4p
Ha a magyar gazdaság meglepően gyorsan növekszik, és az adósság finanszírozásához szükséges reálkamatot is fenn akarjuk tartani, jövőre kamatemelésre kényszerülhet a jegybank.

Jövőre végre elérjük a potenciális növekedési ütemet?

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai szerint a legutóbbi monetáris tanácsi ülés jegyzőkönyvének legkritikusabb sora az, amelyben az MNB arra utal, hogy a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés "az előrejelzési távlat végéig" bezárulhat.

Az RBS londoni elemzői közölték: az ő olvasatukban az előrejelzési távlat vége 2014 végét jelenti. A ház szakértői szerint ez az első hivatalos utalás az MNB részéről arra, hogy az előrejelzési távlat végéig a magyar gazdaság növekedése a potenciális ütemre gyorsulhat.

Az RBS elemzői szerint ebből következtethetően az MNB azon a véleményen lehet, hogy a magyar gazdaságban 2015-ben pozitív kibocsátási rés alakulhat ki. Ez azonban növelheti a keresleti oldalról érkező inflációs nyomást.

Tényleges GDP - potenciális GDP = kibocsátási rés

A kibocsátási rés a a tényleges teljesítménynövekedés és a még inflációs kockázat nélkül elérhető, hosszú távra számított növekedési lehetőség különbsége. A pozitív kibocsátási rést a közgazdaságtan általában inflációveszélyesnek tartja, a negatív kibocsátási rés kialakulása - vagyis amikor a valós teljesítménynövekedés elmarad a hosszú távon lehetségestől - ugyanakkor erőteljes dezinflációs tényező.

Idén már rendben van az adósság, de jövőre valamit mutatnunk kell

A Royal Bank of Scotland londoni elemzői szerint az általuk jósolt jövő évi kamatemelést a lejáró magyar adóssághányad piaci finanszírozási igényei is indokolják. A ház jelenlegi előrejelzése az, hogy az MNB az idén 3,00 százalékig csökkenti alapkamatát, és ezt elősegíti, hogy a szuverén adósságfinanszírozási igény 2013-ra csaknem teljesen biztosított, így a jegybanknak jelenleg nem kell túlságosan aggódnia a hazai állampapírok külföldi keresletének esetleges csökkenése miatt. (Szeptember végére jócskán túlteljesítette egész éves célját az Államadósság Kezelő Központ, vagyis ha a következő három hónapban egyáltalán nem bocsátanának ki kötvényt, akkor is biztosított lenne a finanszírozás - részletek >>)

Ugyanez azonban nem vonatkozik 2014-re, amikor hozzávetőleg 9 milliárd eurónak megfelelő lejáró hazai adósság finanszírozásáról kell gondoskodni, és ennek érdekében Magyarországnak ésszerű pozitív reálhozamot kell kínálnia, nem csupán abszolút értelemben, hanem a környékbeli gazdaságokhoz, például Lengyelországhoz mérve is.

Nagy siker lehet a jegybank programja

A ház emellett azt is jósolja, hogy az MNB gazdaságélénkítő hitelprogramjának jelentős pozitív hatása lesz, és a magyar gazdaság jövő évi növekedési üteme közelebb jár majd a jegybank által várt 2,1 százalékhoz, mint a Nemzetközi Valutaalap legutóbbi előrejelzésében szereplő 1,3 százalékhoz. (A kormány és az IMF számai egyébként sincsenek köszönőviszonyban sem >>)

Ez lehetőséget teremt arra, hogy a magyar gazdaságban érvényesülő kibocsátási rés 2015-ben pozitív tartományba forduljon, ez pedig indokolhatná a jegybanki alapkamat normalizálásának elkezdését már 2014 második felétől - vélekedtek az RBS elemzői.

A választásokra azért nem emel majd kamatot a független jegybank

A cég forgatókönyvet is felvázolt a lehetséges kamatemelési időpontokra. Az RBS szerint az inflációs előrejelzés jövő évi felülvizsgálatai kínálnák a legjobb alkalmat a kamatemelések elkezdésére; ennek alapján március, június, szeptember és december jelenthetné a legalkalmasabb időpontokat. A ház szerint azonban márciusban, egy hónappal a választások előtt az MNB biztosan nem emel, június pedig még túl korai lenne a választások után. E megfontolás alapján az RBS elemzői szeptembert és decembert tekintik valószínűbb időpontoknak az emelési ciklus elkezdésére.

A cég szakértői szerint amint ez a ciklus elkezdődik, az onnantól számított egy vagy két éves távlatban 2,00-3,00 százalékpontos kamatemelésre nyílik lehetőség.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG