<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt kezd elegük lenni a jelenlegi járványkezelésből, a kötelező oltás bevezetése pedig egyre nagyobb ellenállást szül, mondták el lapunknak Ausztriában dolgozó magyarok. Az osztrák kormány februártól tenné kötelezővé a Covid elleni vakcinát a közegészségügy védelme érdekében, a tiltakozók szerint ugyanakkor ezáltal egy mélyen személyes döntésbe nyúlna bele. Forrásaink beszéltek arról is, hogy az oltatlanok már most is sok helyről ki vannak rekesztve, ugyanakkor még vannak kiskapuk.

Egy liberális országban, amely mindenkit elfogad, az emberek csalódottan tapasztalják, hogy míg szexuális identitásuk vagy vallásuk felett szabadon rendelkezhetnek, addig saját testük es egészségük felett ezt nem tehetik meg

- így kommentálta lapunknak Feri, egy hosszú évek óta Bécsben élő és dolgozó magyar az osztrák parlament alsóházának múlt heti döntését, miszerint február közepétől szinte minden Ausztriában élő felnőtt számára kötelező lesz a Covid elleni védőoltás. (Interjúalanyaink teljes nevét kérésükre nem közöljük – a szerk.)

Tarka tömeg

Emlékeztetett arra, hogy hétvégenként minden osztrák nagyvárosban tüntetések vannak az erről szóló törvény ellen. Az örök vita tárgya, hogy ezeken pontosan hányan vesznek részt: helyi sajtóhírek szerint Bécsben január 8-án 40 ezren, január 15-én 27 ezren vonultak utcára, a szervezők viszont olykor több százezres demonstrációkról beszélnek.

Vitatott az is, hogy kik vesznek részt a megmozdulásokon. Bár helyi lapok szerint feltűnnek szélsőséges elemek is, az összkép ennél jóval tarkább. Számos politikai és civil szervezet képviselteti magát, a Szabadságpárttól kezdve a Zöldek egyes platformjaiig (mégha a párt képviselői meg is szavazták a kötelező oltást), a parlamentben pedig néhány liberális és szociáldemokrata képviselő is a törvény ellen voksolt.

A Covid-járványkezelés elleni tüntetés a bécsi Heldenplatzon 2021. november 20-án. EPA/CHRISTIAN BRUNA
A Covid-járványkezelés elleni tüntetés a bécsi Heldenplatzon 2021. november 20-án. EPA/CHRISTIAN BRUNA

A demonstrációkra rendszeresen kilátogat Gyuri is, aki Magyarországon szerzett művészdiplomát, jelenleg pedig Salzburgban dolgozik egy osztrák állami intézményben. Szerinte a tüntetések békések és egyre nagyobbak. Feri szerint főleg felvilágosult emberek a résztvevők, akiket nem befolyásol a média.

A megmozdulások mindenesetre azt jelzik, hogy érzékelhető ellenállás van a törvénnyel szemben, a közvélemény-kutatások pedig a társadalom mély megosztottságáról árulkodnak. Egy január közepén publikált felmérés szerint

a kötelező oltás februári bevezetését a megkérdezettek 45 százaléka támogatja, 51 százaléka viszont ellenzi – 34 százalék abszolút elutasítja azt, 17 százalék pedig korainak tartja.

A néppárti-Zöld kormány a közegészségügy védelmével indokolja a törvényt. Szerintük a koronavírus-járvány terjedését csak akkor lehet megakadályozni, ha növelik az átoltottságot, ehhez pedig kötelezővé kell tenni az oltást. (Eddig az osztrákok háromnegyede vette fel a Covid elleni vakcinát.)

Személyes ügy

Gyuri viszont úgy véli, hogy az oltás személyes ügy:  

A legtöbben azt szeretnék, hogy hagyják meg mindenkinek a szabad akaratát ebben a döntésben. Az egészségügyi dolgok legyenek újra személyesek, amelyek csak az orvosra és páciensére tartoznak.

Úgy látja, hogy már az oltott osztrákok is kezdenek belefáradni a járványkezelésbe:

A közvetlen környezetemben egyre többen gondolkodnak el azon, hogy fenntartható-e az állandó oltakozás. Sokan nem akarnak már harmadik, negyedik, sokadik adagot. A legtöbb oltott ismerősöm, kollégám belefáradt az állandó tesztelgetésbe, időpont-egyeztetésbe, vitatkozásba, a munkahely elvesztése feletti aggodalomba. Kényszer hatására, illetve a látszólagos szabadság visszanyeréséért döntöttek az oltás mellett, nem pedig egészségügyi okokból

- mondja.

Az az érzésem, csak az számít, hogy felvegyük az oltást. Az már senkit sem érdekel, hogy immunisak leszünk-e általa, vagy hogy addig azok voltunk-e

- véli Feri.

Egészséges kirekesztettek 

Az oltatlanok életét már eddig is jelentősen korlátozták Ausztriában. Még negatív teszt birtokában sem járthatnak például nem alapvető szükségleteket kielégítő üzletekbe, moziba, színházba, edzőterembe, szállodába, nem ülhetnek fel távolsági buszra, sőt otthonukat is csak konkrét céllal (például munkavégzés, bevásárlás) hagyhatják el.      

Nem egyszerű most oltatlanként. Sok helyről ki vagyunk zárva. Siralmas, hogy egy szupermarketbe bemehetek, de a mellette lévő elektronikai áruházba, ahol jóval kevesebben vannak, nem. Egészséges, heti háromszor tesztelt emberként harmadik hónapja vagyok kirekesztve

- mondja Gyuri, akinek azért kell ilyen gyakran teszteltetnie magát, mert csak így járhat be a munkahelyére. A teszt ingyenes, de el kell utazni érte a megfelelő tesztállomásra.

Feri szerint vannak még kiskapuk: 

Én antitest teszttel tudom bizonyítani, hogy gyógyult vagyok. Bár ezt hivatalosan sehol sem fogadhatnák el, mert sosem volt pozitív tesztem, még nem volt olyan hely, ahova ne jutottam volna be ezzel, és a határon is gond nélkül közlekedem.

Mint mondta, az oltási igazolást a boltok dolgozói csekkolják a bejáratnál, de néha rendőrök is ellenőriznek.  Munkáját eddig nem akadályozta, hogy nem olttatta be magát:     

A munkáltatók már eddig is következmények nélkül elbocsáthatták azokat, akik nem vették fel az oltást. Én egyéni vállalkozóként a megbízóimtól függök. Ha előírják, hogy csak oltottakkal szeretnének dolgozni, döntenem kell. Eddig ugyanakkor nem történt ilyen.

Jövő hétfőtől eltörlik ugyan az oltatlanokra vonatkozó karantént, mivel az omikron a fertőzések rekord száma ellenére sem terhelte meg az egészségügyet, de az őket sújtó egyéb korlátozások (például a kereskedelemben) fennmaradnak.   

Utolsó szalmaszál

És mit hoz a jövő? Interjúalanyaink abban reménykednek, hogy a törvény mégsem fog hatályba lépni.

Az Alkotmánybíróságon még nem ment át a törvény, amelyet rengeteg kritika ér, oltottak és oltatlanok részéről egyaránt

– mondja Gyuri. A parlament felsőháza a héten várhatóan jóváhagyja a törvényt, amelyet ugyanakkor rengetegen támadhatnak meg majd jogi úton.

Ha mégsem bukik el a kötelező oltás terve, akkor hamarosan minden 18 év feletti, Ausztriában élő személy köteles lesz beoltatni magát Covid ellen. Ez alól csak azok kapnak felmentést, akik terhesek, akiknek életét bizonyítottan veszélyeztetné a vakcina vagy akik igazoltan átestek a fertőzésen az elmúlt fél évben. Aki a kötelezettségnek nem tesz eleget, az összesen akár 3600 euróra (átszámítva mintegy 1,3 millió forint) is büntethető.

Ha kötelező lesz az oltás, akkor valószínűleg záros határidőn belül beoltatom magam. A jól fizető jövedelemforrásomat ugyanis nem akarom feladni. Ha pedig mellékhatások jelentkeznének, minden lehetőséget megragadnék a jogorvoslatra 

- mondja Feri hozzátéve, hogy a hazaköltözés is megfordult a fejében.

Gyuri utolsó lehetőségként említi a hazatérést. Bízik abban, hogy a sok tiltakozás meghozza az eredményt, és Ausztriából nem lesz olyan ország, ahol minden felnőtt embert oltásra lehet kötelezni – akarata ellenére is.

Makro / Külgazdaság Több mint 100 Leopard 1-es megy Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 20:00
Ez jelentős segítség, bár ezek már elég régi darabok lesznek.
Makro / Külgazdaság Az ukránok állítólag könnyedén lőhetnek orosz területet is
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 19:40
Egyes donyecki falvakban sikeres az orosz gőzhenger, legalábbis ezt mondják az oroszok.
Makro / Külgazdaság Nyolcszor annyi halott lehet Törökországban, mint az első nap jósolták
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 16:10
A WHO szakértője nyilatkozott a földrengés áldozatainak lehetséges számáról.
Makro / Külgazdaság Ez lett most Európa legnagyobb kérdése
Káncz Csaba | 2023. február 7. 15:56
Noha voltak hullámvölgyei, a Berlin–Párizs tengely átvezette az EU-t a legnehezebb helyzeteken. Manapság pedig még nagyobb szükség van rá, mivel Európa egyrészt a háborúval, másrészt a megélhetési válsággal küzd. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Valaki gigantikus pénzt adott egy ismert sportklubért
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 13:37
Ezzel ez lett a legdrágább a hazájában, a többiek messze lemaradtak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek kipróbálják a Patriot rendszert
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:46
Az amerikai gyártmányú légvédelmi rendszeren kiképzési gyakorlatot tartanak Varsóban.
Makro / Külgazdaság A csehek szeretnek adakozni az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:21
Ironikusan egy Ajándék Putyinnak elnevezésű kezdeményezés keretében gyűjtöttek össze óriási összeget.
Makro / Külgazdaság Suppan Gergely: az ipari termelés a tavalyi év elejétől határozott lendületet vett
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:14
A Központi Statisztikai Hivatal ipari termelésre vonatkozó adatait elemzi a Magyar Bankholding szakértője.
Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG