6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Visszalőtt a Miniszterelnökséget vezető miniszter, miután visszalőtt Soros György, miután lőtt a kormány. Lázár szerint ez a megszólalás még Soroshoz is méltatlan. Tényleg komolyan gondolták a panelbontást, de egyelőre csak teszt jelleggel Hódmezővásárhelyen. Az extra gondoskodásra szoruló diákok továbbra is megkapnak majd minden támogatást. A Kormányinfó javából szemezgettünk.

Nemzeti konzultáció: 1 millió 680 ezer ív érkezett vissza. Továbbra is folytatják a konzultációt az állampolgárokkal.

EU-s költségvetés, forrásmegvonás: nincs megerősítve a kiszivárogtatott dokumentum. A kormány szerint parttalan vitát nyitna a jogállamiság betartásához kötni a fejlesztési pénzek folyósítását, hiszen éppen Németország követte el az egyik legnagyobb jogsértést azzal, hogy beengedte a menekülteket a többi tagállam tiltakozása ellenére is. A kormány kész a Magyarországra vonatkozó rész megtárgyalására.

CEU: minden Európai Bizottság által kért dokumentumot és kérdést megválaszolt a kormány és elküldték a válaszokat.

Soros György nyilatkozata: Lázár János magyar állampolgárként a leghatározottabban visszautasítja, hogy Magyarország maffiaállam lenne. Szerinte ez méltatlan Soros Györgyhöz és igazságtalan hazánkkal szemben. Éppen a Soros által pénzelt szervezetek viselkednek így a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint. Az EU-nak valóban változnia kell, de ezt a változást ne egy spekuláns diktálja, hanem a tagállamok állampolgárai. Nem tiltják ki az országból Sorost, ha éppen idejönne.

Uniós források kifizetése: a 2014-2020-as uniós ciklus során eddig 521 felhívást jelentetett meg a kormány 9311 milliárd forint összértékben, ezekre pedig több mint 133 ezer pályázat érkezett be, összesen 10 622 milliárd forintnyi támogatói kérelemmel. A közbeszerzésekkel kapcsolatban a kormány elfogadja az EB megjegyzéseit, szigorítottak is a szabályokon. Elindul az elektronikus közbeszerzési rendszer, ami segíti az átláthatóságot.

OLAF-jelentés: ez az a jelentés, amelyben 630 millió euró visszafizetését javasolja a korrupcióellenes szerv. Magyarországon 13 ügyet vizsgáltak, 22 feljelentés jött, ami kétszer annyi, mint amennyi az EU más országaiból érkezik. Ahogy a múltkor is, úgy Lázár most is elmondta, hogy nyilas és kommunista házmesterek országa vagyunk.

Háziorvosok támogatása: 6500 praxis van, 6200 van betöltve, 300 üres. 2017-18-ra többlettámogatásról állapodik majd meg a kormány és a háziorvosok. Havonta 130 000 forintos kiegészítő támogatás érezhet havonta, ez évesítve 16-17 millió forint lesz a magyar állam részéről. Nagy szükség van Lázár szerint a háziorvosokra, szövetségesként tekint rájuk.

Hulladékgazdálkodás: a cél az lesz, hogy a hulladék egy részét újra tudják hasznosítani. 2020-ig szelektíven kell gyűjteni és újrahasznosítani egy nagyjából 40 százalékos részt, a kormány pedig energiát akar előállítani a maradék 60 százalékból égetőművekben, ami egyezik az EU-s előírásokkal.

Modern Városok Program: 3400 milliárdot ad az állam, szeptemberben hívják össze a megyei jogú városokat.

Románia felől érkező bevándorlók: 50-100 ezer ember rekedt a Balkánon a határzárak miatt, akik bármikor elindulhatnak a miniszter szerint. Romániával együttműködés van, az a cél, hogy ne kelljen kerítést építeni, ez volt a cél Szerbiánál is, viszont ott nem lehetett mást tenni a védelem érdekében. A román határon a rendőrség tudott védekezni, ezért nem kellett kerítés.

Kötelező betelepítési kvóta: folyik az eljárás, mérlegelik, hogy mit tesznek majd a kvótaperben.

Metrófelújítás: a kormány támogatja a főváros minden fejlesztését. Tarlós Istvánt hamarosan meghallgatja a kormány, akkor talán eldől, kap-e több pénzt a főváros. Lázár János elmondta, hogy biztosítottak 137 milliárd forintot a felújításra, de Budapest nem tudja, hogy mit akar, a költségek nőnek, de ennél többet egyelőre nem tudnak adni.

Költözés a Várba: még 2018-ban sem lesz költözés, nagyon sok munka van még. Lázár szerint egyáltalán nincs kivetnivaló abban, hogy komoly felújításokat hajtanak végre az egyébként gyakran lepukkant épületeken.

Magyar Államkincstár dolgozói sztrájk: nem lehet sztrájkolni és nem lesz béremelés a központi közigazgatási szerveknél.

Kormányközeli emberek gazdagodása: a kormány célja, hogy mindenkinek jól menjen, Lázár János nem foglalkozik egyénekkel, ahogy a kormány sem. Számos magyar cég beszámolója ad okot a bizakodásra. Egyébként a miniszter nem tud beszámolót olvasni saját bevallása szerint. A kormány célja egy új nemzeti középosztály kiépítése volt. Erősödés van, de még mindig nem sikerült eléggé megerősödni. Minden vállalkozót tőkéhez kell juttatni úgy, hogy megfeleljen a transzparenciának és az EU-s jogszabályokra.

Panelek visszabontása: egyetlen házat sem akar elbontatni a kormány Magyarországon, viszont 800 000 panel életciklusa járt le, nagyon sokat nem sikerült felújítani. A kormány nem hagyhat bajban panelban élő milliókat: elviselhetetlen mértékben emelkedik a hőmérséklet, beteg, idős emberekkel, gyerekekkel így nem lehet élni a miniszter szerint. Csak úgy lesz viszont bármiféle döntés, ha a lakóközösséggel együtt sikerül azt kidolgozni, ráadásul nem országos programról van szó, csak Hódmezővásárhelyen tesztelnek. Lázár egy gondolatfonálban azt is felvázolta, hogy a program során azok, akik nem akarnak panelban maradni, kapnak támogatást kertvárosi lakáshoz, akik pedig maradnak, azoknak teljes felújítás járna, ami nem csak nyílászárókat jelent.

Németh Szilárd és a kétmilliárdos támogatás: a miniszter elfogadja Németh érvelését, neki nagyon tetszik a birkózók elnökének munkája.

Diszlexiások, diszkalkuliások támogatásának megvonása: hosszú szakmai konzultáció előzte meg a döntést, és minden rászoruló megkapja a szükséges támogatást. A kormány szerint a döntés ösztönzőleg hat majd.

Gyutai Csaba és a Várkert Bazár: átvilágítás van, össze akarják vonni a cégeket és újabb feladatokat adni. Lázár szerint Gyutai Csaba jó munkát végzett, munkáltatói intézkedést nem kell hozni. Lázár szerint két ember van, az egyik feladatokat old meg, a másik meg lepapírozza. Szerinte Gyutai mindent elvégzett, de természetesen megvizsgálnak mindent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG