<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Megosztja a világot a Covid elleni kötelező oltás kérdése: míg Európában több ország is tervezi annak általánossá tételét, egyes szakmákban pedig sok ország már kötelezővé is tette azt, Japánban mindig az egyénre bízzák a döntést, és tiltják az oltatlanok hátrányos megkülönböztetését. Egyes szakértők szerint az általános kötelezővé tétel az utolsó eszköz lehet abban az esetben, ha az alacsony átoltottság túl nagy károkkal fenyeget.

Lehet-e minden felnőtt számára kötelező a koronavírus elleni oltás? Bár van olyan európai állam (Ausztria), ahol már döntöttek erről, több ország (például Németország) pedig tervez ilyen lépést, a legtöbb állam egyelőre ódzkodik ettől – Magyarországon például nem lesz mindenkinek kötelező a Covid elleni vakcina jelen állás szerint.

A nagy dilemma

Az óvatosság persze nem meglepő, hiszen ez a kérdés sok más mellett etikai aggályokat is felvet:

szabad-e az alapvető emberi jogok tiszteletben tartására épülő demokráciákban ilyen lépésre kényszeríteni az egyént, és ha igen, milyen esetben?

Európa és általában a Nyugat egyelőre a részleges kényszert preferálja: számos országban több munkakörben (Magyarországon az egészségügyben, az oktatásban, az állami intézményeknél és az önkormányzatok egy részénél) tették kötelezővé az oltást, az ellenkezőket általában pedig tiltásokkal, közösségi életük korlátozásával próbálják rávenni a vakcina felvételére.

Más kultúrkörökben, például Japánban ugyanakkor teljesen más szemszögből közelítik meg ezt a kérdést, és kényszer alkalmazása helyett az egyén belátására bízzák a döntést.

Az oltásról szabadon dönthetnek, de maszkot az utcán is hordanak a japánok. Járókelők Tokióban 2021. december 27-én. EPA/KIMIMASA MAYAMAAz oltásról szabadon dönthetnek, de maszkot az utcán is hordanak a japánok. Járókelők Tokióban 2021. december 27-én. EPA/KIMIMASA MAYAMA

Japán: egyéni döntés

A japán egészségügyi minisztérium – erre Dr. Letoha Tamás szegedi kutatóorvos hívta fel a figyelmet a közelmúltban – minden polgárt a Covid elleni oltás felvételére bátorít, de hozzáteszi azt is, hogy az nem kötelező, arra csak az adott személy informálása és beleegyezése után kerülhet sor.

Kérjük, saját döntéséből oltassa be magát, miután megértette mind a hatékonyságot a fertőző betegségek megelőzésében, mind a mellékhatások kockázatát

- olvasható a minisztérium honlapján, amely egyúttal a kényszerítés és a diszkrimináció kerülésére szólít fel:

Kérjük, ne kényszerítsen senkit a munkahelyén vagy környezetében oltakozásra, és ne diszkriminálja azokat, akik nem oltatják be magukat.

A távol-keleti országban egyébként – annak ellenére, hogy senkinek sem kötelező az oltás – a lakosság 78 százaléka már felvette a vakcinát, ami relatív magas aránynak számít (Németországban például 71 százalék ez az arány). A 125 millió lakosú országban mintegy 18 ezren vesztették életüket a Coviddal összefüggésben – a 83 milliós Németországban hatszor többen, 111 ezren hunytak el.  

Az utolsó eszköz

Visszatérve az etikai kérdésekre: egyes szakértők szerint az általánosan kötelező oltás az utolsó eszköz lehet abban az esetben, ha az alacsony átoltottság túl nagy társadalmi károkat okozna.

Ezt (a kérdést) azon alapelv szerint oldottuk meg, hogy a jogok az alkotmányban rögzítettek, a kötelezettségeket viszont demokratikus úton kell meghatározni. Az általános oltási kötelezettség a többség egy utolsó eszköze akkor, ha az látszik, hogy alacsony átoltottság mellett túl nagy árat kell fizetni a szabadságot és az életet tekintve

-mondta Christoph Möllers német alkotmányjogász, a berlini Humboldt Egyetem tanára a Die Weltnek a Covid miatti korlátozásokra és halálesetekre utalva.

Möllers ugyanakkor kritikus a vakcinát megtagadókkal szemben. Szerinte az oltás egy lehetőség a szabadságra, azzal magunkon és másokon is segíthetünk.

Az alkotmányjogász egyébként nem tartja nagy krízisjelenségnek a korlátozás- és oltásellenes tüntetéseket, amelyek szerinte még mindig kicsik, és nem ért egyet azzal sem, hogy a Covid-válság megosztotta a német társadalmat.

Nagy az ellenállás

Ugyanakkor egy december elején publikált felmérés szerint

a németek 30 százaléka ellenzi, hogy mindenkit kötelezzenek a Covid elleni vakcina felvételére, tehát relatív jelentős az ellentábor.

Még a Német Etikai Tanács (ez egy független tanácsadó testület, amely tagjait a Bundestag elnöke nevezi ki a kormány és a Bundestag javaslatai alapján) sem jutott egységes álláspontra ebben a kérdésben: a 24 tagú testületnek mintegy fele, 13 tag pártolja a kötelező oltás kiterjesztését minden felnőttre.       

A közelmúltban pedig

több mint húsz liberális német parlamenti képviselő összeállított egy indítványt, amelyben az általános oltási kötelezettség ellen foglalnak állást.

Ez azt jelzi, hogy a kérdés a kormánykoalíciót is megosztja, hiszen a liberálisok is tagjai az új német kormánynak.  

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagy sikert könyvelhet el az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 19:09
A stratégiailag fontos luhanszki város, Liman visszafoglalása az ukrán hadi vezetés szerint Donbasz felszabadításához is vezethet. Eközben az oroszok elismerték, hogy „ideiglenesen őrizetbe vették” a zaporizzsjai atomerőmű vezetőjét, hogy kihallgathassák.
Makro / Külgazdaság Von der Leyen: a bolgár–görög gázvezeték Európa szabadságát jelképezi
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 16:36
A Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezeték kiépítéséhez az Európai Bizottság 250 millióval járult hozzá. Ursula von der Leyen szerint az ilyen projekteknek köszönhetően Európának elegendő földgáza lesz télire.
Makro / Külgazdaság Fontos dokumentumot fogadott el az Európai Tanács, Orbán Viktor is rábólintott
Dobos Zoltán | 2022. október 1. 14:54
A magyar kormányfő mást mond idehaza és mást tesz Brüsszelben. Most épp az Oroszország elleni büntetőintézkedések megerősítését hagyta jóvá azok után, hogy nemzeti konzultációt indít ellenük.
Makro / Külgazdaság Katonai puccs buktatta meg az elnököt Burkina Fasóban
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 13:11
Az ugyancsak puccsal hatalomra került elnököt váltó új katonai vezető felfüggesztette az alkotmányt, feloszlatta a kormányt és a parlamentet, valamint kijárási tilalmat rendelt el.
Makro / Külgazdaság Dávid Ferenc: kutya kötelessége a kormánynak idehozni az uniós pénzeket bármi áron
Székely Sarolta | 2022. október 1. 12:21
A jelenlegi 15 százaléknál is magasabb inflációt már Forma-1-es tempónak nevezte vendégünk, Dávid Ferenc közgazdász, az árnyékkormány gazdasági minisztere a lapcsoportunk által rendezett Klasszis Klubban. A kicsivel több mint egyórás beszélgetés során kitértünk a forint árfolyamára, a monetáris politika hibáira, valamint a minimálbér-tárgyalások nehézségeire is.
Makro / Külgazdaság Most kiderül, mennyien is vagyunk!
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 11:34
Október 1. és 16. között online is ki lehet tölteni a népszámlálási adatlapot. A KSH szerint a kérdőíven szereplő kérdéseket az interneten fél óra alatt meg lehet válaszolni.
Makro / Külgazdaság Rontott Nagy-Britannia államadós-osztályzatán a Standard&Poor’s
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 10:53
A hitelminősítő szerint növekedni fog a szigetország államháztartási hiánya és az államadósság aránya is.
Makro / Külgazdaság Kim Dzsongun megint a rakétáival „játszadozott”
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 10:00
Két újabb észak-koreai kísérleti rakéta csapódott a Japán-(Keleti)-tengerbe. A héten ez már a harmadik rakétatesztjük.
Makro / Külgazdaság Orosz csapatok elrabolták a zaporizzsjai atomerőmű vezetőjét, az oroszok megvétózták az ENSZ BT határozattervezetét
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 08:50
Mozgalmas este és reggel volt az orosz–ukrán háborúban: ülésezett az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amerikai fegyvertámogatást kaphat Ukrajna, és lerabolták a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját.
Makro / Külgazdaság Összeomlott a forint, hiába emelt nagyot az MNB - A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András - Király Béla | 2022. szeptember 30. 19:52
A hét egyik legfontosabb hazai gazdasági eseménye a forint mélyrepülése volt. A magyar fizetőeszköz mélyen alulteljesítőnek bizonyult a régiós devizákhoz képest is. Csütörtökön mind az euróval, mind a dollárral szemben történelmi mélypontra került, majd a gyengülés pénteken is folytatódott. Kollégáink, Gáspár András, a Privátbankár lapcsoport lapigazgatója és Király Béla elemezték a forint és a magyar gazdaság helyzetét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG