4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Megjelentek a januári béradatok, és százalékosan szép a növekedés, de a decemberi után egy kicsit jobbat vártunk. Messze még mindig az elérendő és üdvözítő cél, a német-osztrák bérek fele, pedig vásárlóerő-paritáson már elértük a fejlettségük felét, nominálisan viszont csak a harmadát, és itt van az eb elhantolva.

A 10 százalék fölötti reálbér-növekedéssel világelsők vagyunk, de nem is véletlen, hogy erre nálunk került sor: a környező országokhoz képest is jócskán el volt maradva bérszínvonalunk, nem csak a fejlett országokéhoz képest. A munkaerőhiány pedig még mindig jelentős, ami érthető is, mivel az átlagbéreknek még mindig csak a nyugat-európai szint harmadát sikerült elérni, noha a munkaerő itthon tartásához, esetleg visszacsábításához annak fele kellene.

Adatok

A januári bruttó átlagkereset 311 ezer forint lett, épp ezer euró, de ezt ne is vegyük figyelembe, csak a közmunka nélküli adatot, ami 324 ezer forint. A decemberi adat ennél kissé magasabb volt, és arra lehetett számítani, hogy a minimálbér újabb nagyfokú emelése miatt az adat megugrik, de nem így lett, vélhetően a decemberben jelentkező évvégi egyszeri kifizetések miatt.

Erre utal az is, hogy a rendszeres bruttó kereset, tehát a tényleges fizetés 296 ezer forint volt, közmunka nélkül számítva kb. 310 ezer. Ami a nettó adatokat illeti, és a munkaerő elvándorlás szempontjából csak ezek számítanak, közmunka nélkül és családi kedvezménnyel 223 ezer forint forint körüli az átlagkereset. Ez 720 euró, ami a német átlagnak, kb. 2200 eurónak alig harmada.

Kétféle GDP

Ez az arány tulajdonképpen meg is egyezik az egy főre jutó magyar és német GDP közti különbséggel, (a magyar 15 500, a német 46 500 körül van, dollárban számolva), így akár azt is mondhatnánk, hogy közgazdaságilag rendben vagyunk. Csakhogy van egy másik szám is: a vásárlóerő-paritáson mért adat, ha ezzel számolunk, már 26 ezer fölötti a mi adatunk, a német pedig kicsit kevesebb, 45 ezer.  Az első szám a második közel 58 százaléka, vagyis vásárlóerő-paritáson már a német gazdaság 58 százalékát teljesítjük.

Miből adódik a különbség? Lényegében teljes egészében az átlagos árszínvonal különbségből, amit részben a forint alulértékeltsége okoz. Fejlettebb országokban többnyire magasabb az árszínvonal, tehát jelen fejlettségünk mellett valamekkora eltérés mindenképpen indokolt, de ekkora távolról sem. Ez pedig azt jelenti, hogy a forint erősen alulértékelt lehet a jelenlegi árfolyamszinten. Erre utal az is, hogy sok éve masszív, igen nagy exporttöbbletünk van, ami ugyan jó dolog, de nem lenne baj, ha valamivel kisebb lenne, és ezt a belső fogyasztás pótolná.

Egy kis felértékelődés

Mekkora lehet az alulértékeltség mértéke? Ezt meghatározni roppant nehéz, biztosan csak akkor lehetne tudni, ha látnánk, hogy erősebb forintárfolyamhoz hogyan alkalmazkodik a gazdaság. Feltételezzük, hogy 10-15 százalékkal erősebb forintot minden gond nélkül elbírna a gazdaság (ez 265-280 közti euró árfolyamot jelentene), ebben az esetben euróban számolva megnyernénk egy akkora béremelkedést, mint az idei volt. A jelenlegi nettó átlagkereset így 800-840 euró között lenne, és innen már könnyebben elérhetőnek látszana az 1000 euró fölötti átlag, ami lecsökkentené a munkaerő elvándorlását.

Infláció

A forint erősödésével szemben ellenérvként felmerült a közelmúltban, hogy tovább csökkentené az amúgy is túl alacsony inflációt, sőt akár deflációt is okozhatna, de egyrészt azóta már 2 százalékos lett az infláció és jövőre már a várakozások szerint 3 lesz, másrészt évi 10 százalékos béremelkedésnél és erős munkaerőhiánynál ennek eleve jóval kisebb a jelentősége. Persze a kívánt hatást a németnél magasabb infláció is meghozhatja, hisz az egy kvázi-forintleértékelés, de a jelenlegi jegybanki célok szerint a különbség évi 1 százalék, így a folyamat önmagában igen lassú.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG