<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megérkezett a magyar kormány válasza az Európai Bizottsághoz az IMF/EU-tárgyalások ügyében - közölte a brüsszeli bizottság magyarországi képviseletének vezetője egy csütörtöki budapesti sajtóbeszélgetésen. Rogán Antal október 1-jén kész a nyilvánosság elé tárni a levél tartalmát, de előtte még egy kicsit elmúltnyolcévezne.

Megérkezett a magyar kormány válasza az Európai Bizottsághoz az IMF/EU-tárgyalások ügyében - közölte a brüsszeli bizottság magyarországi képviseletének vezetője egy csütörtöki budapesti sajtóbeszélgetésen.

Szűcs Tamás kifejtette, a bizottságnál most tanulmányozzák a kormány válaszát, ezután döntenek arról, hogy "lesz-e és mikor" következő fordulója a tárgyalásoknak Magyarország és az EU, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között.

Mi van a levélben?

A Fidesz frakcióvezetője a parlament gazdasági bizottságának október 1-jei ülésén kész tájékoztatni az ellenzéki képviselőket és a nyilvánosságot arról, hogy mit tartalmaz a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és az Európai Bizottságnak szerdán levélben megküldött kormányálláspont. Előtte azonban szükségesnek tartja a négy évvel ezelőtti IMF-megállapodás értékelését.

Rogán Antal - aki az IMF-fel tárgyaló magyar delegáció tagja - ezt csütörtökön azután közölte az MTI-vel, hogy napközben az MSZP és az LMP is sürgette, a kormány hozza nyilvánosságra az Európai Bizottságnak és a Nemzetközi Valutaalapnak előző nap küldött levelét, amelyben azt ismertetik, a kabinet milyen lépéseket tenne az IMF-megállapodás érdekében.

A Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a kormánypárti képviselőcsoport az elmúlt hetekben világossá tette, hogy milyen megállapodást akarnak a valutaalappal. "Nem támogatjuk a nyugdíjcsökkentést, a bércsökkentést, az ingatlanadót és a megszorításokat. Nem a 2008-hoz hasonló megszorító, hanem új, növekedést támogató IMF-megállapodásra van szükség" - közölte Rogán Antal.

Arra is kitért, hogy a gazdasági bizottság következő, jövő szerdai ülésén tárgyal a 2008-as IMF-megállapodásról.

A frakcióvezető hétfőn jelentette be, hogy azt kezdeményezi, az általa vezetett gazdasági bizottság vizsgálja meg a négy évvel ezelőtti IMF-megállapodás körülményeit, és hallgassa meg e tárgyban Simor András jegybankelnököt, valamint Veres János akkori pénzügyminisztert, akik az egyezséget aláírták.

Októberben folyt. köv?

A kormány szerda reggel elküldte az Európai Bizottságnak és a Nemzetközi Valutaalapnak az alternatív javaslatait tartalmazó levelet, amelyben leírták, hogy a kabinet milyen lépéseket tenne az IMF-megállapodás érdekében - mondta Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős miniszter az M1 Híradónak.

Varga Mihály úgy fogalmazott: valószínűleg a Nemzetközi Valutaalap október eleji közgyűlését követően lesz majd lehetőség érdemben folytatni a pénzügyi mentőhálóról szóló tárgyalásokat. Részletek >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Rossz hír jött Brüsszelből: tovább csúszik az egyezség olajembargó-ügyben
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 09:01
Erre utalt Ursula von der Leyen egy interjúban.
Makro / Külgazdaság Kissinger területeket adna az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 07:57
Ukrajnának területet kellene átengednie Oroszországnak a háború befejezéséhez - szorgalmazta Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórumon.
Makro / Külgazdaság A brit kormány megtudja, hogyan partizott Boris Johnson a járvány idején
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 07:44
A brit kormány várhatóan szerdán megkapja a vizsgálati jelentést azokról a Downing Street-i partikról, amelyeket a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt szigorú korlátozások idején tartottak, nem egyszer Boris Johnson miniszterelnök részvételével.
Makro / Külgazdaság Több rakétát is kilőtt Észak-Korea
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 07:32
Észak-Korea szerdán felbocsátott három rakétát, köztük egy "feltételezett interkontinentális ballisztikus rakétát", néhány órával azt követően, hogy Joe Biden amerikai elnök elhagyta az ázsiai térséget - közölte a dél-koreai hadsereg.
Makro / Külgazdaság Újabb kisvárosok kerültek orosz kézre, Moszkva csak pusztítani akar Zelenszkij szerint – szerda reggeli háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 06:44
Kisebb sikereket értek el az agresszorok, hiszen az orosz hadsereg néhány települést elfoglalt a kelet-ukrajnai régióban. Közben Volodimir Zelenszkij azt hangoztatja, hogy Moszkva célja az ukrán ipar központjának, a Donbász régiónak az elpusztítása. Megszólalt Soros György is a háború kapcsán. Ezek a háború legfrissebb történései.
Makro / Külgazdaság Hogyan születtek az orosz oligarchák? - Showbiznisz, butikláz, pénzváltás
Elek Lenke | 2022. május 25. 05:44
Tévedés azt hinni, hogy csak a Szovjetunió hivatalos megszűnése után halmozódtak fel tekintélyes vagyonok az utódállamokban, és hogy mindez csupán az ásványi kincsekhez, nyersanyagokhoz köthető.
Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos lehet - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG