4p
Elemzők szerint a BMI-adatok bizonytalanabb növekedésre utalnak.

A közép-európai felzárkózó gazdaságok feldolgozóiparának folytatódó, de a korábbiaknál bizonytalanabb növekedésére utalnak a térség múlt havi beszerzésimenedzser-indexei (BMI) - vélekedtek a decemberről szóló BMI-adatok csütörtöki ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

Romlott a mutató

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai közölték, hogy a cég által Magyarországra, Csehországra, Lengyelországra, Oroszországra és Törökországra kiszámolt, súlyozva átlagolt térségi feldolgozóipari BMI-mutató az egy hónappal korábban mért 52,5-ös szintről 51,6-ra csökkent decemberben.

Ez még mindig bőven a növekedés és a visszaesés határának tekintett 50-es szint felett jár, a mérőszám visszaesése ugyanakkor a teljesítménybővülés nyolc havi kitartó gyorsulásának végét jelzi - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői. A ház szakértői által a magyar, a cseh és a lengyel gyáriparra külön kiszámított múlt havi súlyozott BMI-átlag 54,3-ról 53,1-re csökkent.

A régió még ingatag

A Capital Economics elemzői szerint ez a visszaesés "annál is inkább csalódást keltő", mivel a német feldolgozószektor BMI decemberben jelentősen emelkedett, és a közép-európai gyáripar mélyen integrálódott a német gazdaság beszállítói láncolataiba.

Megjegyezték, hogy Magyarország esetében a feldolgozóipari BMI-teljesítményjelző - amelyet nem a Markit piaci adatszolgáltató állít össze - "hajlamos az erőteljes kilengésekre", és ezért a Capital Economics "nem tulajdonít túlzott jelentőséget" annak, hogy az átfogó magyar gyáripari index decemberben 52,6-ról 50,2-re esett vissza.

A cég szerint a térség múlt havi BMI-indikátorai összességében még mindig magasak a korábbi néhány évhez mérve, ám azt is jelzik, hogy a régió kilábalása továbbra is ingatag.

Eltérőek a vélemények

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays közgazdászai az általuk vizsgált felzárkózó térségre - amelybe Közép-Európa, Oroszország és Törökország mellett Dél-Afrika is beletartozik - 50,8-as átlagos súlyozott BMI-értéket mutattak ki decemberre az egy hónappal korábbi 51,7 után.

A Barclays londoni szakelemzői szerint a térségen belül a magyar gyáripari teljesítményindex a leghajlamosabb a kilengésekre, és így a legkevésbé hatékony növekedési előrejelző. Jóllehet a magyar feldolgozószektor BMI-je növekedési szempontból hozzávetőleg semleges szintre csökkent, más reálgazdasági szektorok mutatói azonban továbbra is a magyar gazdaság javuló növekedési teljesítményére utalnak - hangsúlyozták a Barclays közgazdászai.

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakelemzői a három közép-európai EU-gazdaság - Magyarország, Csehország és Lengyelország - decemberi gyáripari BMI-mutatóiból azt a következtetést vonták le, hogy a "kisebb visszaesés" ellenére a csoport feldolgozószektorának kibocsátása, termékeinek kereslete, exportja és foglalkoztatási dinamikája továbbra is "szilárd ütemben" bővül.

A GS elemzői szerint a friss BMI-mutatók alátámasztják a ház azon nézetét, hogy az eddig jórészt exportvezérelt kilábalási folyamat hajtóerejének szerepét a három gazdaság esetében mind nagyobb mértékben az erősödő hazai kereslet veszi át. Az elemzők szerint a decemberi BMI-adatoknak várhatóan csekély hatásuk lesz a régió monetáris politikájára.

Óvatosabbak lehetnek Matolcsyék

A ház szakértői azt jósolják, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapállása továbbra is enyhítésre hajló marad, ugyanakkor óvatossá is válik, elsősorban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mennyiségi enyhítési programjának kezdődő visszavonása miatt.

Ugyanerre a következtetésre jutottak a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a decemberi közép- és kelet-európai gyáripari aktivitási mérőszámokat kommentáló csütörtöki helyzetértékelésükben. A ház szakértői a Fed döntése nyomán felülvizsgálták előrejelzési forgatókönyvüket, amely a következő négy hónap mindegyikében egyenként 0,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentéssel számol. Az RBS korábbi prognózisa a következő három hónapra lépésenként 0,20 százalékpontos csökkentést valószínűsített.

Az RBS londoni elemzői is hangsúlyozták, hogy az adatsor volatilitása miatt "valamelyes kétellyel" kezelik a magyar gyáripari BMI-mutatót. Kiemelték ugyanakkor, hogy a jelzőszám immár ötödik hónapja mutatja folyamatosan a magyar feldolgozószektor teljesítményének növekedését, és ez 2011 közepe óta a leghosszabb bővülési időszak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG