<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megosztja a világot a Covid elleni kötelező oltás kérdése: míg Európában több ország is tervezi annak általánossá tételét, egyes szakmákban pedig sok ország már kötelezővé is tette azt, Japánban mindig az egyénre bízzák a döntést, és tiltják az oltatlanok hátrányos megkülönböztetését. Egyes szakértők szerint az általános kötelezővé tétel az utolsó eszköz lehet abban az esetben, ha az alacsony átoltottság túl nagy károkkal fenyeget.

Lehet-e minden felnőtt számára kötelező a koronavírus elleni oltás? Bár van olyan európai állam (Ausztria), ahol már döntöttek erről, több ország (például Németország) pedig tervez ilyen lépést, a legtöbb állam egyelőre ódzkodik ettől – Magyarországon például nem lesz mindenkinek kötelező a Covid elleni vakcina jelen állás szerint.

A nagy dilemma

Az óvatosság persze nem meglepő, hiszen ez a kérdés sok más mellett etikai aggályokat is felvet:

szabad-e az alapvető emberi jogok tiszteletben tartására épülő demokráciákban ilyen lépésre kényszeríteni az egyént, és ha igen, milyen esetben?

Európa és általában a Nyugat egyelőre a részleges kényszert preferálja: számos országban több munkakörben (Magyarországon az egészségügyben, az oktatásban, az állami intézményeknél és az önkormányzatok egy részénél) tették kötelezővé az oltást, az ellenkezőket általában pedig tiltásokkal, közösségi életük korlátozásával próbálják rávenni a vakcina felvételére.

Más kultúrkörökben, például Japánban ugyanakkor teljesen más szemszögből közelítik meg ezt a kérdést, és kényszer alkalmazása helyett az egyén belátására bízzák a döntést.

Az oltásról szabadon dönthetnek, de maszkot az utcán is hordanak a japánok. Járókelők Tokióban 2021. december 27-én. EPA/KIMIMASA MAYAMAAz oltásról szabadon dönthetnek, de maszkot az utcán is hordanak a japánok. Járókelők Tokióban 2021. december 27-én. EPA/KIMIMASA MAYAMA

Japán: egyéni döntés

A japán egészségügyi minisztérium – erre Dr. Letoha Tamás szegedi kutatóorvos hívta fel a figyelmet a közelmúltban – minden polgárt a Covid elleni oltás felvételére bátorít, de hozzáteszi azt is, hogy az nem kötelező, arra csak az adott személy informálása és beleegyezése után kerülhet sor.

Kérjük, saját döntéséből oltassa be magát, miután megértette mind a hatékonyságot a fertőző betegségek megelőzésében, mind a mellékhatások kockázatát

- olvasható a minisztérium honlapján, amely egyúttal a kényszerítés és a diszkrimináció kerülésére szólít fel:

Kérjük, ne kényszerítsen senkit a munkahelyén vagy környezetében oltakozásra, és ne diszkriminálja azokat, akik nem oltatják be magukat.

A távol-keleti országban egyébként – annak ellenére, hogy senkinek sem kötelező az oltás – a lakosság 78 százaléka már felvette a vakcinát, ami relatív magas aránynak számít (Németországban például 71 százalék ez az arány). A 125 millió lakosú országban mintegy 18 ezren vesztették életüket a Coviddal összefüggésben – a 83 milliós Németországban hatszor többen, 111 ezren hunytak el.  

Az utolsó eszköz

Visszatérve az etikai kérdésekre: egyes szakértők szerint az általánosan kötelező oltás az utolsó eszköz lehet abban az esetben, ha az alacsony átoltottság túl nagy társadalmi károkat okozna.

Ezt (a kérdést) azon alapelv szerint oldottuk meg, hogy a jogok az alkotmányban rögzítettek, a kötelezettségeket viszont demokratikus úton kell meghatározni. Az általános oltási kötelezettség a többség egy utolsó eszköze akkor, ha az látszik, hogy alacsony átoltottság mellett túl nagy árat kell fizetni a szabadságot és az életet tekintve

-mondta Christoph Möllers német alkotmányjogász, a berlini Humboldt Egyetem tanára a Die Weltnek a Covid miatti korlátozásokra és halálesetekre utalva.

Möllers ugyanakkor kritikus a vakcinát megtagadókkal szemben. Szerinte az oltás egy lehetőség a szabadságra, azzal magunkon és másokon is segíthetünk.

Az alkotmányjogász egyébként nem tartja nagy krízisjelenségnek a korlátozás- és oltásellenes tüntetéseket, amelyek szerinte még mindig kicsik, és nem ért egyet azzal sem, hogy a Covid-válság megosztotta a német társadalmat.

Nagy az ellenállás

Ugyanakkor egy december elején publikált felmérés szerint

a németek 30 százaléka ellenzi, hogy mindenkit kötelezzenek a Covid elleni vakcina felvételére, tehát relatív jelentős az ellentábor.

Még a Német Etikai Tanács (ez egy független tanácsadó testület, amely tagjait a Bundestag elnöke nevezi ki a kormány és a Bundestag javaslatai alapján) sem jutott egységes álláspontra ebben a kérdésben: a 24 tagú testületnek mintegy fele, 13 tag pártolja a kötelező oltás kiterjesztését minden felnőttre.       

A közelmúltban pedig

több mint húsz liberális német parlamenti képviselő összeállított egy indítványt, amelyben az általános oltási kötelezettség ellen foglalnak állást.

Ez azt jelzi, hogy a kérdés a kormánykoalíciót is megosztja, hiszen a liberálisok is tagjai az új német kormánynak.  

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Összegyűjtötték az aláírásokat az ellenzéki népszavazáshoz
Valkai Nikoletta | 2022. január 20. 18:31
A két kérdéshez összesen 470 ezer aláírást szedtek össze.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő eszköztára - világszerte képes beavatkozni konfliktusokba
Káncz Csaba | 2022. január 20. 15:35
Noha az orosz gazdaság a világ összes GDP-jének csak 3,1 százalékát teszi ki, katonailag hatékonyan avatkozik be világszerte a különböző konfliktusokba. Áttekintjük, hogy a Kreml milyen módszereket vonultat fel a geopolitikai céljai eléréséhez. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Népszámlálást tartottak Szlovákiában: hányan vallották magukat magyarnak?
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 12:52
36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult.
Makro / Külgazdaság Óriási sztrájk – lebénította a főváros közlekedését a vezetők tiltakozása Romániában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:37
Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül.
Makro / Külgazdaság Szlávik János: akár már idén megjelenhet az oltás, amely a koronavírus minden variánsa ellen hatékony
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:06
Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.
Makro / Külgazdaság Az erősödő forint megnyugtathatta Matolcsy Györgyéket
Csabai Károly | 2022. január 20. 10:49
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma sem emelt kamatot, ugyanúgy 4 százalékot fizet a kereskedelmi bankok nála egy hétre elhelyezett betéteiért, mint az utóbbi három alkalommal.
Makro / Külgazdaság Megvan a dátum: ekkor találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:57
Szijjártó Péter a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy mikor esedékes a találkozó.
Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló