4p
Alig egy hónap múlva kezdődik a labdarúgás legnagyobb ünnepe; az oroszországi focivébé nem csak a szurkolókat, hanem a befektetési bankárokat és az elemzőket is megmozgatja. A UBS csapata most is megjósolta, kinek van a legnagyobb esélye a végső győzelemre - nagy meglepetés nincs, de azért érdemes hozzátenni: akire legutóbb fogadtak, azt 7-1-es vereséggel küldték haza az elődöntőben...
Plakát a moszkvai német nagykövetség falán - a felirat szerint Németország várja a 2018-as labdarúgó világbajnokságot. Fotó: EPA / Maxim Shipenkov

Mintha a Plútón játszanák a focivébét

Alig egy hónap van hátra az oroszországi labdarúgó-világbajnokságig. A svájci UBS befektetési bank elemzői gárdája összeállítást készített a focitornával kapcsolatban, amelyben egyrészt érdekes tényeket szedtek össze a rendező Oroszországról. Ezek közt szerepel, hogy Oroszországban praktizál a világ legidősebb aktív sebésze (Iljinicsna Levuskina 90 éves, és nem készül nyugdíjba menni); hogy Oroszország területe majdnem megegyezik a Plútó felszínének területével (17 millió négyzetkilométer); hogy Oroszországban 150 etnikai csoport él és 100 nyelvet beszélnek; hogy a szentpétervári Ermitázs múzeumban 70 macska lakik; valamint hogy ivásnál mindig kötelező koccintani.

Azt is összeszedték, mit érdemes eltanulniuk a befektetőknek a focicsapatoktól: három alapértéket sorolnak itt fel, az agilitást, a kiegyensúlyozottságot és a higgadtságot, amelyek nem csak egy focicsapatot vihetnek sikerre, hanem a befektetőknek is hasznosak lehetnek. Megvizsgálták, hogy a 12 milliárd dolláros költségvetéssel szervezett világbajnokság hogyan hozhat gazdasági értelemben vett sikereket Oroszországnak.

A lényeg: ki nyeri a vébét?

Emellett összeszedték a legfontosabb információkat arról, mire érdemes figyelniük azoknak, akik oroszországi befektetést terveznek. A lényeg azonban az, hogy megjósolták, ki fogja megnyerni a foci vébét. Az elemzést 18 fős szakértői gárda készítette el, akik 10 ezer darab számítógépes szimulációt futtattak le, hogy minél pontosabban jósolhassanak.

Eszerint 60 százalék az esélye annak, hogy a végső győztes Németország, Brazília és Spanyolország válogatottja közül kerül ki. A legnagyobb sansza a címvédő németeknek van: 24 százalékos eséllyel nyerik meg a vébét. A braziloknak 19,8 százalékos esélyt adnak, a spanyolok 16,1-et.

A németek és a brazilok elég könnyű csoportban kezdenek, a spanyoloknak a csoportjukban az Európa-bajnok portugálokkal is meg kell küzdeniük. Továbbjutás esetén a spanyolok és a brazilok is találkoznak már keményebb ellenfelekkel (jó eséllyel Argentínával és Angliával) a negyeddöntőben. A németek itt a belgákkal akadhatnak össze.

Azért persze nem tutifix, hogy a fentebb említett trióból kerül ki a győztes; a szimulációk alapján Angliának, Franciaországnak, Belgiumnak és Argentínának is valós esélye van arra, hogy a végén a magasba emelhesse a kupát.

Az alábbi táblázatban látható, hogy a UBS által futtatott szimulációk eredményeként mekkora az esélye az egyes résztvevő csapatoknak a végső győzelemre, az ezüstéremre, illetve az elődöntőbe, a negyeddöntőbe jutásra, a csoportelsőségre illetve a csoport második helyének megszerzésére:

Az ehhez hasonló jóslatok a befektetési bankok részéről ilyenkor megszokottak, a focivébé remek alkalom, hogy tesztelhessék modelljeiket különböző események várható jövőbeli kimenetelének megjóslására. A módszerek egyre szofisztikáltabbak, de természetesen nem mindenhatóak: legutóbb, 2014-ben például a UBS a házigazda Brazília győzelmét tartotta a legvalószínűbbnek, akik azonban az elődöntőben 7-1-es megsemmisítő vereséget szenvedtek a németektől. A németek végül meg is nyerték a tornát, címvédőként most is nekik adják a legnagyobb sanszot a győzelemre.

Legalábbis a matematika és Gary Lineker híres mondása alapján ennek van a legnagyobb esélye...

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagyon nyomnak az oroszok Avgyijivkánál, újabb irányokból támadják a várost
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 19:52
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Váratlanul a Közel-Keletre utazik Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 19:07
Az  orosz elnök az Egyesült Arab Emirátusokba és Szaúd-Arábiába látogat el ezen a héten.
Makro / Külgazdaság Különleges hadgyakorlat kezdődött a Balti-tengeren
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:48
Brit, finn és észt haditengerészeti egységek, valamint a finn határőrség a Balti-tenger vízfelszín alatti infrastruktúrájának védelmét gyakorolták hétfőn közösen - közölte a finn védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem mond le Lengyelországról Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 17:44
A magyar-lengyel testvériség fenntartása ezentúl is központi eleme lesz a külpolitikai stratégiának, még ha bizonyos kérdésekben a felek eltérő állásponton is vannak - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
Makro / Külgazdaság Ez az ország még Magyarországot is simán lekörözi inflációban
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 16:51
Törökországban gyorsult az éves infláció novemberben.
Makro / Külgazdaság Meghallja az Orbán-kormány? Sokkoló üzenetet küldött az Unicef Gázából
Wéber Balázs | 2023. december 4. 16:01
Az ENSZ Gyermekalapjának (Unicef) szóvivője, James Elder a Gázai övezet déli részén fekvő városból, Khan Younisból tudósít a folyamatos izraeli bombázások pusztító hatásairól.
Makro / Külgazdaság A költségvetési szigor a köztévére nem vonatkozik: 140 milliárd forintból kellene nézett műsort készíteni
Vég Márton | 2023. december 4. 15:01
Már jelenleg is annyi pénzből gazdálkodhat a közmédia, hogy alig bírja elkölteni. De jövőre tovább hízik a büdzsé. Mire megy el a pénz, ha közben alig nézik a csatornákat? A magyar válogatott sikerének pedig gazdasági haszna is lehet. Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bemondta a brit hírszerzés: ennyi orosz katona halt meg Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 14:46
Valószínűleg elérte a 70 ezret az ukrajnai hadszíntéren elesett orosz katonák száma a háború tavaly februári kezdete óta - áll a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett helyzetértékelésében.
Makro / Külgazdaság Elidegenedésről beszélt Magyarország berlini nagykövete a magyar-német évfordulón
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 13:44
Györkös Péter a magyar-német diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója alkalmából rendezett konferencián szólalt fel hétfőn Budapesten.
Makro / Külgazdaság Egyre kiterjedtebbek a harcok a Közel-Keleten
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 12:25
Az izraeli hadsereg az egész Gázai övezetet támadja.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG