<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Bő négy hét múlva választ Németország, sajtótájékoztatót tartott Angela Merkel német kancellár, aki a menekültkérdésben hosszú távú megoldásokban gondolkodik. A menekültek származási országaival és a tranzitországokkal működne együtt. De legális bevándorlási lehetőségeket is kínálna az afrikaiaknak.
Angela Merkel német kancellár a pozsonyi EU-csúcsra érkezik. Kép forrása: EPA

Hogyan akarja Angela Merkel lezárni a földközi-tengeri útvonalat? – teszi fel a kérdést a Süddeutsche Zeitung a kancellár asszony mai sajtótájékoztatója kapcsán. Merkel „intézkedéscsomagról” beszél, amelynek keretében a menekülés okait szeretnék leküzdeni a származási országokban, és a tranzitországokkal is szorosan szeretnének együttműködni.

Szerinte tartós eredményt csak párbeszéddel lehet elérni, még olyan „törékeny képződményekkel” is tárgyalni kell, mint Líbia. Segítséget ígér az afrikai országoknak a határőrizetnél, a parti őrség működtetésénél. Fejlesztési segélyeket, amelyek a fiataloknak reményt adnak. Valamint korlátozott mértékben legális migrációt is lehetővé tenne.

Fontolva lehet csak haladni

De a kancellár figyelmeztetett arra, hogy nincsenek egyszerű, gyors megoldások, és lassan, kis lépésekben kell haladni. A Németországban élő hárommillió töröktől türelmet kért a Törökországgal való viszony megromlása miatt, de szerinte a jogállamiság alapelvei miatt nem lehetett szemet hunyni német állampolgárok bebörtönzése felett. (A török Erdogan nemrég német pártok, köztük Merkel CDU-jának bojkottjára szólította fel a német választójoggal rendelkező törököket.)

Angela Merkel lehetségesnek tartja, hogy legális bevándorlást tegyenek lehetővé afrikai személyeknek. Szerinte meg lehetne állapodni kontingensekről (egy bizonyos létszámról), amelyeknek megfelelően Afrikából érkező személyek tanulhatnának vagy munkát vállalhatnának az EU-ban – mondta a TAZ című német lapnak adott interjújában.

Válogatnának az afrikaiak között?

Csak azt mondani, hogy az illegális bevándorlás nem megy, és semmit sem ajánlani, nem helyes – mondta. Ismét egyértelművé tette, hogy különbséget kell tenni menekültek és gazdasági bevándorlók között. A háború és politikai üldöztetés elől menekülőket be kell fogadni. Akik gazdasági okokból akarnak Németországba jönni, azok közül viszont ki kell szerinte válogatni azokat, akikre szükség van, például az ápolókat.

Hasonló mechanizmus egyébként már létezik, a „kék kártya” segítségével lehetséges bevándorlók munkacélú fogadása, de az eljárás még túl komplikált.

Merkel új arca

Németország és Franciaország, valamint más EU-s államok a menekültstátuszra való jogosultságot már Afrikában megvizsgálnák. Így Emmanuel Macron francia elnök is, aki a tegnapi párizsi menekültügyi csúcs után Csád és Niger államoknak adná ezt a feliratot. (Erről itt írtunk.) Erről azt írja a Die Zeit kommentárja: Európa határait Afrikába helyezi át. De azt is, hogy az EU reális menekültpolitikára tér át.

A baloldalinak számító TAZ azzal szorongatta Merkelt, hogy korábbi, barátságos arcát egy keményebbre, szigorúbbra cserélte le. Például korlátozta a menekültek családtagjainak beengedését, még a szíriaiak esetében is. Az afgánok kitoloncolását is sok vita övezi az országban uralkodó veszélyes állapotok miatt.

Kulcsok a diktátoroknál

Merkel azzal védekezett, hogy Németországban mindenki menekültkérelmet nyújthat be, amelyet elbírálnak. De a menekülés okait a küldő országokban kell leküzdeni. Legális utakat kell teremteni, hogy az emberek Európába juthassanak, ne az embercsempészek karmai közé kerüljenek.

Sok menekültügyi, emberi jogi civil szervezet azzal vádolja az EU-t, hogy diktátorokkal, bűnözőkkel paktál a menekültek megállítása érdekében. Például Szudán 100 millió eurót kap az EU-tól. Merkel szerint nem legitimálják, sőt bojkottálják a szudáni rezsimet, de „kulcsország a migráció megoldásában Afrika szarván”, ezért az ENSZ-szel és más szervezetek karöltve célzottan dolgoznak az emberkereskedelem, embercsempészet, illegális migráció ellen, a menekültek életkörülményeinek javításáért.

Merkel a kisebbik rossz

Miért választaná sok szocialista is inkább Merkelt? – vetette fel nemrég a Der Spiegel hangos riportja. Eszerint sokan baloldalról is támogatják a kancellár asszony politikáját, mert stabilitást jelképez, és szerintük képest a szélsőjobbtól megmenteni az országot. Ráadásul martin Schulznak és a szocialistáknak alig van esélye, nagy a lemaradásuk a közvélemény-kutatások szerint. Merkel a „kisebbik rossz” – tartják sokan. Mások szerint Martin Schulz SPD-kancellárjelölt nem elég karakteres, fiatalos az előtte álló feladatokhoz.

Hogy bonyolultabb legyen, sok olyan szavazó pedig, aki megmaradt a szocialisták pártján, megunta a másodhegedűs szerepét, és nem szívesen látná pártját újra nagykoalícióban.

Igazán fontos kérdés

Angela Merkel politikájának, megnyilatkozásainak változásait részben magyarázhatja, hogy szeptember 24-én választások vannak Németországban. A Die Welt reprezentatívnak nevezett, 30 600 résztvevővel készült körkérdése szerint (képünkön) arra a kérdésre, hogy „mennyire fontos Önnek személyesen a migráció témája a szeptemberi választásokon”, 57 százalék azt mondta, nagyon fontos. A 26 százalékuk szerint pedig „inkább fontos”. Nyilván ezt Merkel is tudja.

A Süddeutsche Zeitung emlékeztet arra is, hogy Ausztriában is hamarosan, október 15-én új parlamentet választanak. Ott a keresztényszocialistának nevezett Sebastian Kurz „nagymértékben átvette a jobboldali populista FPÖ pozícióit”.

Máris csökkent a menekültek száma

Az Afrika felől Olaszországba érkező menekültek számában egyébként nemrég meglepő és erős visszaesés mutatkozott - erről itt írtunk. Ennek oka az olasz kormány szerint a líbiai parti őrség olasz támogatása volt, mások szerint egy titokzatos milícia fellépése lehet. Ez utóbbit azonban lehet, hogy közvetve szintén az EU-ból pénzelik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Súlyos hatalmi vákuum keletkezett a franciák kivonulásával
Káncz Csaba | 2022. június 29. 15:29
A Száhel-övezet országai számos helyi biztonsági kihívással, politikai zűrzavarral és egyidejűleg zajló puccskísérletek hullámával néznek szembe. Mali Franciaország számos vörös vonalát átlépte, ideértve a fegyveres csoportokkal folytatott tárgyalásokat, a katonai junta hatalom-átvételét, valamint azt, hogy dacolt a polgári uralomhoz való visszatérés ütemtervével. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: alapvető érdekünk, hogy ne legyen NATO-Oroszország háború
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 15:20
A külgazdasági és külügyminiszter beszélt arról is, hogy már jövőre a GDP több mint 2 százalékát költik majd védelmi célokra.    
Makro / Külgazdaság Varga Mihály ma Halásztelken járt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:46
A 881 milliós fejlesztésből 698 milliót állt a kormány. 
Makro / Külgazdaság Már megint gond lesz a benzinárakkal
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:07
Átmenetinek bizonyult ugyanis a 95-ös oktánszámú üzemanyag beszerzési árának csökkenése, péntektől ismét 5 forintos drágulás jön. A gázolaj viszont 15 forinttal kerül majd kevesebbe.
Makro / Külgazdaság Putyin nem fog örülni: Joe Biden komoly bejelentést tett a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:57
A NATO-csúcs megnyitóján Joe Biden újabb amerikai katonai bevetéseket jelent be Európában.
Makro / Külgazdaság A német kancellár addig adna fegyvereket Ukrajnának, amíg csak szükséges
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:33
Kezdődik a NATO-csúcs, a tagállami vezetők is megérkeztek Madridba, köztük Olaf Scholz is.
Makro / Külgazdaság Hoppá: Magyarországon is enyhén emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:48
Kijöttek a heti koronavírus-adatok, s némi növekedés tapasztalható az új fertőzöttek számában és a kórházban kezelteket illetően is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nem támogatunk egyetlen olyan javaslatot sem, amely belesodorhatja a NATO-t és Magyarországot ebbe a konfliktusba
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:33
Hivatalosan is indul a NATO-tagországok csúcstalálkozója.  
Makro / Külgazdaság Akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:51
A szakértő szerint igazak a hírek, miszerint akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel, hiszen már csak a Mol az egyetlen mentsvára Magyarországnak.
Makro / Külgazdaság Fontos döntés született Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:04
Az Európai Unió tagországai elfogadták szerda hajnalban a beterjesztett klímavédelmi törvényeket: egyebek között 2035-re betiltják a fosszilis üzemanyaggal hajtott új gépjárművek forgalmazását és létrehoznak egy többmilliárd eurós alapot arra, hogy abból támogatni tudják a szegényebb állampolgárokat a károsanyag-kibocsátás miatt kivetendő adók megfizetésében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG