1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

David Gordon, az Eurasia Group főigazgatója Magyarországot összeurópai biztonságpolitikai kihívásnak tartja. Véleménye szerint a következő hónapokban enyhül ugyan a feszültség Brüsszel és Budapest között, de az az év második felében ismét kiéleződik, ez a küzdelem azonban nem végződhet másként, mint hogy a majdani magyar kormány teljes mértékben felsorakozik az európai értékközösség többi tagja mellé.

David Gordon, a korábbi republikánus kormány külügyminisztériumának fő stratégája, a CIA ex-igazgatója  az Alapblog.hu-nak adott interjúban elmondta, hogy megdöbbentőnek tartja azokat a véleményeket, melyek szerint az Egyesült Államokban befolyásos politikai és üzleti körök az Európai Unió, vagy legalábbis az euró gyengítésében érdekeltek, hozzátette, hogy sem most sem korábban nem ismert ilyen csoportokat. Hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak alapvető geopolitikai, gazdasági, pénzügyi érdeke, hogy az Európai Unió nemcsak fennmaradjon, de erősödjék is.

Az Eurasia Group szerint a nemzetközi bizalom erősen javulni fog mind az Európai Unió, mind az euró irányában. Észlelhető, ahogy az Európai Központi Bank egyre rugalmasabban segíti formális és informális eszközökkel, óriási tőkével nemcsak az euróövezet kormányait, hanem a nagy befektetőket, bankokat, hogy erősödjék likviditásuk. Úgy véli, hogy Európa képes úrrá lenni alapvető gondjain, ugyanakkor az euró is fennmarad, még ha Görögország kiesik is belőle, de más országok kiesésével egyáltalán nem számolnak.

Az energiaárak csökkenésével ne számoljunk

A szakértő szerint Németország egyre inkább felismeri, hogy fel kell vállalnia az operatív vezető szerepet az Unióban és az euróövezetben egyaránt. Amerika mindeközben Ázsiára kénytelen koncentrálni, és várható, hogy kiéleződik a piacok esését, az energiahordozók árának emelkedését előidéző konfliktus a síita Irán és a világi szunnita Törökország között. Ennek a konfliktusnak a lehetősége önmagában véve prognózisuk szerint átlagosan négy százalékkal fogja feljebb vinni az energiahordozók árát  az idén.

David Gordon véleménye szerint az euróval kapcsolatos problémákhoz társult még a nacionalizmus felbukkanása is, az unión belül a szakértő Magyarországot, és Görögországot említette meg, ahol a lakosság többsége támogatja ezt a hozzáállást. Magyarországot biztonságpolitikai kihívásnak tekinti mert az Európai Unió értékközösségre épülő rendszerét vonják kétségbe, illetőleg azt az értékközösséget, amely összefogja Amerikát és Európát.

Mélyen aggódnak Magyarország miatt

David Gordon prognózisa szerint rövid távon enyhülni fog a feszültség Brüsszel és Budapest között, az Európába vetett bizalom erősödésével párhuzamosan csökkenni fog a Magyarországra irányuló figyelem, egy sor kérdésben ugyanis kompromisszumkészséget fog mutatni a budapesti kormány, azonban az év egészére nézve mélyen aggódnak Magyarország miatt.

Előrejelzésük szerint az év második felében kiéleződhet a helyzet legkorábban 2013-ban azonban ez a küzdelem el fog dőlni, Magyarországnak nem marad más lehetősége, mint hogy minden téren, politikailag is igazodjék az európai értékközösség elvárásaihoz.



LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG