<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Körülbelül tizenöt perccel az indulás után az EgyptAir MS181-es kóddal ellátott gépét eltérítették. Szeif Ed Din Musztafa közölte a személyzettel, hogy egy bombaövet visel, majd azt követelte, hogy az egyébként belföldi járat repüljön tovább Ciprusra. Ez eddig egy szokványos történet, amit egy viccbe illő fordulat követett, és mindenki biztonságban megúszta. Évek óta nem volt komolyabb külsős gépeltérítés. Miért?

A keddi esetben talán az a legmeglepőbb, hogy megtörténhetett, ehhez képest a feleségét visszaszerezni próbáló mentálisan instabil professzor semmiség. A témáról itt olvashatnak bővebben! >>>

Az 1931-es legelső, egyébként Peruban történt gépeltérítés óta 1067 hasonló eset történt. Ez a bűncselekmény a hatvanas, hetvenes években élte a fénykorát, például 1971-ben volt a legendássá vált eset is, mikor a máig azonosítatlan, csak D.B. Cooper néven ismert elkövető kiugrott az eltérített gépből ejtőernyőjével és a megszerzett 200 ezer dollárral - írja az Economist.

A terrorszervezetekre reagáltak?

A reptéri és repülőbiztonságot lényegesen fejleszteni viszont csak akkor kezdték el, mikor az iszlamista szervezetek is egyre több gépet eltérítettek. Az 1970-es évek elején Amerikában elkezdtek fémdetektorozni és röntgenezni az utasok csomagjait. 1969-ben még 86 gépeltérítés volt világszerte, harminc évvel később ez a szám 13-ra esett.

Bár ezek az ellenőrzések javítottak a helyzeten, még nem oldották meg. Magyarországon már csak az ország mérete miatt se nagyon vannak belföldi repülőjáratok, de egy akkora területen, mint az Egyesült Államoké, nem lehetne boldogulni nélkülük. Szeptember 11-e előtt Amerikában a belföldi járatok ellenőrzése lényegesen lazább volt, mint a nemzetközieké, ráadásul a reptéri biztonsági intézkedéseket is kétfelé osztották, az utasok és a csomagok ellenőrzéséért a légitársaságok voltak a felelősek.

Ezt a feladatot jellemzően kiadták alvállalkozóknak, akik sokszor rosszul fizetett és hozzá nem értő embereket foglalkoztattak. Európában kicsit jobb volt a helyzet, például Hollandiában 40 órás osztálytermi és két hónapos gyakorlati oktatás után dolgozhattak csak a reptereken.

A 9/11-es terrortámadások óta azonban nehéz dolga van annak, aki gépet akar eltéríteni, egyrészt sokkal szigorúbbak lettek a biztonsági intézkedések, másrészt a repülőgépek személyzetét is máshogy képzik ki: míg a géprablások fénykorában együttműködésre utasították őket, szeptember 11-e óta már tudja a világ, hogy a fegyveresek nem mindig akarnak egyezkedni a hatóságokkal.

A belső fenyegetés

Az új biztonsági intézkedések, köztük a pilótafülke belülről lezárható ajtaja több gondot is okoztak a közelmúltban. 2014-ben egy etiópiai másodpilóta repülőgépestől szeretett volna menedéket kérni Svájcban, leszállás után letartóztatták, a Boeing 767-esről pedig minden utas épségben távozott.

Tavaly óriási botrányt kavart a Germanwings 9525-ös járatának katasztrófája, ahol a súlyos mentális zavarokkal küzdő Andreas Lubitz másodpilóta kizárta a fülkéből Patrick Sondenheime kapitányt, majd szándékosan a francia Alpok hegyeibe vezette a gépet, megölve ezzel 149 embert és saját magát.

Alapvetően az látszik, hogy a külső gépeltérítők dolgát nagyon megnehezítik a személyre fókuszáló biztonsági intézkedések, és sokkal inkább a belső segítséggel dolgozó merénylőktől kell tartani. A repterek biztonságával kapcsolatban felmerülő problémákról itt írtunk bővebben! >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG