<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A jelenlegi trendek alapján a demokraták novemberben az időközi választáson a Kongresszus mindkét házában elveszthetik azt a csekély többséget, amelyet jelenleg élveznek, „béna kacsa” státuszba lökve a kormányzatot. 5 évvel Trump megválasztása és 1 évvel a Capitolium elleni támadás után az ország megosztottabb, mint a 19. századi polgárháború óta bármikor. Káncz Csaba jegyzete

Ma van az egy éves évfordulója annak, hogy az amerikai törvényhozás épületét megostromolták Trump csalódott hívei. Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr. Az incidens után a republikánus szavazók 45 százaléka egyetértett a Capitolium elleni támadással - mi több, a harmaduk a mai napig egyetért azzal, hogy adott esetben a republikánus pártnak erőszakot kell alkalmazni a hatalom megragadására.

Trump sohasem ismerte el választási vereségét, és rendszeresen arról ír a közösségi oldalain, hogy azt elcsalták.  A volt elnök továbbra is törzsfőnökként viselkedik, és napjainkra szinte személyi kultusz alakult ki körülötte.

Pont egy éve történt: Donald Trump akkori republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja megostromolta az amerikai törvényhozás washingtoni épületét, a Capitoliumot 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó 2020. november 3-i elnökválasztás eredményét. (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)Pont egy éve történt: Donald Trump akkori republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja megostromolta az amerikai törvényhozás washingtoni épületét, a Capitoliumot 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó 2020. november 3-i elnökválasztás eredményét. (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Biden beszéde

A mai évfordulón az elnök nagyszabású beszéd megtartására készül. Jen Psaki szóvivő már előzetesen kiszivárogtatta, hogy Biden azokhoz a republikánus szavazókhoz akar üzenetet küldeni, akik szerint ő elcsalt választással került hatalomra. Érinti majd azokat a hamis híreszteléseket is, amelyek már veszélyeztetik a jogállamot.

Ez mind szép és jó, de ettől még tény marad, hogy 5 évvel Trump megválasztása és 1 évvel a Capitolium elleni támadás után az ország megosztottabb, mint a 19. századi polgárháború óta bármikor. Napjainkra az etnikai kérdésektől kezdve a Covid elleni küzdelemig bezárólag gyakorlatilag minden probléma a törzsi megosztottság alapján kerül értelmezésre.

Valóban, az ország egyre inkább a szétcsúszás jeleit mutatja, amely számos szempont szerint inkább hajaz Dél-Amerikára, mint mondjuk Nyugat-Európára. Az ország igazságszolgáltatása folyamatosan veszíti el a legitimitását. A Kongresszus támogatottsága 20 százalékon vergődik. Eközben félkatonai szervezetek gyakorlatoznak, a köztársaság bukására készülve.

Sodródás a béna kacsa státusz felé

A decemberi felmérés szerint a Biden elnökségével elégedetlenek aránya az összes választó között 56 százalékra emelkedett – miközben például az infláció elleni küzdelmét a választók kevesebb, mint 30 százaléka tartja elégségesnek. Ha ezen nem sikerül radikálisan változtatni, akkor a demokraták novemberben az időközi választáson a Kongresszus mindkét házában elveszthetik azt a csekély többséget, amelyet jelenleg élveznek. Márpedig akkor gyakorlatilag lehetetlenné válik olyan törvények elfogadása, amely nem élvez nemzeti konszenzust.

Idén ráadásul 39 szövetségi államban kormányzót választanak, és kilenc helyen a törvényhozás is átalakul. Ezek között úgynevezett „swing state”-ek (bizonytalan szövetségi államok) is találhatók, ahol a 2020-as választások jórészt eldőltek. Nem maradnak érintetlenül állami és kerületi ügyészi helyek sem (30), és több nagyvárosban a polgármestereknek is meg kell küzdeniük a posztjukért.

Kiszorítani az árulókat

Mindeközben a republikánus párt belső megosztottságai – a Trump pártján álló militáns többség, a Trump-ellenes kisebbség és a középutasok között – egyre inkább akadályozza a párt azon képességét, hogy koherens szakpolitikai stratégiát dolgozzon ki. A párt vezetői nem tudnak mit kezdeni Trumppal, aki komolyan gondolja, hogy 2022-ben csak az általa jóváhagyott republikánus jelöltek indulhatnak majd az időközi választáson.

Maga Trump nem látszik hajlandónak pártbeli alkukra. Továbbra is használja belső ellenzőire a RINO elnevezést („Republicans In Name Only”), ami alatt azt érti, hogy ezek csak nevükben konzervatívok, igazából a liberális szekeret toló álruhás rinocéroszok.

Közben a párt folyamatosan radikalizálódik. Több, mint figyelemre méltó, hogy tavaly júliusban a dallasi republikánus országos nagygyűlésére (Conservative Political Action Conference, CPAC) olyan radikális jobboldali rohamosztagos szervezetek kaptak hivatalosan meghívót, mint a Proud Boys, a Three Percenters és az Oath Keepers. Ezzel kapcsolatban tudnunk kell, hogy a kanadai kormány tavaly februárt óta a Proud Boys-t, az Atomwaffen Divisiont, a Russian Imperial Movementet, a Three Percenters-t és az Aryan Strikeforce-t „terrorista szervezetként” tartja nyilván.

De túlságosan leegyszerűsítő lenne a Trump mögött állók frusztrációját rasszizmusra és idegengyűlöletre fogni. Hiszen az Egyesült Államok megalapításától kezdve együtt élt a fehér felsőbbrendűséget és a bevándorlás-ellenességet hirdetőkkel.

Trump táborának dühös tagjai között viszont jócskán találunk olyanokat, akik a globalizáció által hátrahagyottnak érzik magukat – méltóságot és célt vesztve. A partvidékek gazdag polgársága által lenézett vidékeken élnek, egyetemi végzettség és biztos munkahely nélkül, kiüresedett és gazdaságilag hátrahagyott településeken.

Ezek a társadalmi csoportok kétségtelenül nehezen hatástalanítható politikai aknáknak számítanak az Egyesült Államokban.  

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyre jobban kellene az uniós pénz Magyarországnak - vannak, akik mindent elvennének tőlünk
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 08:42
A lengyelek megalkudtak Brüsszellel, de a helyreállítási pénzhez még nem jutottak hozzá - Magyarországnak egyre jobban kellene a pénz, de egyelőre a pletykák szerint csak jobb tárgyalási pozíciót akarunk kicsikarni, előrelépésről nincs szó.
Makro / Külgazdaság Az oroszok újra beüzemelték a mariupoli kikötőt, újabb város felé masíroznak a seregeik - összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:53
Az ukrán elnök arról beszélt az éjjel, hogyan lövik nyugati nehézfegyverekkel az orosz erőket - az oroszok pedig amerikai fegyverrendszerek kilövéséről adtak hírt. Elkezdődött a háború 134. napja.
Makro / Külgazdaság Egyre dagad a brit belpolitikai botrány - sorra kérik a miniszterelnök lemondását a kormánytagok
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:26
Boris Johnson még mindig tartja magát, nem hajlandó lemondani - pedig sorbaállnak az irodája előtt a magasrangú kormánytagok, hogy távozásra szólítsák fel.
Makro / Külgazdaság „A benzinár is elszállt” – nyugati szomszédunkban is bedurvult az infláció
Wéber Balázs | 2022. július 7. 05:21
Bár Ausztriában még nem mindenki érzi az energiaár-robbanást, az általános drágulás egyértelmű, az infláció pedig csaknem fél évszázados csúcson van. Helyi magyarok és hivatalos statisztikák segítségével próbáltunk képet alkotni az inflációs helyzetről nyugati szomszédunknál.         
Makro / Külgazdaság Medvegyev atommal fenyegetőzik - Von der Leyen: Európának fel kell készülnie az orosz gáz teljes elzárására - Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:38
Összefoglalónk az ukrajnai háború 133. napjáról.
Makro / Külgazdaság Meddig kell együtt élnünk a magas inflációval? Lesz még ennél is gyengébb a forint? - Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:23
Hogyan lehetséges az, hogy az MNB egyre feljebb viszi az irányadó kamatát, mégis azt látjuk, a forint csak egyre gyengül? S meddig mehet fel az infláció? Ezekről is beszélgettünk a Klasszis podcastban Virovácz Péterrel, az ING makrogazdasági elemzőjével.
Makro / Külgazdaság Mentőövet dobott a forintnak az MNB
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 18:58
Egy-másfél százalékot segített a forint árfolyamán az elért mélyponthoz képest az MNB szerdán délután tett jelzése az egyhetes betéti kamatok további emeléséről.
Makro / Külgazdaság Alig lassult az amerikai szolgáltatóipar növekedése
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 17:49
Az amerikai szolgáltatóipari szektor teljesítménymutatói júniusban előző havinál gyengébben, de a vártnál jobban alakultak az ISM és az S&P Global gazdasági kutatóintézetek beszerzésimenedzseri-indexeinek a tanúsága alapján.
Makro / Külgazdaság A digitális euróra 2026 második felétől lehet számítani
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 16:07
Jól halad az Európai Központi Bank digitális euró fejlesztési projektje, de bevezetésére 2026 második fele előtt még nem kell számítani - közölte szerdán Burkhard Balz, a német Bundesbank igazgatótanácsának a tagja, aki egyúttal tagja az EKB digitális euró projektjét felügyelő munkacsoportnak is.
Makro / Külgazdaság 2024 - már félnek a következő amerikai republikánus elnöktől
Káncz Csaba | 2022. július 6. 15:49
Tekintettel elődjeinek a régióban elért eredménytelenségére, Biden a biztonság és a kereskedelem területein akarja meggyőzni az ázsiai szövetségeseket. A régiós döntéshozók fejében azonban mindenhol jelen van az aggodalom, hogy 2024-ben újra egy elszigetelődő elnök léphet be a Fehér Házba. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG