<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Kilencvenkét nappal az idei félidős választások előtt az FBI a Republikánus Párt tényleges vezetőjét vette célba, olyan körülmények között, amikor a republikánusok megnyerhetik legalább a Képviselőház és valószínűleg a Szenátus ellenőrzését is. De lehet-e Trump ezek után újra elnök? Káncz Csaba jegyzete.

Több mint két tucat FBI-ügynök csapott le hétfőn Donald Trump volt elnök Mar-a-Lago-i birtokára, és házkutatási parancsot hajtottak végre egy szövetségi bűncselekmény bizonyítéka után nyomozva. Az exelnök a New York-i lakásán tartózkodott, miközben az ügynökök iratdobozokat, valamint személyes széfjének tartalmát és számos elektronikus eszközt, például számítógépeket és mobiltelefonokat szállítottak el.

Történelmileg példátlan akció

A razzia először akkor vált nyilvánossá, amikor Trump elítélő nyilatkozatot adott ki a nagy televízió- és kábelhálózatoknak, és az akciót a „radikális baloldali demokraták” boszorkányüldözése részének nevezte, elképesztő módon összehasonlítva az ügyet a Watergate-tel. Elmondta, hogy a razziát nem jelentették be, amíg az ügynökök meg nem érkeztek a birtokára.

Soha egyetlen volt amerikai elnök ellen sem vezetett még az elhárítás ilyen razziát. Igaz, egyetlen volt elnök sem keveredett bele a kormány megdöntésére és választási vereségének újraírására irányuló összeesküvésbe, próbálva meghosszabbítani a hivatali idejét – ezzel megsértve az Egyesült Államok alkotmányát.

Biden Fehér Háza azt állítja, hogy nem tudott előre a több tucat FBI-ügynök bevetéséről a volt elnök otthona ellen. Ha ez igaz, akkor a razzia még rendkívülibbé válik. A volt amerikai elnököket továbbra is számos különleges jog illeti meg és egy házkutatás elrendelésének akadályai nagyon magasak.

Donald Trump volt amerikai elnök egy golfversenyen 2022. július 28-án. Vajon lehet-e még elnökjelölt, vagy már elásta magát? Fotó: MTI/EPA/Justin LaneDonald Trump volt amerikai elnök egy golfversenyen 2022. július 28-án. Vajon lehet-e még elnökjelölt, vagy már elásta magát? Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

Az FBI hagyományosan olyan szabályok szerint működik, amelyek a választások előtt több mint 60 – illetve bizonyos esetekben 90 nappal – tiltják a politikai személyiséggel kapcsolatos nyilvános nyomozási tevékenységeket, ideértve az idézést, razziát vagy vádemelést.

2016-ban azonban James Comey, az FBI igazgatója megszegte ezt a szabályt, és segített Trump felé billenteni az elnökválasztást. Akkor Comey kevesebb mint egy héttel a szavazás előtt bejelentette, hogy az iroda újraindítja a vizsgálatot Hillary Clinton demokrata elnökjelölt ellen. Állítása szerint Clintonné a külügyminiszteri időszakában magánszervert használt az e-mailjei tárolására.

Nagypolitikai felhangok

Kilencvenkét nappal az idei félidős választások előtt tehát az FBI nyilvánosan a Republikánus Párt tényleges vezetőjét vette célba, olyan körülmények között, amikor a republikánusok megnyerhetik legalább a Képviselőház és valószínűleg a Szenátus ellenőrzését is. Ez az eredmény gyakorlatilag béna kacsává változtatná a demokrata Joe Bident két évvel a következő elnökválasztás előtt.

Trump gyanúsítottként való kezelése ezzel együtt minden bizonnyal indokolt, tekintettel a tavaly január 6-i Capitol Hill elleni támadás előidézőjeként játszott szerepére, valamint a 2020-as választások illegális és alkotmányellenes módszerekkel történő megdöntésére tett korábbi erőfeszítéseire.

A volt elnököt a képviselőház vizsgálóbizottság nyilvános meghallgatásain a tanúk súlyosan megvádolták a Capitolium megrohanásával kapcsolatban. Trump állítólag tudta, hogy a tüntetők 2021. január 6-án fel voltak fegyverkezve, és állítólag szándékosan küldte őket a Capitoliumba. A közelmúltban egyre több bizonyíték érkezett arra vonatkozóan, hogy az igazságügyi minisztérium vizsgálja Trump saját viselkedését a 2020-as elnökválasztás és a Capitolium megtámadása körül.

A hírek szerint azonban a Mar-a-Lago-i razzia csak közvetve kötődik január 6-hoz, mert az elsősorban a 15 doboz elnöki irat illegális eltávolítására vonatkozik a Fehér Házból. Állítólag ezekben a dobozokban kormányzati dokumentumokat, emléktárgyakat, ajándékokat és leveleket hozott a Fehér Házból floridai otthonába hivatali ideje után. Sajtóértesülések szerint ezek között volt Kim Dzsongun észak-koreai diktátor levele és Trump elődjének, Barack Obamának levele is.

Ezt még egyszer nem játsszátok el!

Bármilyen bizonyítékot is mutattak be a szövetségi bírónak a házkutatási parancs megszerzése érdekében, a hirtelen és váratlan FBI-akciót valószínűleg az a szándék váltotta ki, hogy megelőzzék Trump és támogatói újabb erőszakos támadásait a hatalomért.

A múlt szombati dallasi Konzervatív Politikai Akciókonferencián – és egyre inkább a kampányszerű gyűlésein és közösségi média nyilatkozataiban – Trump uszító nyelvezetet használt, és felszólította híveit, hogy biztosítaniuk kell a republikánus győzelmet a novemberi félidős választásokon, vagy különben elpusztul az „általunk ismert Amerika”.

Trump közel került ahhoz, hogy bejelentse saját elnökjelöltségét a 2024-es választásokon, annak ellenére, hogy a Republikánus Párt arra kérte, hogy várjon a 2022-es félidős választások lezajlásáig. Lényeges kiemelni, hogy a hétfői FBI-akcióban rejlő vád – a minősített dokumentumok elvitelével vagy megsemmisítésével kapcsolatos – egyik büntetésként a szövetségi tisztségtől való eltiltást vonja maga után.

Más szóval, ha Trumpot bíróság elé állítanák és elítélnék egy ilyen vád miatt, akkor a következő választásokon alkalmatlanná válna az elnökválasztásra.

A házkutatási parancsban felvetett konkrét gyanú – amennyire a sajtóhírekből kiolvashatóak – az, hogy Trump megsérthette az elnöki nyilvántartásokról szóló törvényt („Presidential Records Act”), amely előírja az elnök hivatalos feladataival kapcsolatos minden írásos és elektronikus irat megőrzését.

Nixon árnya

A törvényt Richard Nixon elnök Watergate-válság idején tanúsított magatartására válaszul a Kongresszus fogadta el, és iktatta törvénybe. Akkor Nixon a Demokrata Nemzeti Bizottság irodáiba való betörés jóváhagyásában betöltött szerepét igyekezett elfedni, majd csendes kifizetéseket engedélyezni a volt CIA-ügynököknek, akik végrehajtották a sikertelen betörést.

A Watergate-ügy oda vezetett, hogy Nixon 1974. augusztus 8-án este lemondott az elnöki posztról, hogy elkerülje a felelősségrevonást – véletlenül ugyanazon a napon, amikor az FBI végrehajtotta Trump elleni rajtaütését.

A másik szál

A Trump elleni bűnügyi nyomozás másik szála állítólag ahhoz a tervhez kapcsolódik, hogy illegálisan megnevezzék a kulcsfontosságú államok elektorait – ahol Biden csak kis különbséggel nyert – és elküldik ezeket a neveket Washingtonba, hogy ürügyül szolgáljanak Biden megválasztásának megkérdőjelezésére a január 6-i ceremónia során, amikor a Kongresszus összeszámolja az elektori szavazatokat.

Az igazságügyi minisztérium az elmúlt napokban házkutatást tartott Jeffrey Clark volt főügyész-helyettes otthonában, akit Trump kész volt főügyésznek nevezni, mert hajlandó volt hivatalos levelet küldeni hat államnak, mondván, csalásra utaló bizonyíték áll rendelkezésre. Ezenkívül lefoglalták John Eastman jogászprofesszor – egyben Trump ügyvédje – mobiltelefonját is, aki a szavazók által választott elektorok helyettesítésére irányuló terv fő szószólója volt.

Mindent kitörölni!

A Fehér Ház iratainak eltávolításával és megsemmisítésével kapcsolatos nyomozás a bizonyítékok széles körben elterjedt megsemmisítésére utaló bizonyítékok közepette folyik a Trump-kormányzatban január 6-át követően. Miután világossá vált, hogy a puccs kudarcot vallott, és a demokrata Joe Biden beiktatására kerül sor január 20-án, a Fehér Ház, a védelmi minisztérium, a belbiztonsági minisztérium és más ügynökségek legmagasabb rangú tisztviselői megkezdték a puccsban játszott szerepük szisztematikus eltussolását.

Az Axios által megszerzett és hétfőn közzétett fotók azt mutatják, hogy a Fehér Ház vécéje tele van olyan dokumentumokkal, amelyeket Trump le akart öblíteni, és némelyiken a saját kézírása látható. A Fehér Ház látogatói naplóiból és telefonnyilvántartásaiból több órás időszakot kitöröltek, amint azt a január 6-i támadást vizsgáló képviselőházi Vizsgáló Bizottság jelentette.

A titkosszolgálat, a Belbiztonsági Minisztérium és a Pentagon vezetőinek hivatali mobiltelefonjait január 6-ára vonatkozóan – és pár nappal korábbra vonatkozóan is – megtisztították az sms-ektől, amelyek Trump, Christopher Miller megbízott védelmi miniszter, Chad Wolf ügyvezető belbiztonsági miniszter és más vezető tisztségviselők tetteinek létfontosságú bizonyítékait tartalmazták a puccskísérlet során.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszteli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Makro / Külgazdaság 2024-től egységesítik a mobilkészülékek töltőit
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 13:36
Az Európai Unióban értékesített minden mobiltelefont, táblagépet és digitális fényképezőgépet USB-C csatlakozóval kell ellátni 2024 végére - erről szavazott az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedden.
Makro / Külgazdaság Az EU ismét elutasította az ukrán területek annektálását
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 12:32
Az Európai Unió elutasítja és elítéli, hogy Oroszország jogellenesen annektálta a kelet-ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megyét, a négy régió elcsatolása sérti Ukrajna önállóságát és területi egységét - közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EKSZ) kedden.
Makro / Külgazdaság A nap képe: gyengéd pillanatában fotózták le Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 12:19
A miniszterelnök éppen egy cicát simogat.
Makro / Külgazdaság Szép lassan tovább olvad a gázár a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 11:14
A múlt héten a csővezetékek robbanása miatti kialakult pánik teljesen kiárazódott az európai gázárakból, és kedden tovább csökkent a tőzsdei ár.
Makro / Külgazdaság Az orosz parlament felsőháza is megszavazta az ukrán megyék annektálását
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 10:49
Ratifikálta az orosz parlament felsőháza (Szövetségi Tanács) hétfőn a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régió Oroszországhoz való "csatlakozásáról" szóló szerződéseket.
Makro / Külgazdaság Japán felett haladt el egy észak-koreai rakéta
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:31
Észak-Korea kedden ismét rakétakísérletet hajtott végre, ez alkalommal közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely elhaladt Japán fölött, 2017 óta először.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő Magyarország oligarchásodása
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:20
Egyértelműen kiderült, hogy az Európai Parlament képviselői egyáltalán nem bíznak a magyar kormányban és nem hiszik el, hogy az uniós források megszerzése érdekében vállalt intézkedéseket végre is hajtják, írja a hvg.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG