<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Aláírta a belarusz elnök, hogy immár terrorcselekmény előkészítéséért vagy kísérletéért is halálra lehet ítélni valakit - számos ellenzékit tartóztattak már le ilyen vádakkal.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök aláírta a terrorcselekmény előkészítéséért vagy kísérletéért halálbüntetés kiszabását lehetővé tevő törvényt - írta szerdán a Ria Novosztyi orosz ügynökség az MTI beszámolója szerint.

Az AFP francia hírügynökég hírmagyarázata szerint a törvény számos ellenzéki aktivistát, köztük az ellenzék külföldre menekült vezetőjét is érintheti. A kelet-európai országban eddig csak az volt kivégzésre ítélhető, aki ilyen cselekményt el is követett, a terrorcselekmény előkészítése vagy kísérlete önmagában nem.

Az Interfax orosz ügynökség szerint a törvényben hangsúlyozzák, hogy a terroristának minősítettek kivételével, semmilyen bűncselekmény előkészülete vagy kísérlete nem büntethető halállal.

Az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka újraválasztása ellen 2020-ban indított hatalmas tiltakozó megmozdulás óta számos ellenzékit vádoltak meg és tartóztattak le terrorcselekmény kísérletére vagy előkészítésére hivatkozva.

2021 márciusában a fehérorosz ügyészség bejelentette, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető ellen, aki a tüntetések leverése miatt 2020-ban külföldre menekült, szervezett terrorcselekmény előkészítése miatt nyomoznak - számolt be annak idején a BelTa fehérorosz állami ügynökség.

Fehéroroszország, az Oroszországgal szövetséges egykori szovjet tagköztársaság az utolsó állam Európában, amelyben még mindig alkalmazzák a halálbüntetést. A kivégzéseket tarkólövéssel hajták végre.

A 2020-as elnökválasztást az ellenzék és a nyugati országok szerint Lukasenka csalással nyerte meg. A voksolás után hatalmas tiltakozások kezdődtek, melyekre a rezsim egyre keményebben reagált. Utcára szólította az embereket Cihanouszkaja is az elcsalt voksolás elítélésére. A hatóságok megtorlásul több száz embert letartóztattak, és az ellenzéki vezetők szinte mindegyike kénytelen volt külföldre menekülni.

A mozgalom számos személyiségét súlyos börtönbüntetésre ítélték, a civilszervezeteket és a független médiát betiltották.

Szerdán Hrodna városában újabb per kezdődött 12 ellenzéki aktivista ellen. Feltételezett vezetőjüket, Mikalaj Avtuhovicsot a többi között bűnszervezetben elkövetett terrorcselekménnyel és terrorcselekmény előkészítésével vádolják - közölte a Vjaszna emberi jogi szervezet, amelynek több tagja és vezetője is börtönben ül.  A Vjaszna szerint a nyomozók azzal vádolják a csoportot, hogy felgyújtottak egy autót és egy rendőr házát, majd felrobbantották egy másik rendőr autóját.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hét alapelv mentén építenék újjá Ukrajnát – esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 19:03
Az orosz-ukrán háború 131. napjának történései röviden.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja - radikálisan újra kell szabni Európát
Káncz Csaba | 2022. július 5. 18:26
Washington segítsége nélkül már az orosz zászló lobogna Lvivben és Odesszában. Mostantól az európai integrációt nem a konfliktusok elkerülésének vágya, hanem a veszélyes világban való sikeres navigálás igénye kell, hogy vezesse. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Magyarország volt az egyetlen, amely nem minősítgette a Brexit-népszavazás eredményét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 16:13
A külgazdasági és külügyminiszter szerint mára sikerült lerakni az Egyesült Királyság európai uniós kilépését követő időszak hatékony, kölcsönös tiszteleten alapuló brit-magyar együttműködésének alapjait.
Makro / Külgazdaság Újabb ország csapott oda az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:21
Több száz ember és 40 vállalat szerepel a japán kormány szankciós listáján. 
Makro / Külgazdaság Az Európai Parlament is rábólintott a horvát euróra
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:57
Az EP strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején.
Makro / Külgazdaság Aláírták Svédország és Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 13:26
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra számít, hogy a szövetséges tagállamok minél előbb ratifikálják Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Ismét dübörög a turizmus: túlszárnyalta a járvány előttit
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:41
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet.
Makro / Külgazdaság Üzent Fehéroroszország: befagyasztja több külföldi vállalkozás részvényét
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 11:17
Minszk kedden közölte, hogy befagyasztja 190 fehéroroszországi külföldi vállalat, köztük az Ausztriában bejegyzett Lukoil Belarus (GMBH, korlátolt felelősségű) társaság külföldi részvényeit, válaszul az Ukrajna elleni orosz invázió támogatása és az emberi jogok megsértése miatti nyugati szankciókra.
Makro / Külgazdaság Így hat a lakásárakra a forintgyengülés
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:34
Főként Budapesten és a Balaton környékén magasabb az eurós áron hirdetett lakóingatlanok aránya.
Makro / Külgazdaság Jól rápirított a GVH a Casio termékek hazai nagykereskedőjére
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:17
A nemzeti versenyhatóság 325 millió forint bírságot szabott ki a Casio óra- és hangszertermékek hazai forgalmazójára, valamint cseh anyavállalatára, amiért meghatározták termékeik internetes viszonteladói árait a kiskereskedők felé, kiiktatva ezzel a vásárlókért folyó versenyt.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG