<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A koronavírus járványt "pszichózisnak" minősítő elnök folyamatosan veszíti el a köznép és az elit támogatását, és hatodik elnöki ciklusa borítékolhatóan egy vesszőfutás lesz.  A hazai kormány a poszt-szovjet térségben Azerbajdzsán mellett a belarusz rezsim mellett is ott legyeskedik. Káncz Csaba jegyzete.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök, a 65 éves egykori kolhoz vezető, ma minden bizonnyal újra diadalmaskodik az elnökválasztáson.  Valóban, az országban 1995 óta nem rendeztek szabad választásokat és mai eseményre még az EBESz választási megfigyelőit sem hívták meg.  A kutyakomédiának számító választás nem leplezheti a tényt, hogy az elnök folyamatosan veszíti el a köznép és az elit támogatását és hatodik elnöki ciklusa borítékolhatóan egy vesszőfutáshoz lesz hasonlatos.

Lejárt a vekker

Általános elnyomás nélkül egyre nehezebb lesz hatalmon maradnia, amint a strukturális gyengeségek dominánssá válnak. Az elnök ezzel tisztában van ezért az elmúlt hetekben laktanyákat és kommandós központokat látogatott meg, kinyilvánítva, hogy "nem engedhetik meg" az utcai tüntetéseket. Az üzenet világos az egyre aktívabb és több tízezres utcai rendezvényeket tartó ellenzék és civilek számára: ne merjétek megkérdőjelezni a mai elnökválasztási eredményt!

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az ország helyzetét értékelő beszédet tart Minszkben 2020. augusztus 4-én, öt nappal az elnökválasztás előtt. (Fotó: MTI/AP/BelTa pool/Andrej Pokumeiko) Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az ország helyzetét értékelő beszédet tart Minszkben 2020. augusztus 4-én, öt nappal az elnökválasztás előtt. (Fotó: MTI/AP/BelTa pool/Andrej Pokumeiko)

De ez nem lesz egyszerű mutatvány. Lukasenka nem kapta meg a maximális pontszámot saját népétől a koronavírus járvány kezelése kapcsán: az elnök szerint a járvány csak egy "pszichózis", amelyet vodkával, traktorvezetéssel és jéghokival könnyedén le lehet küzdeni.  Márpedig a 9,5 millió lakosú országban eddig 583-an haltak bele a járványba, és már 68 631 fertőzöttet regisztráltak. A választók az önfejű elnököt teszik felelőssé a recesszióért, az alacsony fizetésekért és a megalázó szintű nyugdíjakért is.  

A KGB akcióban

A megfélemlítést és az önkényt szolgálja, hogy a belarusz KGB (igen, ott még mindig így hívják a politikai rendőrséget) a májusi kampány kezdete óta ezer embert vett őrizetbe. Lukasenka minden eredeti kihívóját - beleértve olyanokat, akik nemrégen még az ország elitjéhez tartoztak - vagy száműzetésbe kényszerítették, vagy bebörtönözték. Itt főként Valerij Cepkalóról, Lukasenka korábbi tanácsadójáról, egykori washingtoni nagykövetről, a minszki Csúcstechnológiai Park megálmodójáról, valamint Viktor Babarikáról, a Gazprombank belarusz fiókjának korábbi igazgatójáról van szó.  

Ahogyan május végén előzetesbe helyezték Szergej Tyihanovszkijt, a járványból kinőtt „Ország Az Életért” mozgalom jelöltjeként induló vloggert is. Az egyetlen érdemi ellenzéki jelölt, akit engednek indulni a hatóságok, az egyre népszerűbb Szvetlana Tyihanovszkaja, a vlogger felesége. Az EU már nem zárja ki, hogy a választási visszélések miatt – 2010-hez hasonlóan – újra szankciókat vezet be az ország ellen.  

Mindennek ellenére az egyre aktívabb egyesült ellenzék komoly erőt képvisel, amit – amellett, hogy csak a három fent említett jelölt több mint 700 ezer aláírást gyűjtött a választáson való hivatalos induláshoz a 7 millió választásra jogosulttal bíró országban – legjobban a folyamatos tüntetéshullám és az ellenzéki események iránti, Minszk mellett a belarusz vidéken is példátlan érdeklődés mutat meg.

Geopolitikai vergődés

Korábbi elnökválasztási kampányok alkalmával Lukasenka orosz-barát vonalat vitt, míg az ellenzék a nyugati integráció fontosságát hangsúlyozta.  Most ez megszűnt, a nemzetközileg is sarokba szorult Lukasenkanak feszült a viszonya Moszkvával, már csak azért is, mert küzdenie kell a még szorosabb orosz integrációs törekvések ellen.  Az önállóbb Belarusz imázsának erősítését szolgálja az a politikai szappanopera is, amelynek keretében lefogtak az országban 33 orosz zsoldost, akik az orosz külügyi szóvivő szerint csupán átutazóban voltak Isztambul felé. A Kreml-ben leolvadtak a biztosítékok, hiszen Minszk nyilvánosságra hozta a zsoldosok neveit.

Bár az elkaszált ellenzéki jelöltek nem törekedtek teljes geopolitikai irányváltásra, a Kreml számára a mostani provokáció ellenére is egy kiszolgáltatottabb, de továbbra is hatalmon lévő Lukasenka a legelfogadhatóbb alternatíva, mivel nem zárható ki, hogy hosszú távon a szabad választások Nyugat-barát vezetőket eredményeznek. Mindemellett egy demokratikus Belarusz belpolitikai szempontból is kockázatot jelenthet a Putyin vezette Oroszország számára.

A magyar kormány a poszt-szovjet térségben Azerbajdzsán mellett a belarusz rezsim mellett is ott legyeskedik.  Május 9-én a magyar nagykövet az EU ajánlása és a járvány ellenére részt vett a minszki Győzelem Napi megemlékezésen. Orbán Viktor június 5-én látogatott Minszkbe, ahol kijelentette, hogy "sokkal közelebb vagyunk a belaruszokhoz, mint gondolni szoktuk". Szijjártó Péter miniszter ugyanakkor aláírta a magyar és belarusz diplomáciai akadémiák közötti együttműködésről szóló megállapodást, amely szerinte „segít majd abban, hogy a felkészülő fiatal diplomaták szélesebb látókörrel rendelkezzenek, és egy másfajta megközelítést is megismerjenek a képzési programjaik során”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter bejelentette: újabb feladatokat kap a budapesti terrorellenes iroda
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:26
Újabb feladatokat kap az ENSZ terrorizmusellenes központjának budapesti regionális irodája - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott a terrorizmusellenes tevékenység koordinálásáért felelős ENSZ-főtitkárhelyettessel, Vlagyimir Voronkovval.
Makro / Külgazdaság Ha egy ekkora birodalom elindul – interjú a magyar-orosz turisztikai kapcsolatokról
Elek Lenke | 2022. január 20. 06:07
A Covid miatt az oroszok sem turistáskodhatnak már vagy két éve. Pedig az előző két évtizedben bejárták a világot. No, nem mindenki persze, csak aki tehette, de egy ekkora népességű országban a lakosság tíz százaléka – ennyien szoktak útra kelni „békeidőben” – is jelentős arány. Minderről dr. Szegedi Andreával, a Magyar-Orosz Baráti Társaság elnökségi tagjával, egyetemi tanárral, az orosz piac turisztikai szakértőjével beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel tényleg nyugdíjba vonult? Visszadobott egy állásajánlatot
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 17:47
Angela Merkel elutasította António Guterres ENSZ-főtitkár állásajánlatát - közölte szerdán a volt német kancellár irodája.
Makro / Külgazdaság Ha megtanulunk együtt élni a járvánnyal, egész jó évünk lehet
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 16:58
Folytatódhat gazdaság helyreállítása, idén a bővülési ütem Európában meghaladhatja a 4 százalékot, Magyarországon akár 4,5 százalékot is - vélik a Raiffeisen bank elemzői.
Makro / Külgazdaság Ideges skandinávok - Putyin tervbe vette nukleáris erőinek megerősítését a térségben
Káncz Csaba | 2022. január 19. 15:26
Az orosz kutatási anyag szerint a további eszkaláció esetén a Kreml megerősíti stratégiai nukleáris erőit Kalinyingrádban és Belaruszban – a NATO határa mentén. A térségbeli feszültség tovább növekedett kedden a belarusz védelmi minisztérium bejelentése kapcsán, miszerint február 10. és 20. között közös hadgyakorlatot tartanak az orosz és belarusz hadsereg részvételével. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kunetz Zsombor: megvan a negyedik oltás szakmai ajánlása, de nem sokra megyünk vele
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 11:23
Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi menedzser szúrta ki, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ mégis megemlíti a negyedik oltás szakmai ajánlását, de sokra nem mennek vele az orvosok.
Makro / Külgazdaság Újabb fertőző kór ütötte fel a fejét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 10:39
Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.
Makro / Külgazdaság Megint fontos szintre drágul a benzin
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 10:16
A benzinért 4, a gázolajért bruttó 3 forinttal kell többet fizetnie a benzinkutaknak péntektől, aminek következtében nem engedhetik meg maguknak, hogy a február 15-éig 480 forintos hatósági árak alá menjenek.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló