1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A fiscal cliff, a költségvetési szakadék problémája ellenére is bizakodó a feltörekvő piaci és kínai befektetésekkel kapcsolatban Mark Mobius, a Templeton Emerging Markets Group alapkezelő igazgatója - írja a Business Insider online pénzügyi portál.

Túl az amerikai elnökválasztáson két tényezőt kell mérlegelnie a globális befektetőknek: ezek az amerikai gazdaság állapota, és Obama elnök néhány kulcsfontosságú országgal, elsősorban Kínával szemben folytatott külpolitikája.

A legnagyobb kérdése, hogy életbe lép-e a kiigazító program

A legsúlyosabb kérdés azonban az adóemelések és kiadáscsökkentések egyvelegéből az ezermilliárdos amerikai államháztartási hiány csökkentésére összeállított költségvetési kiigazító program küszöbön álló életbe léptetése.

Amennyiben a republikánus többséggel rendelkező képviselőháznak nem sikerül kompromisszumos megállapodásra jutnia az elnökkel és a demokrata többségű szenátussal, a hivatalos nevén "Budget Control Act of 2011" költségvetési kiigazító program 2013 januárjában automatikusan életbe lép.

Egyes közgazdászok szerint az adóemelések és a kiadáscsökkentések együtt recesszióba taszítják az országot és az ebből következően növekvő munkanélküliség és csökkenő lakossági kiadások tovább súlyosbítják a helyzetet. A kongresszus költségvetési irodája szerint a program 4 százalék visszaesést okoz a 2012-es és a 2013-as pénzügyi évben.

Ha az USA beleveti magát a "pénzügyi szakadékba" magával ránt másokat is.

A magam részéről úgy gondolom - fogalmaz Mark Mobius -, hogy az események ilyetén lefolyása gazdasági katasztrófát okozna, mivel a világ legnagyobb gazdaságában bekövetkező recesszió az egész világra negatív hatással lenne, különösen az ázsiai exportgazdaságokra. Ha az Egyesült Államok beleveti magát a "pénzügyi szakadékba" magával ránt másokat is.

A jó hír a feltörekvő piaci befektetőknek az, hogy az elmúlt évtizedben csökkent az ázsiai exportgazdaságok függése az amerikai piactól. A dollárban kifejezett abszolút exportérték emelkedett ugyan, de az ázsiai országok jelentős mértékben diverzifikálták exportpiacaikat az Egyesült Államokon és Európán túl is, amely maga is saját adósságproblémájával küszködik.

Mostanra Japán, Dél-Korea, a Fülöp Szigetek, Vietnám, Thaiföld, Malajzia, Szingapúr és Indonézia legnagyobb exportpiacává Kína nőtte ki magát. Mindazonáltal megjegyzendő, hogy továbbra is az Egyesült Államok a világ legnagyobb egységes nemzetgazdasága 16 ezer milliárd dolláros hazai össztermékkel (GDP), amit a második helyen Kína követ 8 ezer milliárd dolláros GDP-vel, majd Japán következik 6 ezer milliárd dolláros GDP-vel.

Kína gazdasága oly hatalmas, hogy Amerikába irányuló exportja a GDP mindössze 5 százalékának felel meg, bár ez nem lényegtelen tétel, tekintve, hogy Kína az Egyesült Államok második legnagyobb kereskedelmi partnere. A legtöbben exportőrként tekintünk Kínára, de mint importőr is jelentős tényezőnek számít, hiszen 2011-ben mintegy 100 milliárd dollár értékű amerikai terméket vásárolt.

Összességében tehát hátrányos hatással lenne a fiscal cliff életbe léptetése az ázsiai exportgazdaságokra, de az erősebbek minden bizonnyal túlélnék azt.

A Fed figyel: ne lassuljon a gazdaság, és csökkenjen a munkanélküliség

Bármi történjék is az amerikai költségvetési politika oldalán, a monetáris politika oldalán úgy látom - fogalmaz Mark Mobius -, hogy a Fed folytatni fogja mennyiségi monetáris enyhítő programját azzal a céllal, hogy megelőzze a gazdaság súlyosabb mértékű lassulását, illetve még ennél is fontosabb, hogy csökkenjen a munkanélküliség.

A Fed politikája az egész világ, de leginkább az értékpapír piacok számára fontos, hiszen az általa megnövelt likviditás emelkedő részvényárfolyamokhoz vezethet. Bár ez egyúttal az inflációt is fokozhatja, a jól gazdálkodó vállalatok képesek lehetnek ehhez áraikat hozzáigazítani.

Az amerikai monetáris expanzió más országokat is hasonló politika folytatására késztethet, hogy megakadályozzák a dollár árfolyamának csökkenését saját devizájukkal szemben, saját exportgazdaságuk hátrányára. Ezért a pénzellátás gyors növekedésére lehet számítani nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Európában, Japánban, Kínában és más országokban is.

Obama külpolitikája pozitív hatással lesz az ázsiai befektetésekre

Külpolitikájában Obama elnök a "háttérből irányítás" elvét alkalmazza, amihez szövetségesekre van szüksége. Saját szavaival: "... a hatalmat prudens alkalmazása erősíti".

Mark Mobius véleménye szerint az amerikai elnök külpolitikája pozitív hatással lesz az ázsiai befektetésekre, mivel csökkenti a konfrontáció valószínűségét Kínával, és az elnök a kínai-japán szigetvitát is óvatosan kezeli majd az amerikai-japán katonai szövetség ellenére is.

"Több nyitott kérdés ellenére realistán szemlélem a fennálló kockázatokat, különösen az Egyesült Államok adósságproblémájának hathatós rendezhetőségét. Mindazonáltal függetlenül attól, hogy az Egyesült Államok belezuhan-e vagy sem a pénzügyi szakadékba, bizakodóan tekintek a feltörekvő piaci és ázsiai befektetések elé 2013-ban" - fogalmaz Mark Mobius, a Templeton Emerging Markets Group alapkezelő igazgatója a Business Insider cikkében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
Makro / Külgazdaság Hoppá! Hirtelen olcsóbb lett az üzemanyag a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:49
Jelentősen csökkentette az árakat a Mol a saját töltőállomásain. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG