<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Miközben Ausztria – az európai országok közül elsőként – bevezette a szinte minden felnőtt számára kötelező oltást, Németországban megakadt ez a folyamat. A Bundestagban egyelőre nincs biztos többsége a kötelező oltásnak, a kormánypártokon belül pedig sok liberális képviselő ellenzi a bevezetését. A társadalom is megosztott: háromból egy ember elutasít egy ilyen lépést.  

Február vége, március eleje

-jelentette ki Olaf Scholz tavaly november végén azzal kapcsolatban, hogy mikor vezethetik be Németországban a szinte minden felnőtt számára kötelező Covid elleni védőoltást. Az akkor még csak leendő német kancellár, akit december 8-án iktattak be hivatalába, egyúttal világossá tette, hogy támogatja ezt a lépést.

Ennek ellenére bizonytalan, hogy megvalósul-e valaha ez a terv: a parlament alsóházában, a Bundestagban ugyanis jelenleg nincs meg az elfogadásához szükséges többség, derül ki a Die Welt felméréséből.

Nagy dilemmák. Olaf Scholz német kancellár. (EPA/JOHN MACDOUGALL)   Nagy dilemmák. Olaf Scholz német kancellár. (EPA/JOHN MACDOUGALL)

 A „közlekedési lámpa” koalíció megosztott:

a szociáldemokrata és Zöld képviselők inkább támogatják, a liberálisok viszont inkább ellenzik a kötelező oltást – de még előbbi két párton belül is sok a bizonytalan politikus.

A döntő kérdés, hogy a szociáldemokraták és a Zöldek meg tudnak-e majd egyezni az ellenzékbe szorult jobbközép CDU/CSU-val egy közös tervezetben. (Az ígéretek szerint nem lesz „frakciókényszer”: minden képviselő szabadon, saját belátása alapján dönthet a kérdésben.)

Ami a részleteket illeti, a német laphoz beérkezett válaszok alapján a képviselők 24,7 százaléka pártolja a kötelező oltás bevezetését 18 év felett, 2,9 százalék életkortól tenné azt függővé, 18,2 százalék ugyanakkor ellenzi azt. A képviselők 21,6 százaléka nem jelzett vissza, 10,9 százalék nem akart válaszolni, 21,7 százalék pedig még nem döntött.

Összegezve:

a valamilyen szintű kötelező oltást 28 százalék meg fogja szavazni, 18 százalék nem fogja megszavazni, a többség (54 százalék) szavazata és ezzel az egész voksolás sorsa bizonytalan.

A bizonytalanok egy része a konkrét törvényjavaslattól tette függővé voksát, márpedig ez egyelőre nem született meg, ’csupán’ különböző tervezetek készültek el.          

Szkeptikusok: AfD, liberálisok, Baloldal

A kötelező oltást leginkább az Alternatíva Németországért (AfD) utasítja el:

a jobbközép CDU-CSU-tól jobbra álló párt képviselőinek 85 százaléka nemmel voksol majd, és egyetlen képviselő sem jelezte, hogy megszavazna egy ilyen törvényt.

(Magyarországon egyébként szintén egy jobbszélen álló párt, a Mi Hazánk Mozgalom ellenzi leginkább ezt a lépést.)

Enyhébb mértékben, de

szintén szkeptikusak a kötelező oltással kapcsolatban a liberális képviselők.

45 százalékuk elutasítja azt, 35 százalék még bizonytalan, és mindössze 13 százalék a pártolók aránya – 10 százalék a korhoz kötött, 3 százalék pedig a 18 év felett mindenkinek kötelező verziót támogatja.

A szociáldemokratáktól balra álló Baloldal nevű párt képviselői között szintén többségben vannak az ellenzők: 28 százalékuk szavazna nemmel, 18 százalékuk igennel. Több mint 50 százalék szavazata ugyanakkor kérdéses.

Pártolók: szociáldemokraták, Zöldek

A másik oldalon a szociáldemokraták és a Zöldek állnak.

A balközép párt képviselőinek mintegy 55 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megszavazza majd a kötelező oltást, és nincs egyetlen olyan képviselő sem, aki bevallottan elutasítja azt.

Több mint 40 százalék szándékáról ugyanakkor egyelőre nem lehet biztosat tudni.

A Zöldeknél szintén jelentős (48 százalék) azon képviselők aránya, akik valamilyen szinten kötelezővé tennék a koronavírus elleni vakcina felvételét. Mindössze egyetlen képviselő ellenzi azt vállaltan, mintegy felük pedig nem döntött vagy nem akart válaszolni.

A sötét ló: CDU/CSU

A sötét ló ezúttal a 16 év kormányzás után ellenzékbe szoruló CDU/CSU, amely a második legnagyobb frakcióval rendelkezik a szociáldemokraták után. Képviselőik 63 százaléka nem válaszolt a kérdésre, 26 százaléka pedig még nem döntött, azaz a 197 képviselő túlnyomó többségének szavazata kérdéses. A biztos támogatók 6, az ellenzők 5 százalékot tesznek ki.

A válaszadás megtagadása mögött az is állhat, hogy a CDU-CSU frakció a felmérés időpontjában még dolgozott saját javaslatán:

a kiszivárgott hírek szerint a kötelező oltást csak bizonyos esetekben (például különösen veszélyes mutáns felbukkanásakor) és magasabb kor (például 50 év) felett vezetné be.

Érdekesség, hogy míg a nyugat-németországi képviselők inkább támogatják a kötelező oltást – 28 százalék igennel, 16 nemmel szavazna –, addig a kelet-németországiak inkább ellenzik – 26 voksolna igennel, 31 százalék nemmel.

Tehát akkor?  

Összegezve: a Die Welt felmérése alapján

kétséges, hogy lesz-e egyértelmű többsége a szinte minden felnőtt számára kötelező oltásnak, és aligha várható gyors döntés a kérdésben.

Ráadásul a korábbi mutánsoknál enyhébb omikron elhozhatja a járvány végét szakértők egy része szerint, így akár le is kerülhet a kérdés a napirendről.

Ami pedig a társadalmi hangulatot illeti: a YouGov január második felében publikált felmérése szerint a németek 60 százaléka támogatja, 32 százaléka viszont ellenzi a kötelező oltást. December elején még 63-30 százalék volt ez az arány, tehát enyhén nőtt az ellenzők aránya.

Németországban egyébként – számos nyugat-európai országhoz hasonlóan – rendszeresek az utcai megmozdulások a kötelező oltás és a korlátozások ellen.

Ausztria meglépte    

Miközben Németországban még nyitott kérdés a szinte minden felnőtt számára kötelező oltás,

Ausztria – az uniós országok közül elsőként – már bevezette azt.

Az erről szóló törvényt január 20-án a parlament alsó-, múlt csütörtökön pedig a felsőháza is nagy többséggel megszavazta. Alexander Van der Bellen köztársasági elnök pénteken aláírta, így szombaton életbe lépett.

Aki a kötelezettségnek nem tesz eleget, az összesen akár 3600 euróra (átszámítva mintegy 1,3 millió forint) is büntethető március közepétől. Egy január közepén publikált felmérés szerint ugyanakkor

a törvény mostani bevezetését az osztrákok mintegy fele ellenzi.

A néppárti-Zöld kormány a közegészségügy védelmével indokolja az intézkedést. Szerintük a koronavírus-járvány terjedését csak akkor lehet megakadályozni, ha növelik az átoltottságot, ehhez pedig kell a kötelező oltás. Az ellenzők viszont úgy vélik, hogy az állam egy mélyen személyes döntésbe nyúl bele.

Ausztriai magyarok lapunknak azt mondták: sokan reménykednek abban, hogy jogi úton, alkotmánybírósági beadványokkal mégis meg tudják majd akasztani a kötelező oltást.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG