TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A koronavírus járványt "pszichózisnak" minősítő elnök folyamatosan veszíti el a köznép és az elit támogatását, és hatodik elnöki ciklusa borítékolhatóan egy vesszőfutás lesz.  A hazai kormány a poszt-szovjet térségben Azerbajdzsán mellett a belarusz rezsim mellett is ott legyeskedik. Káncz Csaba jegyzete.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök, a 65 éves egykori kolhoz vezető, ma minden bizonnyal újra diadalmaskodik az elnökválasztáson.  Valóban, az országban 1995 óta nem rendeztek szabad választásokat és mai eseményre még az EBESz választási megfigyelőit sem hívták meg.  A kutyakomédiának számító választás nem leplezheti a tényt, hogy az elnök folyamatosan veszíti el a köznép és az elit támogatását és hatodik elnöki ciklusa borítékolhatóan egy vesszőfutáshoz lesz hasonlatos.

Lejárt a vekker

Általános elnyomás nélkül egyre nehezebb lesz hatalmon maradnia, amint a strukturális gyengeségek dominánssá válnak. Az elnök ezzel tisztában van ezért az elmúlt hetekben laktanyákat és kommandós központokat látogatott meg, kinyilvánítva, hogy "nem engedhetik meg" az utcai tüntetéseket. Az üzenet világos az egyre aktívabb és több tízezres utcai rendezvényeket tartó ellenzék és civilek számára: ne merjétek megkérdőjelezni a mai elnökválasztási eredményt!

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az ország helyzetét értékelő beszédet tart Minszkben 2020. augusztus 4-én, öt nappal az elnökválasztás előtt. (Fotó: MTI/AP/BelTa pool/Andrej Pokumeiko) Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az ország helyzetét értékelő beszédet tart Minszkben 2020. augusztus 4-én, öt nappal az elnökválasztás előtt. (Fotó: MTI/AP/BelTa pool/Andrej Pokumeiko)

De ez nem lesz egyszerű mutatvány. Lukasenka nem kapta meg a maximális pontszámot saját népétől a koronavírus járvány kezelése kapcsán: az elnök szerint a járvány csak egy "pszichózis", amelyet vodkával, traktorvezetéssel és jéghokival könnyedén le lehet küzdeni.  Márpedig a 9,5 millió lakosú országban eddig 583-an haltak bele a járványba, és már 68 631 fertőzöttet regisztráltak. A választók az önfejű elnököt teszik felelőssé a recesszióért, az alacsony fizetésekért és a megalázó szintű nyugdíjakért is.  

A KGB akcióban

A megfélemlítést és az önkényt szolgálja, hogy a belarusz KGB (igen, ott még mindig így hívják a politikai rendőrséget) a májusi kampány kezdete óta ezer embert vett őrizetbe. Lukasenka minden eredeti kihívóját - beleértve olyanokat, akik nemrégen még az ország elitjéhez tartoztak - vagy száműzetésbe kényszerítették, vagy bebörtönözték. Itt főként Valerij Cepkalóról, Lukasenka korábbi tanácsadójáról, egykori washingtoni nagykövetről, a minszki Csúcstechnológiai Park megálmodójáról, valamint Viktor Babarikáról, a Gazprombank belarusz fiókjának korábbi igazgatójáról van szó.  

Ahogyan május végén előzetesbe helyezték Szergej Tyihanovszkijt, a járványból kinőtt „Ország Az Életért” mozgalom jelöltjeként induló vloggert is. Az egyetlen érdemi ellenzéki jelölt, akit engednek indulni a hatóságok, az egyre népszerűbb Szvetlana Tyihanovszkaja, a vlogger felesége. Az EU már nem zárja ki, hogy a választási visszélések miatt – 2010-hez hasonlóan – újra szankciókat vezet be az ország ellen.  

Mindennek ellenére az egyre aktívabb egyesült ellenzék komoly erőt képvisel, amit – amellett, hogy csak a három fent említett jelölt több mint 700 ezer aláírást gyűjtött a választáson való hivatalos induláshoz a 7 millió választásra jogosulttal bíró országban – legjobban a folyamatos tüntetéshullám és az ellenzéki események iránti, Minszk mellett a belarusz vidéken is példátlan érdeklődés mutat meg.

Geopolitikai vergődés

Korábbi elnökválasztási kampányok alkalmával Lukasenka orosz-barát vonalat vitt, míg az ellenzék a nyugati integráció fontosságát hangsúlyozta.  Most ez megszűnt, a nemzetközileg is sarokba szorult Lukasenkanak feszült a viszonya Moszkvával, már csak azért is, mert küzdenie kell a még szorosabb orosz integrációs törekvések ellen.  Az önállóbb Belarusz imázsának erősítését szolgálja az a politikai szappanopera is, amelynek keretében lefogtak az országban 33 orosz zsoldost, akik az orosz külügyi szóvivő szerint csupán átutazóban voltak Isztambul felé. A Kreml-ben leolvadtak a biztosítékok, hiszen Minszk nyilvánosságra hozta a zsoldosok neveit.

Bár az elkaszált ellenzéki jelöltek nem törekedtek teljes geopolitikai irányváltásra, a Kreml számára a mostani provokáció ellenére is egy kiszolgáltatottabb, de továbbra is hatalmon lévő Lukasenka a legelfogadhatóbb alternatíva, mivel nem zárható ki, hogy hosszú távon a szabad választások Nyugat-barát vezetőket eredményeznek. Mindemellett egy demokratikus Belarusz belpolitikai szempontból is kockázatot jelenthet a Putyin vezette Oroszország számára.

A magyar kormány a poszt-szovjet térségben Azerbajdzsán mellett a belarusz rezsim mellett is ott legyeskedik.  Május 9-én a magyar nagykövet az EU ajánlása és a járvány ellenére részt vett a minszki Győzelem Napi megemlékezésen. Orbán Viktor június 5-én látogatott Minszkbe, ahol kijelentette, hogy "sokkal közelebb vagyunk a belaruszokhoz, mint gondolni szoktuk". Szijjártó Péter miniszter ugyanakkor aláírta a magyar és belarusz diplomáciai akadémiák közötti együttműködésről szóló megállapodást, amely szerinte „segít majd abban, hogy a felkészülő fiatal diplomaták szélesebb látókörrel rendelkezzenek, és egy másfajta megközelítést is megismerjenek a képzési programjaik során”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél