5p
Bő négy hét múlva választ Németország, sajtótájékoztatót tartott Angela Merkel német kancellár, aki a menekültkérdésben hosszú távú megoldásokban gondolkodik. A menekültek származási országaival és a tranzitországokkal működne együtt. De legális bevándorlási lehetőségeket is kínálna az afrikaiaknak.
Angela Merkel német kancellár a pozsonyi EU-csúcsra érkezik. Kép forrása: EPA

Hogyan akarja Angela Merkel lezárni a földközi-tengeri útvonalat? – teszi fel a kérdést a Süddeutsche Zeitung a kancellár asszony mai sajtótájékoztatója kapcsán. Merkel „intézkedéscsomagról” beszél, amelynek keretében a menekülés okait szeretnék leküzdeni a származási országokban, és a tranzitországokkal is szorosan szeretnének együttműködni.

Szerinte tartós eredményt csak párbeszéddel lehet elérni, még olyan „törékeny képződményekkel” is tárgyalni kell, mint Líbia. Segítséget ígér az afrikai országoknak a határőrizetnél, a parti őrség működtetésénél. Fejlesztési segélyeket, amelyek a fiataloknak reményt adnak. Valamint korlátozott mértékben legális migrációt is lehetővé tenne.

Fontolva lehet csak haladni

De a kancellár figyelmeztetett arra, hogy nincsenek egyszerű, gyors megoldások, és lassan, kis lépésekben kell haladni. A Németországban élő hárommillió töröktől türelmet kért a Törökországgal való viszony megromlása miatt, de szerinte a jogállamiság alapelvei miatt nem lehetett szemet hunyni német állampolgárok bebörtönzése felett. (A török Erdogan nemrég német pártok, köztük Merkel CDU-jának bojkottjára szólította fel a német választójoggal rendelkező törököket.)

Angela Merkel lehetségesnek tartja, hogy legális bevándorlást tegyenek lehetővé afrikai személyeknek. Szerinte meg lehetne állapodni kontingensekről (egy bizonyos létszámról), amelyeknek megfelelően Afrikából érkező személyek tanulhatnának vagy munkát vállalhatnának az EU-ban – mondta a TAZ című német lapnak adott interjújában.

Válogatnának az afrikaiak között?

Csak azt mondani, hogy az illegális bevándorlás nem megy, és semmit sem ajánlani, nem helyes – mondta. Ismét egyértelművé tette, hogy különbséget kell tenni menekültek és gazdasági bevándorlók között. A háború és politikai üldöztetés elől menekülőket be kell fogadni. Akik gazdasági okokból akarnak Németországba jönni, azok közül viszont ki kell szerinte válogatni azokat, akikre szükség van, például az ápolókat.

Hasonló mechanizmus egyébként már létezik, a „kék kártya” segítségével lehetséges bevándorlók munkacélú fogadása, de az eljárás még túl komplikált.

Merkel új arca

Németország és Franciaország, valamint más EU-s államok a menekültstátuszra való jogosultságot már Afrikában megvizsgálnák. Így Emmanuel Macron francia elnök is, aki a tegnapi párizsi menekültügyi csúcs után Csád és Niger államoknak adná ezt a feliratot. (Erről itt írtunk.) Erről azt írja a Die Zeit kommentárja: Európa határait Afrikába helyezi át. De azt is, hogy az EU reális menekültpolitikára tér át.

A baloldalinak számító TAZ azzal szorongatta Merkelt, hogy korábbi, barátságos arcát egy keményebbre, szigorúbbra cserélte le. Például korlátozta a menekültek családtagjainak beengedését, még a szíriaiak esetében is. Az afgánok kitoloncolását is sok vita övezi az országban uralkodó veszélyes állapotok miatt.

Kulcsok a diktátoroknál

Merkel azzal védekezett, hogy Németországban mindenki menekültkérelmet nyújthat be, amelyet elbírálnak. De a menekülés okait a küldő országokban kell leküzdeni. Legális utakat kell teremteni, hogy az emberek Európába juthassanak, ne az embercsempészek karmai közé kerüljenek.

Sok menekültügyi, emberi jogi civil szervezet azzal vádolja az EU-t, hogy diktátorokkal, bűnözőkkel paktál a menekültek megállítása érdekében. Például Szudán 100 millió eurót kap az EU-tól. Merkel szerint nem legitimálják, sőt bojkottálják a szudáni rezsimet, de „kulcsország a migráció megoldásában Afrika szarván”, ezért az ENSZ-szel és más szervezetek karöltve célzottan dolgoznak az emberkereskedelem, embercsempészet, illegális migráció ellen, a menekültek életkörülményeinek javításáért.

Merkel a kisebbik rossz

Miért választaná sok szocialista is inkább Merkelt? – vetette fel nemrég a Der Spiegel hangos riportja. Eszerint sokan baloldalról is támogatják a kancellár asszony politikáját, mert stabilitást jelképez, és szerintük képest a szélsőjobbtól megmenteni az országot. Ráadásul martin Schulznak és a szocialistáknak alig van esélye, nagy a lemaradásuk a közvélemény-kutatások szerint. Merkel a „kisebbik rossz” – tartják sokan. Mások szerint Martin Schulz SPD-kancellárjelölt nem elég karakteres, fiatalos az előtte álló feladatokhoz.

Hogy bonyolultabb legyen, sok olyan szavazó pedig, aki megmaradt a szocialisták pártján, megunta a másodhegedűs szerepét, és nem szívesen látná pártját újra nagykoalícióban.

Igazán fontos kérdés

Angela Merkel politikájának, megnyilatkozásainak változásait részben magyarázhatja, hogy szeptember 24-én választások vannak Németországban. A Die Welt reprezentatívnak nevezett, 30 600 résztvevővel készült körkérdése szerint (képünkön) arra a kérdésre, hogy „mennyire fontos Önnek személyesen a migráció témája a szeptemberi választásokon”, 57 százalék azt mondta, nagyon fontos. A 26 százalékuk szerint pedig „inkább fontos”. Nyilván ezt Merkel is tudja.

A Süddeutsche Zeitung emlékeztet arra is, hogy Ausztriában is hamarosan, október 15-én új parlamentet választanak. Ott a keresztényszocialistának nevezett Sebastian Kurz „nagymértékben átvette a jobboldali populista FPÖ pozícióit”.

Máris csökkent a menekültek száma

Az Afrika felől Olaszországba érkező menekültek számában egyébként nemrég meglepő és erős visszaesés mutatkozott - erről itt írtunk. Ennek oka az olasz kormány szerint a líbiai parti őrség olasz támogatása volt, mások szerint egy titokzatos milícia fellépése lehet. Ez utóbbit azonban lehet, hogy közvetve szintén az EU-ból pénzelik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG