4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ha a magyar gazdaság meglepően gyorsan növekszik, és az adósság finanszírozásához szükséges reálkamatot is fenn akarjuk tartani, jövőre kamatemelésre kényszerülhet a jegybank.

Jövőre végre elérjük a potenciális növekedési ütemet?

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai szerint a legutóbbi monetáris tanácsi ülés jegyzőkönyvének legkritikusabb sora az, amelyben az MNB arra utal, hogy a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés "az előrejelzési távlat végéig" bezárulhat.

Az RBS londoni elemzői közölték: az ő olvasatukban az előrejelzési távlat vége 2014 végét jelenti. A ház szakértői szerint ez az első hivatalos utalás az MNB részéről arra, hogy az előrejelzési távlat végéig a magyar gazdaság növekedése a potenciális ütemre gyorsulhat.

Az RBS elemzői szerint ebből következtethetően az MNB azon a véleményen lehet, hogy a magyar gazdaságban 2015-ben pozitív kibocsátási rés alakulhat ki. Ez azonban növelheti a keresleti oldalról érkező inflációs nyomást.

Tényleges GDP - potenciális GDP = kibocsátási rés

A kibocsátási rés a a tényleges teljesítménynövekedés és a még inflációs kockázat nélkül elérhető, hosszú távra számított növekedési lehetőség különbsége. A pozitív kibocsátási rést a közgazdaságtan általában inflációveszélyesnek tartja, a negatív kibocsátási rés kialakulása - vagyis amikor a valós teljesítménynövekedés elmarad a hosszú távon lehetségestől - ugyanakkor erőteljes dezinflációs tényező.

Idén már rendben van az adósság, de jövőre valamit mutatnunk kell

A Royal Bank of Scotland londoni elemzői szerint az általuk jósolt jövő évi kamatemelést a lejáró magyar adóssághányad piaci finanszírozási igényei is indokolják. A ház jelenlegi előrejelzése az, hogy az MNB az idén 3,00 százalékig csökkenti alapkamatát, és ezt elősegíti, hogy a szuverén adósságfinanszírozási igény 2013-ra csaknem teljesen biztosított, így a jegybanknak jelenleg nem kell túlságosan aggódnia a hazai állampapírok külföldi keresletének esetleges csökkenése miatt. (Szeptember végére jócskán túlteljesítette egész éves célját az Államadósság Kezelő Központ, vagyis ha a következő három hónapban egyáltalán nem bocsátanának ki kötvényt, akkor is biztosított lenne a finanszírozás - részletek >>)

Ugyanez azonban nem vonatkozik 2014-re, amikor hozzávetőleg 9 milliárd eurónak megfelelő lejáró hazai adósság finanszírozásáról kell gondoskodni, és ennek érdekében Magyarországnak ésszerű pozitív reálhozamot kell kínálnia, nem csupán abszolút értelemben, hanem a környékbeli gazdaságokhoz, például Lengyelországhoz mérve is.

Nagy siker lehet a jegybank programja

A ház emellett azt is jósolja, hogy az MNB gazdaságélénkítő hitelprogramjának jelentős pozitív hatása lesz, és a magyar gazdaság jövő évi növekedési üteme közelebb jár majd a jegybank által várt 2,1 százalékhoz, mint a Nemzetközi Valutaalap legutóbbi előrejelzésében szereplő 1,3 százalékhoz. (A kormány és az IMF számai egyébként sincsenek köszönőviszonyban sem >>)

Ez lehetőséget teremt arra, hogy a magyar gazdaságban érvényesülő kibocsátási rés 2015-ben pozitív tartományba forduljon, ez pedig indokolhatná a jegybanki alapkamat normalizálásának elkezdését már 2014 második felétől - vélekedtek az RBS elemzői.

A választásokra azért nem emel majd kamatot a független jegybank

A cég forgatókönyvet is felvázolt a lehetséges kamatemelési időpontokra. Az RBS szerint az inflációs előrejelzés jövő évi felülvizsgálatai kínálnák a legjobb alkalmat a kamatemelések elkezdésére; ennek alapján március, június, szeptember és december jelenthetné a legalkalmasabb időpontokat. A ház szerint azonban márciusban, egy hónappal a választások előtt az MNB biztosan nem emel, június pedig még túl korai lenne a választások után. E megfontolás alapján az RBS elemzői szeptembert és decembert tekintik valószínűbb időpontoknak az emelési ciklus elkezdésére.

A cég szakértői szerint amint ez a ciklus elkezdődik, az onnantól számított egy vagy két éves távlatban 2,00-3,00 százalékpontos kamatemelésre nyílik lehetőség.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Izrael egyre több ciszjordániai telepessel válaszol a terrorrra
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 10:31
Izrael több mint háromezer telepes lakás felépítésének terveivel válaszol a csütörtök reggeli ciszjordániai terrortámadásra - jelentette be Becalel Szmotrics pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság A Krím drámája – miért akarnak százezrek elmenekülni?
Káncz Csaba | 2024. február 23. 09:31
A Krím olyan súlyos vízhiánnyal néz szembe, hogy a félsziget 2,5 millió lakosa közül hamarosan akár 500 ezren is menekülni kényszerülhetnek. A nagyobb városokban már gyakran napokra leállítják a vízellátást, hogy biztosítsák az orosz katonai egységek számára elegendő ivóvizet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Biden újabb szankcókkal sorozza majd Oroszországot Navalnij halála után
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 09:16
Az orosz hadigépezetet célba vevő szankciók százait fogja bejelenteni Biden
Makro / Külgazdaság Pedofilügyekben nincs pardon - megszólalt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:45
Péntek reggel Orbán Viktor kormányfő, Fidesz-elnök hosszabb interjút adott a Kossuth rádióban.
Makro / Külgazdaság A foglalkoztatás és a munkanélküliség számai nem rózsásak januárban
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:30
2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Újabb IMF-hitel Ukrajnának, igaz egy régi csomag része
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:23
Szakértői szinten megállapodás született Ukrajna és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között egy tavaly jóváhagyott hitelcsomag újabb, harmadik részletének folyósításáról - jelentette be a washingtoni szervezet pénteken.
Makro / Külgazdaság Nagyhatótávolságú fegyverrendszereket küld Ukrajnának Németország
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 19:54
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kétéves mérleg 2. rész : megrengette-e a háború Putyin gazdaságát?
Mester Nándor | 2024. február 22. 18:36
Nincs egyértelmű válasz arra, hogy a két éve indított agresszió nyomán mekkora teher került az orosz gazdaságra. Kivonult sok száz nagy nyugati cég, de sok maradt is, vannak szankciók és egyes nyersanyagpiacokon nehezebben boldogul Oroszország. Magas a költségvetés hiánya és az alapkamat is, de csökkenteni tudták az inflációt, valamelyest stabilizálódott a rubel. Átálltak a hadigazdaságra, az erőforrások egyelőre kifogyhatatlannak tűnnek, a munkából kiesett százezrek még nem hiányoznak. De vannak olyan szakmai, elemzői hangok is, hogy a hangsúly a MÉG-en van.
Makro / Külgazdaság Egy árva gázai kislány kenyérért sír – a videó, amit mindenkinek látnia kellene
Wéber Balázs | 2024. február 22. 17:46
A Világélelmezési Program (WFP) tegnap felfüggesztette életmentő élelmiszer-szállítmányait a Gázai övezet északi részére, ahol egyre jobban terjed az éhínség.
Makro / Külgazdaság Aláírta Zelenszkij: külföldieket is felvehetnek az ukrán nemzeti gárdába
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 16:01
Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktörvénymódosító javaslatot terjesztett be a parlament elé a sorkatonák tartalékba helyezéséről a hadiállapot alatti katonai szolgálatuk befejezése után - hozta nyilvánosságra Olekszij Honcsarenko ellenzéki képviselő csütörtökön a Telegramon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG