4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Úgy tűnik, hogy Donald Trump volt amerikai elnök újraválasztási esélye nagy részben az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának kezében van például azzal, hogy dönthet az ellene induló legfontosabb per sorsáról.

Glenn Kirschner, volt magas beosztású amerikai ügyész, Trump éles bírálója úgy véli, hogy az Egyesül Államok legfelsőbb bírósága el fogja utasítani a volt elnök ügyvédeinek azt a jogi álláspontját, miszerint Trumpot elnöki immunitás védi mindazért, amit a 2020 novemberi elvesztett elnökválasztás után cselekedett – idézte a Newsweek a jogász szakértő videóját.

Érdekesebb ennél Kirschner érvelése. Szerinte nem azért fogják ezt tenni, mert féltik a jog uralmának érvényesülését a személyes hatalommal szemben, hanem mert féltik a saját hatalmukat. Ha az Egyesült Államok elnöke bármit megtehet jogkövetkezmények nélkül, akkor korlátozhatja a legfelsőbb bíróság befolyását is, amibe nem fognak belemenni.

Jó eséllyel mérges lesz Trump.  Fotó: EPA/FULTON COUNTY SHERIFF'S OFFICE
Jó eséllyel mérges lesz Trump. Fotó: EPA/FULTON COUNTY SHERIFF'S OFFICE

Trump ügyvédeinek jogértelmezése szerint az Egyesült Államok elnökét immunitás illeti meg tetteiért, legalábbis addig biztosan, amíg alkotmányos felelősségre vonási eljárás keretében (impeachment) fel nem mentik. Ha ez igaz, akkor az ügyészség nem indíthat eljárást ellene azzal a váddal, hogy megpróbálta megakadályozni a hatalom átadás-átvételét a 2020-as elnökválasztás után, hiszen nem mentették fel impeachment keretében.

Trump jogi álláspontja szerint kötelessége volt, hogy megpróbálja megakadályozni hatalma átadását, mert úgy látta, hogy a szavazás eredményét elcsalták ellenfele Joe Biden javára. Az elsőfokú bíróság azzal érvelt ez ellen, hogy az amerikai elnök nem király, aki azt csinál, amit akar, hanem felelősséggel tartozik a tetteiért. Emellett a szavazás elvesztése után már nem ő volt az elnök, tehát nem az államfőt érintő szabályok vonatkoztak rá. Továbbá éppen az a per tárgya, hogy a választás szabályosságáról rendelkezésre álló minden elérhető bizonyíték ellenére próbálta akadályozni a hatalom átruházásának alkotmányos procedúráját.

A bíróságon szállhat el Trump újraválasztási álma

Jogi szakértők szerint ezt Trump ügyvédei is tudják. Azért hivatkoztak az immunitásra, hogy a főnökük ellen indított per ne kezdődjön el a fellebbviteli eljárás lezárásáig. Ez sok hónapig tarthat, így lenne rá esély, hogy csak az elnökválasztás után induljon el. Ha Trump nyer 2024 novemberében, akkor ebben az esetben megpróbálhatja leállíttatni az ellene folyó eljárást.

A dolog most úgy áll, hogy a legfelsőbb bíróság megvárja a szövetségi fellebbviteli bíróság állásfoglalását az elsőfokú döntés elleni fellebbezésben, amit Trump ügyvédei nyújtottak be. Ez januárban megszülethet. Utána hónapokig tarthat, amíg az amerikai legfelsőbb bíróság napirendjére veszi az ügyet. Csak ezen a testületen múlik, hogy utat nyit-e a per előtt vagy sem. Megakadályozhatja azzal, hogy elfogadja Trump ügyvédeinek érvelését a mentelmi jogról, vagy azzal, hogy sokáig húzza az ügyet véleménynyilvánítása halogatásával.

A Newsweek kért egy véleményt egy másik jogásztól is arról, hogy igaza lehet-e Kirschnernek. Dave Aronberg Palm Beach-i államügyész egyetértett kollégája értékelésével. Szerinte a bíróságok nagyon utálják, ha a peres felek erőtlennek minősítik őket. Trump azzal a felvetéssel, hogy lényegében korlátlan immunitás illeti meg, azt üzeni, hogy a jog, és ezzel a bíróságok felett áll.

Az ügy jelentőségét a legfrissebb közvélemény-kutatások igazolják. Ezek szerint még a republikánus szavazók több mint ötöde is azt mondja, hogy nem szavazna Trumpra, ha az ellene folyó bírósági eljárásokon kiderülne, hogy az amerikai alkotmány fölé helyezte magát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG