket hozzák.

Azt is aggasztónak találta a Transparency International, hogy a kormány egy év alatt sem volt képes arra, hogy tisztázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt Horváth András állításai alól. A volt adóellenőr többek közt egy rendszerszintű áfa-csalással kapcsolatban gyűjtött információkat a hírhedt zöld mappájába. De a mozgalom arról sem feledkezett el, hogy a kormány továbbra is adós Vida Ildikó elszámoltatásával, akit az Egyesült Államok más NAV vezetőkkel együtt tiltott ki. Az, hogy a tüntetések az ellenzék egységes követelései ellenére Vida Ildikó továbbra is betöltheti elnöki pozícióját, bizonyítja, hogy a közhatalom ma Magyarországon nem elszámoltatható.

Itthon a rendszerszintű korrupció sokszor törvényerőre emelkedik. A legalizált korrupció rombolja az egészséges versenyt, visszaveti a gazdasági fejlődést, az állampolgárok esélyeit, és tovább csökkenti a demokratikus intézményrendszerbe vetett bizalmat.

Keletre nyitunk – korrupció és leszakadás

A kormány a jelek szerint azonban nemcsak a hazai korrupció súlyossága iránt érzéketlen, hanem az ország gazdasági és külkapcsolataiban sem válogatós.

Orbán Viktor kormányfő minapi nyilatkozata szerint Magyarország számára Azerbajdzsán mintaállam, egy korábbi beszédében pedig az „illiberális” demokráciákat állította példaként a magyarok elé.  A Transparency International felmérése azt mutatja, hogy ezek az országok rendkívül korruptak, Kína és Törökország teljesítménye ráadásul lényegesen romlott is az elmúlt egy évben. A CPI rangsorában Magyarország új szövetségesei nagyon rossz helyezést mondhatnak magukénak: Azerbajdzsán a 126., Oroszország pedig a 136.

A TI és más nemzetközi szervezetek felmérései azt mutatják, hogy egyértelmű összefüggés mutatható ki egy ország korrupciós fertőzöttsége, valamint demokratikus elkötelezettsége és gazdasági teljesítménye között.

Eközben az Állami Számvevőszék…

Az ÁSZ tegnap kiadott jelentésében a magyarországi korrupciós helyzet enyhe javulásáról számolt be, kiemelve, hogy a legveszélyeztetettebbek a területi igazgatási és a kormányzati szervek, valamint az önkormányzatok. A Gazdasági Rádiónak tegnap Pulay Gyula, a Számvevőszék felügyeleti vezetője elmondta, mindenképpen pozitívum, hogy egyre több intézmény vezetett be belső szabályzatot vagy más egyéb kontrollt.

Így alakult a mezőny világszerte

Az élmezőnyben nem nagyon van változás, Dánia áll az élen, Új-Zéland a második. De Finnország, Svédország, Norvégia, Svájc, és Hollandia sincs sokkal lemaradva.

A lista másik végén Dél-Szudán, Afganisztán, Szudán, Észak-Korea és Szomália található, a két sereghajtó 8-8 ponttal zárja a rangsort. Ezekben az országokban, felelős állami vezetés hiányában, nem beszélhetünk elszámoltathatóságról, sem a közjót szolgáló államról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Egy hónap alatt 141 ezer német kezdett el munkát keresni
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 16:21
A németországi munkanélküliségi adatok nagyjából megfeleltek a vártaknak.
Makro / Külgazdaság Rácz András szerint Putyin idén már nem mozgósít
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 15:39
Ennek több oka is van. 
Makro / Külgazdaság Szabadulnak a "házasságstressztől", hódít a szingligazdaság
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 15:11
Drasztikusan csökkent a házasodási kedv Kínában. 2013-ban még 13,5 millióan kötötték össze az életüket, 2022-ben viszont kevesebb mint 7 millióan. Az elöregedés miatt ez komoly problémát jelenthet. 
Makro / Külgazdaság Ömlenek a menekültek Európába a tengeren keresztül is
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 13:49
Az idén már mintegy 186 ezer migráns érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága pénteken.
Makro / Külgazdaság 70 százalékkal nőnek jövőre az orosz katonai kiadások
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:44
Ugrásszerű a növekedés.
Makro / Külgazdaság Óriási az elégedetlenség Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:22
A németek többsége elégedetlen a kormány menekültügyi politikájával - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.
Makro / Külgazdaság Korszakváltás: még jobban rákapnak a magyarok az ATM-ekre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:38
Az ATM-ek készpénzbefizetés funkciójának használati gyakorisága negyedévről negyedévre növekszik.
Makro / Külgazdaság Kiakadt Berlinre az olasz külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:13
A tengeri mentés "szent", de nem lehet nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóit finanszírozni olyan célból, hogy a fedélzetükre vett migránsokat Olaszországba szállítsák - jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a La Repubblica napilapnak nyilatkozva pénteken.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megvétózza az EU fontos dokumentumát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 10:21
Az Európai Tanács jövő heti értekezletén Lengyelország megvétózza az uniós migrációs paktumot - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken sajtótájékoztatón, reagálva az uniós tagállamok belügyminiszterei csütörtöki tanácskozásán született előzetes megállapodásra.
Makro / Külgazdaság Trump bevállalná ezt a milliárdost alelnökének
Káncz Csaba | 2023. szeptember 29. 09:40
Donald Trumphoz és Ron DeSantishoz hasonlóan Vivek Ramaswamy is megkérdőjelezi Ukrajna támogatását az Oroszország elleni háborúban. Az indiai származású milliárdos szerint a Tajvan védelmére vonatkozó kötelezettségnek meg kell szűnnie, amikor az USA 2028-ra eléri a félvezetők terén a függetlenségét. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG