<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Belpolitikai csatározások miatt nyolc hónapot késett a Bokros-csomag - mondta a húsz évvel ezelőtt ezen a napon kihirdetett kiigazításról Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke.

A közgazdászprofesszor úgy vélte: ezt a "vészfékezés típusú" beavatkozást el lehetett volna kerülni, ha már az 1994 tavaszi kormányváltás után a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező kormánykoalíció ősszel kisebb kiigazítást hajt végre, és az 1995-ös költségvetésbe beépítik a szükséges intézkedéseket.

Ha gyorsabban átmegy

Ez esetben kisebb mértékű lett volna a megszorítás, ráadásul jobban elő lehetett volna készíteni, szakszerűbb lett volna, az Alkotmánybíróság nem semmisítette volna meg a csomag számos elemét - jegyezte meg.

Bod Péter Ákos felidézte: ez idő tájt nagy belső egyensúlytalanság jellemezte a magyar gazdaságot, 1994-ben már nagyjából 3 százalékos volt a növekedés, de az export ezt még nem követte, viszont a kereslet már élénkült. Ígéretes volt a közeljövő - ekkor már megszületett a döntés az Audi-gyár megépítéséről, már jelen volt Magyarországon a Suzuki és az Opel -, de a pillanatnyi állapot szerint még törékeny volt a magyar gazdaság, Magyarország nem volt a befektetésre ajánlott kategóriában - idézte fel Bod Péter Ákos. Ugyanakkor rövid távon nem volt fizetőképességi probléma, mert magas volt a devizatartalék - tette hozzá.

Klasszikus megoldás

Békesi László pénzügyminiszter és Horn Gyula kormányfő közötti belpolitikai "villongások" voltak, emellett a kormányfővel való konfliktusa miatt lemondott az MNB elnöke és a privatizációs miniszter. Mindez együtt oda vezetett, hogy megnőtt a szükségessége annak, hogy megnyugtassák a hitelezőket - mondta.

A korábbi jegybankelnök elmondta, "klasszikus megoldás" volt a Bokros-csomag: nagymértékű, viszonylag differenciálatlan kiadáscsökkentés, az adók emelése, és a forint leértékelése. Ez utóbbi erősíti az exportot, miközben a kereslet visszafogása gyengíti az importot; így javul a külkereskedelmi mérleg, és azon keresztül a folyó fizetési mérleg.

Az ipar is segített

A hirtelen javulás a csomag mellett annak is köszönhető, hogy ekkortól "fordultak termőre" az 1991-től Magyarországra települt ipari kapacitások, amelyek azóta is a magyarországi ipari struktúra gerincét adják - jegyezte meg.

Bod Péter Ákos hozzátette, a Bokros-csomagnak volt egy nagyon káros hatása: számos felmérés azt mutatta, hogy nagyon sok embernek - különösen kisvállalkozóknak, akik akkor indították meg az üzletüket, és a megszorító csomag "megnehezítette az életüket" - a kiigazítások miatt megrendült a hite általában a kapitalista piacgazdasági rendszerben.

Makro / Külgazdaság Macron és von der Leyen együtt győzködi Pekinget Putyin megfékezésére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 19:11
Herszon körzetében újabb orosz ellenakció indult, Bahmutnál készülődnek az ukránok.
Makro / Külgazdaság Elillan a bankpánik? Javulóban az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:45
Több friss mutató is kedvező jelekre utal.
Makro / Külgazdaság Nyugati inváziók – tragikus végeredmények
Káncz Csaba | 2023. március 24. 16:05
Ezen héten van az évfordulója a nyugati hatalmak által külföldi államok ellen megindított három támadásnak. A hadjáratok többnyire megsértették a nemzetközi jogot, és két esetben bukott államot hagytak maguk után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A munkaerőpiacot még nem érintette a gazdasági helyzet romlása
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 15:20
A pénteken közzétett adatok alapján a Magyar Bankholding szakértői úgy látják, nagyon jó a helyzet a magyar munkaerőpiacon.
Makro / Külgazdaság Sürgős uniós menekültügyi reformokat akar a német belügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 14:30
A jövő évi EP-választásokig szeretné készen látni ezeket.
Makro / Külgazdaság Károly királyért aggódnak, nem megy Franciaországba
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 13:49
A Buckingham palota szerint nem biztonságos a tüntetések miatt.
Makro / Külgazdaság Fontos lélektani szinthez közelít a gáz árfolyama
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 13:28
Pénteken is folytatódott a gáz árának esése a tőzsdéken. Fontos szint közelében a kurzus.
Makro / Külgazdaság Polgári áldozatai vannak az újabb orosz légicsapásnak
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 12:29
Orosz légicsapás érte péntekre virradóra a kelet-ukrajnai donyecki régióban lévő Konsztantyinivka városát, öt ember, három nő és két férfi meghalt - közölte az ukrán katasztrófavédelem a Telegramon.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Szijjártó Péter New York utcáit rója egy Bayern-felsőben
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 11:11
Világjáró miniszterünk Amerikában sem adta fel jó szokását.
Makro / Külgazdaság Igenis le kéne tartóztatni hazánkban Putyint - cáfolja Gulyás Gergelyt a szakértő
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 10:48
Érvényben van Magyarországon a statútum, amely Gulyás Gergely szerint nem, hazánk tehát jogot sértene azzal, ha futni hagyná Putyint.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG