<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt kezd elegük lenni a jelenlegi járványkezelésből, a kötelező oltás bevezetése pedig egyre nagyobb ellenállást szül, mondták el lapunknak Ausztriában dolgozó magyarok. Az osztrák kormány februártól tenné kötelezővé a Covid elleni vakcinát a közegészségügy védelme érdekében, a tiltakozók szerint ugyanakkor ezáltal egy mélyen személyes döntésbe nyúlna bele. Forrásaink beszéltek arról is, hogy az oltatlanok már most is sok helyről ki vannak rekesztve, ugyanakkor még vannak kiskapuk.

Egy liberális országban, amely mindenkit elfogad, az emberek csalódottan tapasztalják, hogy míg szexuális identitásuk vagy vallásuk felett szabadon rendelkezhetnek, addig saját testük es egészségük felett ezt nem tehetik meg

- így kommentálta lapunknak Feri, egy hosszú évek óta Bécsben élő és dolgozó magyar az osztrák parlament alsóházának múlt heti döntését, miszerint február közepétől szinte minden Ausztriában élő felnőtt számára kötelező lesz a Covid elleni védőoltás. (Interjúalanyaink teljes nevét kérésükre nem közöljük – a szerk.)

Tarka tömeg

Emlékeztetett arra, hogy hétvégenként minden osztrák nagyvárosban tüntetések vannak az erről szóló törvény ellen. Az örök vita tárgya, hogy ezeken pontosan hányan vesznek részt: helyi sajtóhírek szerint Bécsben január 8-án 40 ezren, január 15-én 27 ezren vonultak utcára, a szervezők viszont olykor több százezres demonstrációkról beszélnek.

Vitatott az is, hogy kik vesznek részt a megmozdulásokon. Bár helyi lapok szerint feltűnnek szélsőséges elemek is, az összkép ennél jóval tarkább. Számos politikai és civil szervezet képviselteti magát, a Szabadságpárttól kezdve a Zöldek egyes platformjaiig (mégha a párt képviselői meg is szavazták a kötelező oltást), a parlamentben pedig néhány liberális és szociáldemokrata képviselő is a törvény ellen voksolt.

A Covid-járványkezelés elleni tüntetés a bécsi Heldenplatzon 2021. november 20-án. EPA/CHRISTIAN BRUNA A Covid-járványkezelés elleni tüntetés a bécsi Heldenplatzon 2021. november 20-án. EPA/CHRISTIAN BRUNA

A demonstrációkra rendszeresen kilátogat Gyuri is, aki Magyarországon szerzett művészdiplomát, jelenleg pedig Salzburgban dolgozik egy osztrák állami intézményben. Szerinte a tüntetések békések és egyre nagyobbak. Feri szerint főleg felvilágosult emberek a résztvevők, akiket nem befolyásol a média.

A megmozdulások mindenesetre azt jelzik, hogy érzékelhető ellenállás van a törvénnyel szemben, a közvélemény-kutatások pedig a társadalom mély megosztottságáról árulkodnak. Egy január közepén publikált felmérés szerint

a kötelező oltás februári bevezetését a megkérdezettek 45 százaléka támogatja, 51 százaléka viszont ellenzi – 34 százalék abszolút elutasítja azt, 17 százalék pedig korainak tartja.

A néppárti-Zöld kormány a közegészségügy védelmével indokolja a törvényt. Szerintük a koronavírus-járvány terjedését csak akkor lehet megakadályozni, ha növelik az átoltottságot, ehhez pedig kötelezővé kell tenni az oltást. (Eddig az osztrákok háromnegyede vette fel a Covid elleni vakcinát.)

Személyes ügy

Gyuri viszont úgy véli, hogy az oltás személyes ügy:  

A legtöbben azt szeretnék, hogy hagyják meg mindenkinek a szabad akaratát ebben a döntésben. Az egészségügyi dolgok legyenek újra személyesek, amelyek csak az orvosra és páciensére tartoznak.

Úgy látja, hogy már az oltott osztrákok is kezdenek belefáradni a járványkezelésbe:

A közvetlen környezetemben egyre többen gondolkodnak el azon, hogy fenntartható-e az állandó oltakozás. Sokan nem akarnak már harmadik, negyedik, sokadik adagot. A legtöbb oltott ismerősöm, kollégám belefáradt az állandó tesztelgetésbe, időpont-egyeztetésbe, vitatkozásba, a munkahely elvesztése feletti aggodalomba. Kényszer hatására, illetve a látszólagos szabadság visszanyeréséért döntöttek az oltás mellett, nem pedig egészségügyi okokból

- mondja.

Az az érzésem, csak az számít, hogy felvegyük az oltást. Az már senkit sem érdekel, hogy immunisak leszünk-e általa, vagy hogy addig azok voltunk-e

- véli Feri.

Egészséges kirekesztettek 

Az oltatlanok életét már eddig is jelentősen korlátozták Ausztriában. Még negatív teszt birtokában sem járthatnak például nem alapvető szükségleteket kielégítő üzletekbe, moziba, színházba, edzőterembe, szállodába, nem ülhetnek fel távolsági buszra, sőt otthonukat is csak konkrét céllal (például munkavégzés, bevásárlás) hagyhatják el.      

Nem egyszerű most oltatlanként. Sok helyről ki vagyunk zárva. Siralmas, hogy egy szupermarketbe bemehetek, de a mellette lévő elektronikai áruházba, ahol jóval kevesebben vannak, nem. Egészséges, heti háromszor tesztelt emberként harmadik hónapja vagyok kirekesztve

- mondja Gyuri, akinek azért kell ilyen gyakran teszteltetnie magát, mert csak így járhat be a munkahelyére. A teszt ingyenes, de el kell utazni érte a megfelelő tesztállomásra.

Feri szerint vannak még kiskapuk: 

Én antitest teszttel tudom bizonyítani, hogy gyógyult vagyok. Bár ezt hivatalosan sehol sem fogadhatnák el, mert sosem volt pozitív tesztem, még nem volt olyan hely, ahova ne jutottam volna be ezzel, és a határon is gond nélkül közlekedem.

Mint mondta, az oltási igazolást a boltok dolgozói csekkolják a bejáratnál, de néha rendőrök is ellenőriznek.  Munkáját eddig nem akadályozta, hogy nem olttatta be magát:     

A munkáltatók már eddig is következmények nélkül elbocsáthatták azokat, akik nem vették fel az oltást. Én egyéni vállalkozóként a megbízóimtól függök. Ha előírják, hogy csak oltottakkal szeretnének dolgozni, döntenem kell. Eddig ugyanakkor nem történt ilyen.

Jövő hétfőtől eltörlik ugyan az oltatlanokra vonatkozó karantént, mivel az omikron a fertőzések rekord száma ellenére sem terhelte meg az egészségügyet, de az őket sújtó egyéb korlátozások (például a kereskedelemben) fennmaradnak.   

Utolsó szalmaszál

És mit hoz a jövő? Interjúalanyaink abban reménykednek, hogy a törvény mégsem fog hatályba lépni.

Az Alkotmánybíróságon még nem ment át a törvény, amelyet rengeteg kritika ér, oltottak és oltatlanok részéről egyaránt

– mondja Gyuri. A parlament felsőháza a héten várhatóan jóváhagyja a törvényt, amelyet ugyanakkor rengetegen támadhatnak meg majd jogi úton.

Ha mégsem bukik el a kötelező oltás terve, akkor hamarosan minden 18 év feletti, Ausztriában élő személy köteles lesz beoltatni magát Covid ellen. Ez alól csak azok kapnak felmentést, akik terhesek, akiknek életét bizonyítottan veszélyeztetné a vakcina vagy akik igazoltan átestek a fertőzésen az elmúlt fél évben. Aki a kötelezettségnek nem tesz eleget, az összesen akár 3600 euróra (átszámítva mintegy 1,3 millió forint) is büntethető.

Ha kötelező lesz az oltás, akkor valószínűleg záros határidőn belül beoltatom magam. A jól fizető jövedelemforrásomat ugyanis nem akarom feladni. Ha pedig mellékhatások jelentkeznének, minden lehetőséget megragadnék a jogorvoslatra 

- mondja Feri hozzátéve, hogy a hazaköltözés is megfordult a fejében.

Gyuri utolsó lehetőségként említi a hazatérést. Bízik abban, hogy a sok tiltakozás meghozza az eredményt, és Ausztriából nem lesz olyan ország, ahol minden felnőtt embert oltásra lehet kötelezni – akarata ellenére is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elszabadult indulatok: egy 22 éves nő felháborító halála miatt lángolnak az utcák Iránban
Kollár Dóra | 2022. szeptember 28. 05:43
A régóta gyülekező indulatok elszabadulni látszanak Iránban, ahol egy 22 éves nő halála tüntetéssorozatot váltott ki – a kurd származású Mahsa Amini gyanús körülmények közt vesztette életét letartóztatása után. Az ország vezetése egyelőre még nyugodt, de mi az, amit elérhetnek a tüntetők?
Makro / Külgazdaság Szlovák igen a finn és svéd NATO-belépésre
Prinz Dániel | 2022. szeptember 27. 19:36
Nagy többséggel jóváhagyta a szlovák parlament kedden Finnország és Svédország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét.
Makro / Külgazdaság Putyin már az elcsatolás bejelentésére készül
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 19:18
Ukrán hadisikerek voltak Harkiv megyében. Putyin napokon belül elcsatolhat négy megyét Ukrajnától. 
Makro / Külgazdaság Robbanások az Északi Áramlatnál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 17:40
Skandináv tudósok észlelték.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György nagy bejelentése: lezárult az MNB kamatemelési ciklusa
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 27. 16:55
Matolcsy szerint hazánk egy sor sajátos kihívással néz szembe az infláción és az energiaár-robbanáson túl: az államháztartási deficit elfogadhatatlanul magas, a folyó fizetési mérleg veszélyes kockázati sávba ért.
Makro / Külgazdaság A gázár mozgatja a forintot, nem a kamatszint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 15:43
Várható volt a jelentős emelés, de a ciklusnak ezzel vége lesz.
Makro / Külgazdaság Borúlátó a Világbank a kínai gazdasággal kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 15:31
A Világbank csökkentette a kínai gazdaság idei és jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzéseit az ingatlanpiaci válság és a koronavírus-járványra adott rendkívül szigorú kormányzati válaszok hatásai miatt.
Makro / Külgazdaság Varsó beintett Putyinnak: Norvégiából is kapnak gázt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 14:54
Felavatták kedden a norvég gázt Dánián keresztül Lengyelországba szállító, évi 10 milliárd köbméter kapacitású Baltic Pipe vezetéket a Szczecin mellett fekvő északnyugat-lengyelországi Goleniówban.
Makro / Külgazdaság A vártnál nagyobbat emelt az MNB: 13 százalék az alapkamat
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 27. 14:05
MNB: 125 bázisponttal emelte az alapkamatot a monetáris tanács.
Makro / Külgazdaság Ön is kérdezhet Dávid Ferenctől, a Klasszis Klub vendégétől csütörtökön!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:51
Az egy órásra tervezett beszélgetés során nézőinknek is van lehetősége élőben kérdezni következő vendégünket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG