4p
Nagyon nem ért egyet a kormány az IMF friss helyzetértékelésével: az NGM úgy látja, a Valutaalap túl pesszimista a növekedést, az inflációt és a munkanélküliséget illetően - de legalább a hiányról van némi átfedés a kormány és az IMF számai között.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) október 8-i World Economic Outlook kiadványában publikált, Magyarországra vonatkozó előrejelzései azt tanúsítják, hogy az IMF tévesen méri fel a magyar gazdaság teljesítményét - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium a Privátbankárnak eljuttatott közleményében.

Az IMF szerdán kiadott helyzetértékelésében csökkentette a világgazdaság idei és jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzését elsősorban amiatt, hogy lassul a gazdaság bővülése Indiában, Kínában, Brazíliában és más feltörekvő országokban.

Az IMF-jelentés Magyarországgal külön nem foglalkozott, egy országokra lebontott táblázatban az szerepelt, hogy idén a GDP 0,2 százalékkal, jövőre 1,3 százalékkal nő, míg az infláció az idei 2,3 százalék után jövőre 3 százalék lesz

A magyar kormány ezzel szemben 2013-ra 0,7 százalékos növekedést vár, 2014-re pedig 2 százalékos növekedést.

A kormány szerint az IMF 2013. évre adott GDP növekedés-előrejelzése nincs összhangban a hónapról-hónapra javuló konjunktúra mutatókkal, illetve az IMF által is elismert módon második félévben várt exportpiaci fellendüléssel, továbbá azokkal az intézkedésekkel (például a pedagógus életpálya szeptemberi bevezetése, további őszi rezsicsökkentés vagy a növekedési hitelprogram kiterjesztése), amelyek az év hátralévő részében a belső keresletet tovább emelik.

Az NGM közleménye szerint a hazai folyamatok, valamint a rövid távú indikátorok ismeretében az IMF tévesen feltételezi, hogy a magyar gazdaság a második félévben stagnál. A gazdasági folyamatok alakulása arra mutat, hogy Magyarország GDP-je a második félévben is emelkedik, így az IMF idei évre adott 0,2%-os növekedés-előrejelzése jelentősen alulbecsli a magyar gazdaság ezévi várható teljesítményét - írják.

Nem hisznek a 2,3 százalékos inflációban

A rezsicsökkentésről nem tetszett hallani?

Az inflációt illetően van az IMF-nél pesszimistább "szakértői kör" is: a magyar lakosság. Egy friss felmérés szerint ugyanis a fogyasztók átlagosan 7 (!) százalékos áremelkedést várnak a következő 12 hónapban. Részletek >>

A minisztérium úgy látja: az IMF a magyar inflációs folyamatokat is tévesen értékeli. Az IMF idei évre vonatkozó 2,3%-os inflációs előrejelzése a január-augusztus havi adatok ismeretében csak oly módon teljesülhetne, ha az év hátralévő részében az infláció jelentősen, mintegy 2% ponttal megugrana. Ez a lehetőség kizárható, az év hátralévő hónapjaiban az infláció továbbra is mérsékelt marad. Sőt az őszi rezsicsökkentésnek köszönhetően a havi infláció decemberben minden korábbi megfigyelt értéknél is alacsonyabb lehet - jósolja az NGM.

Hányan nem dolgoznak majd az év végén?

Csak a közmunkások vannak többen?

Nemrég jelent meg a KSH friss munkaügyi statisztikája, ami valóban a foglalkoztatottság emelkedéséről és a munkanélküliség csökkenéséről tanúskodik. Ennek forrásáról azonban Varga Mihály és Surányi György eltérő véleményt fogalmazott meg a Közgazdász-vándorgyűlésen – részletek >>

A minisztérium azt is írja: 2013-ban a havi munkanélküliségi ráták egyre nagyobb mérséklődést mutatnak a tavalyi év azonos hónapjához képest. A legutolsó rendelkezésre álló június-augusztus havi munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi év adatánál. Az év első nyolc hónapjában munkanélküliségi ráta átlagosan 0,3 százalékponttal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakánál.

A minisztérium szerint ezek alapján nehezen értelmezhető az IMF azon várakozása, hogy a 2013. évi munkanélküliségi ráta 0,4% ponttal magasabb lesz a 2012. évinél. A valós folyamatok a munkanélküliségi ráta további csökkenését vetítik előre, így a 2013. évi munkanélküliségi ráta az IMF által prognosztizált 11,3% helyett várhatóan 10,5%-ra teljesül az NGM várakozásai szerint.

A deficittel nincs gondja a kormánynak

A helyzet azért nem reménytelen, van közös pont az IMF és a magyar kormány elképzeléseiben. A Valutaalap ugyanis a megjelent előrejelzésben a költségvetési hiányt 2013-ban 2,7%-ra, 2014-ben 2,8%-ra prognosztizálja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rohamoznak a török cégek Moszkvában, és nyernek is
Elek Lenke | 2024. szeptember 7. 17:31
A nyugati márkák kivonulása Oroszországból fellendítette a török textilipart.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elárulta, Keletre vagy Nyugatra nyitna-e
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 16:33
A kötcsei piknikre érkező Orbán Viktor elárulta, miről fog beszélni zárt körben, és válaszolt pár újságírói kérdésre is.
Makro / Külgazdaság Lehetett volna nagyobb áresés a kutakon?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 13:17
Kisebb áresést láthattunk a hazai kutakon, pedig a nemzetközi tőzsdei árak alapján akár komolyabb csökkenés is lehetett volna. Tovább mérséklődhet az üzemanyagok ára a jövő héten.
Makro / Külgazdaság Ezt mondták Amerikában a magyar jenkötvényekről
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 08:34
Befektetésre ajánlott, stabil kilátású osztályozással látta el a Moody’s a jenben kibocsátott 3 és 10 éves futamidejű magyar állampapírokat. Pozitívan értékelték az államháztartási konszolidációt, kockázat viszont a viharos EU-kapcsolat, illetve a részben felfüggesztett uniós pénzek kérdése.
Makro / Külgazdaság Brüsszelből a magyar kormánynak is üzentek Kínával kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 18:29
Már a belgák szerint is túl erős a függés az ázsiai óriástól.
Makro / Külgazdaság Csaba László: A NER vezető rétege bizonyos szempontból emlékeztet a kínai vezetőségre (videó)
Csabai Károly | 2024. szeptember 6. 15:06
Ezzel a közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a Klasszis Klubban arra utalt, hogy az Orbán-kormány hangosan hirdet bizonyos elveket, amelyeket nem feltétlenül vesz komolyan - elég csak a családpolitikájukra gondolni. A beszélgetés során Csaba László egyebek mellett elmondta, miért nem igaz az a kormányzati állítás, miszerint most már itt a fellendülés, minden jó lesz, minden mutató javul. Valamint azt is, hogy helyes-e az a megközelítés, miszerint a belső piac növekedése képes ellensúlyozni a külpiacok gyenge teljesítményét, s - látva a zsákutcába került európai gazdaságot - tudunk-e függetlenedni annak legerősebb tagjától, Németországtól. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 58. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Nagy ígéretet tett Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 11:32
Szijjártó Péter Kisinyovban tartott közös sajtótájékoztatót moldáv kollégájával, ahol szóba került Moldova európai Uniós csatlakozása is.
Makro / Külgazdaság Miért nem lő ki a magyar gazdaság?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:45
Bod Péter Ákos elemezte a hazai gazdasági mutatók hátterét.
Makro / Külgazdaság Itt az újabb üzemanyagár-változás, ez mindenkit érint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:04
Ismét változik a benzin és a dízel nagykereskedelmi ára is.
Makro / Külgazdaság A lengyel jegybank idén már nem enyhít
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 09:13
A lengyel jegybak szerint az infláció a jövő év elejéig még emelkedni fog, ezt követően lehetséges újabb alapkamatvágás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG