<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A francia parlament kedden nagy többséggel megszavazta a kormány nukleáris beruházási tervét, egy nappal azután, hogy a kormány épphogy túlélte a nyugdíjreform-tervezettel kapcsolatos bizalmatlansági szavazást.

A nukleáris megújítási tervet, amelynek legfontosabb eleme hat új atomreaktor tervezett építése, 402 igen szavazattal, 130 nem ellenében fogadták el. Hétfőn 278 törvényhozó támogatta az ellenzék vezette bizalmatlansági indítványt, ami csak kilenc szavazattal maradt el a kormány megbuktatásához szükséges 287 szavazattól.

"A múlt havi szenátus után ma este az alsóház is nagy többséggel megszavazta a nukleáris tervet... a közös munka eredménye, az éghajlatváltozás elleni küzdelem és az energiaszuverenitásunk garantálása érdekében" - tweetelte Elisabeth Borne miniszterelnök.

A hadiipar és az atomenergia is terítékre került Orbán Viktor és Szijjártó Péter közelmúltban tett párizsi látogatásán. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
A hadiipar és az atomenergia is terítékre került Orbán Viktor és Szijjártó Péter közelmúltban tett párizsi látogatásán. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Emmanuel Macron elnök a következő hetekben újabb reformokkal szeretné visszaszerezni a kezdeményezést, miután kormánya majdnem megbukott a nyugdíjreform tervén, és az atomenergia az egyik olyan kérdés, amelyben centrista pártja szemtől szemben áll a konzervatív Les Republicains-szel, valamint a szélsőjobboldali Rassemblement National-nal.

"Az a célunk, hogy Franciaországot egy nagy szén-dioxid-mentes és szuverén országgá tegyük" - tweetelte Agnès Pannier-Runacher energiaügyi miniszter, hozzátéve, hogy ez az első építőköve annak a "hatalmas projektnek, amely nukleáris iparunk újraindítását célozza". Azt mondta, hogy az új atomerőművek építéséért folytatott versenyben az adminisztratív eljárások nem lassíthatják a meglévő reaktorok élettartamának meghosszabbítását vagy az újak építését. Ezzel a projekttel egy új tudományos és ipari fejlesztést indítunk el, a legnagyobbat az 1970-es évek óta, tette hozzá az energiaügyi miniszter.

Macron célja, hogy második ötéves mandátumának vége előtt, 2027 májusában megkezdődjön az első, következő generációs EPR2 atomreaktor építése, egy 52 milliárd eurós (56 milliárd dolláros), hat új reaktor építésére vonatkozó terv részeként. A tervre azért kerül sor, mert Franciaországban hónapok óta súlyos üzemzavarok sújtják a meglévő 56 reaktorból álló flottát, ami 30 éves mélypontra süllyesztette az atomenergia-termelést, miközben a nyugat-franciaországi Flamanville-ben épülő első generációs EPR több éves késésben van a tervezettől és milliárdokkal meghaladja a költségvetést.

Közvetve van magyar vonatkozása is a francia atomreneszánsznak, hiszen a magyar kormány továbbra is azzal számol, hogy megépül Paks 2. Ugyanakkor jelen állás szerint ennek nem sok esélye van, hiszen az oroszok nyugati technológia nélkül az uniós előírásokat biztosan nem tudják teljesíteni. Sőt az elmúlt nyolc év tapasztalatai alapján úgy tűnik, hogy egy olyan tervdokumentációt sem voltak képesek letenni az asztalra, amely a magyar és az EU-s előírásoknak megfelelő lenne. Így az épület szerkezetének megépítésére ugyan megkapták a létesítési engedélyt az illetékes hatóságoktól, ám az erőmű „lelkére” továbbra sincs jóváhagyás.

Nem látunk a színfalak mögé, de az elmúlt egy évben viszonylag kevés érdemi dolog történt a tervezett atomerőmű kapcsán. Ebben közrejátszhat, hogy egyrészt a szankciók miatt az oroszok mozgástere erősen beszűkült, másrészt a nyugati cégek egy része elvi, erkölcsi vagy üzleti megfontolásból negligálja a Roszatomot, annak ellenére is, hogy a polgári nukleáris technológiát nem sújtja szankció. Így tett a Siemens is, amely az eredeti tervek szerint Paks 2 irányítási rendszerét szállította volna. A német ipari óriás ugyanakkor már tavaly jelezte, hogy nem fognak (a magyarországi erőmű kapcsán sem) együttműködni a Roszatommal. A magyar külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter ugyan próbálta puhítani a Siemens vezetőit, ám úgy hírlik, ez nem volt sikeres. Így a miniszter a közelmúltban már egy francia céget próbált arra rávenni, hogy szálljanak be a projektbe, és szállítsák a szükséges technológiát.

Az persze nagy kérdés, hogy a gáz kapcsán meglévő nagyon magas orosz kitettségünket, amely a tervezett gázos erőművek miatt vélhetőleg tovább fog erősödni mennyire jó ötlet az atomenergia miatt tovább mélyíteni. Számos magyar energetikai szakértő van azon az állásponton, hogy szükség van egy második magyar atomerőműre, sőt akár egy harmadikra is, ám ezeket nem Oroszország bevonásával, és orosz technológiával kellene megvalósítani.

A francia atomipari terveknek van egy másik aspektusa is, amely közvetlen hatással van Magyarországra. Tavaly nyáron ugyanis a rosszul ütemezett és elhúzódó karbantartási munkák miatt a tervezetnél több és hosszabb ideig álltak a francia atomerőművek. Emiatt az energiakrízis szempontjából legrosszabb időszakban több évtized után Franciaország is elektromos áramot importált, ami hozzájárult a megnövekedett gázigényhez. Noha ez nem a legfontosabb tétel volt, összességében a szakértők szerint az atomerőművek körüli problémák is hozzájárultak a gázárak tavaly augusztusi tőzsdei rekordjához, ami végső soron a magyar költségvetést is alaposan megütötte és érdemben hozzájárult a forint mélyrepüléséhez is.

Makro / Külgazdaság Itt a török elnökválasztás eredménye
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 18:45
A választás második fordulójában 85,41 százalékos volt a részvétel, a voksok 91,55 százalékát pedig már össze is számolták magyar idő szerint este fél 7-ig.
Makro / Külgazdaság A londoni orosz követ feltételeket szabna a békekötéshez
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 17:38
Ilyen volt az orosz–ukrán háború pünkösdvasárnapi napja.
Makro / Külgazdaság Ezt üzente Ferenc pápa pünkösd ünnepén
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 16:33
A katolikus egyházfő a megosztottság ellen emelte fel szavát pünkösdi szentbeszédében.
Makro / Külgazdaság Szomorú rekordhoz közelít a Mount Everesten elhunyt hegymászók száma
Wéber Balázs | 2023. május 28. 15:52
Már 17-en veszthették idén életüket a világ legmagasabb hegyén, ami rekordközeli szám. Ennek egyik oka, hogy minden eddiginél többen próbálkoznak a csúcs meghódításával. Az egyik áldozat Suhajda Szilárd, a felkutatására indított mentőakció nem vezetett eredményre. Csak a sátrát találták meg a 4-es táborban. Suhajda Szilárd feltehetően 8795 méterig jutott – korábban még egyetlen magyar hegymászó sem ért el ilyen magasságot oxigénpalack és segítők nélkül.  
Makro / Külgazdaság Nem Magyarország: érdemi tárgyalások a pedagógusok és a kormányzat között
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 14:56
Romániában május végén és június elején is folytatódni fog az oktatásban dolgozók sztrájkja annak ellenére, hogy a Ciucă-kabinet érdemi béremelési javaslattal állt elő.
Makro / Külgazdaság Szomália demokratizálódik?
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 13:17
Az egy év múlva esedékes helyhatósági választásokon már érvényesülhet az „egy ember, egy szavazat” elve Szomáliában is. Három év múlva pedig elnököt és alelnököt is ilyen módszerrel választanának.
Makro / Külgazdaság Putyin örülhet: megállíthatatlan a drónok szállítása Oroszországba?
Kollár Dóra | 2023. május 28. 12:03
A Kaszpi-tenger nyugodtnak tűnő vizein aligha látszik elsőre az, hogy egy olyan útvonalról van szó, amely közvetlen kapcsolatot biztosít Irán és Oroszország között, ahol szabadon áramolhatnak a feltételezett fegyverszállítások is.
Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG