3p

Ehhez elég csak egy ingyenes regiszráció a ma 15:30 órakor kezdődő eseményre.

A magyarok számára 2004. május 1-je jeles dátumként került be az annalesekbe, tízéves előkészítés és hat évvel a csatlakozási tárgyalások megkezdése után aznap vált hazánk hivatalosan az Európai Unió (EU) tagjává. Akkoriban Medgyessy Péter volt Magyarország miniszterelnöke, így gondoltuk, e kerek évforduló megfelelő apropót ad egy kis visszatekintéshez.

Magától a legilletékesebbtől kérdezzük meg, milyen reményekkel kezdtük meg az uniós tagsági létet, mit várt tőle az akkori kormányzat és ezekből mennyi valósult meg? Egyebek mellett például mi jött közbe, hogy a 2004-ben és legendaszerűen az azt követő években is mindig három évre lévő euróbevezetés máig nem valósult meg, olyannyira, hogy a mostani kabinetnek már céldátuma sincs, nem szándékozik leváltani ugyanis a forintot a hazai fizetőeszköz szerepéből?

De érdekes lehet az is, hogyan látja ma Medgyessy Péter azt, amiért a 2008 őszén kirobbant világválságot követően bírálat érte, nevezetesen a devizahitelezés meghonosodását.

És természetesen nem lehet szó nélkül elmenni az aktuális események mellett, hiszen a vendégünkkel való beszélgetés másik apropóját a közelgő, június 9-én esedékes európai uniós és önkormányzati választások adják. Amelyeket a Novák Katalin köztársasági elnöki lemondásához vezető pedofilbotrány, Magyar Péter üstökösszerű felbukkanása a korábbi effajta voksolásoknál izgalmasabbá tett. Túlzás nélkül most mindenki azt kérdezi egymástól országszerte, vajon mi lehet ezen események hatása, változhat-e az immár tizennégy éve fennálló status quo – így persze ezt mi is szóba hozzuk majd.

Ma 15:30-tól Medgyessy Péter lesz a Klasszis Klub vendége
Ma 15:30-tól Medgyessy Péter lesz a Klasszis Klub vendége
Fotó: Új Egyenlőség

Az uniós választásoktól cseppet sem függetlenül az is érdekes kérdés, mit hozhat Magyarország július 1-jétől esedékes féléves EU-s elnöksége, közelebb kerülhet-e hazánk az őt megillető, de a jogállamisági kritériumok nem teljesítése miatt Brüsszel által felfüggesztett mintegy 20 milliárd euróhoz?

S mennyire hathat negatívan a hazai gazdaságra, ha nem szabadulnak fel e források? Veszélybe kerülhet-e a kormány által előbb 4, most viszont már csak 3 százalékosra tervezett GDP-növekedés, újra emelkedni kezdhet-e a több mint negyedszázada nem látott csúcsról ez év elején 4 százalék alá került infláció, s hol köthet ki a forint euróval szembeni árfolyama?

Korábbi bankvezetőként arról is érdekes lehet Medgyessy Péter véleménye, lejjebb kellene-e lennie a jegybanki alapkamatnak a mostaninál – ahogy azt a kormány gazdaságpolitikájának irányítója, Nagy Márton szeretné –, vagy jó-e ott, ahol van. Illetve, hogy jó megoldás-e a lakossági kamatstop meghosszabbítása, akár a 2024 utáni időkre is. Miközben nemcsak ez utóbbi hat negatívan a bankok teljesítményére, hanem az extraprofitadó, amelyet 2023 végén tervezett kivezetni a kormány, ám még mindig él.

A következő Klasszis Klubban egyórásra tervezett beszélgetés során azonban szokás szerint nemcsak mi tesszük fel kérdéseinket Medgyessy Péternek, erre olvasóinknak, nézőinknek is lesz lehetőségük az adás alatt chaten, valamint előzetesen, a klasszisklub@privatbankar.hu címre is elküldhetik kérdéseiket.

A ma 15:30-kor kezdődő rendezvényünk teljesen ingyenes, csupán egy regisztráció szükséges hozzá, melyet az alábbi linken tehetnek meg:

Regisztráljon most! >>> 

Beszámolók a korábbi Klasszis Klub rendezvényeinkről:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyar Péter mintha tanult volna Márki-Zay Péter hibáiból – véli Somogyi Zoltán
Csabai Károly | 2024. május 26. 18:26
A Political Capital szociológus társalapítójával a Klasszis Klub május 23-ai adásában beszélt arról, hogy mi a különbség Magyar Péter és a két éve ugyanígy exfideszesként Orbán Viktort legyőzni próbáló Márki-Zay Péter között. Emellett még szóba került az is, miért van a szokásosnál nagyobb eltérés most a közvélemény-kutatások között, hogyan működik majd az önkormányzati kettős rendszer, amit az idézhet elő, ha a június 9-ei választásokat nem a jelenlegi polgármester nyeri meg, így az ő ötéves mandátuma lejártáig, azaz októberig még a helyén marad, illetve, hogy Budapesten mire lehet számítani?
Makro / Külgazdaság Meglepő hírt kapott Joe Biden
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 17:10
Meglepetésre nemhogy nem csökkent, de még nőtt is a tartós javak megrendelésének száma.
Makro / Külgazdaság Az izraeli gazdaság visszakapaszkodott, de mi lesz, ha folytatódik a háború?
Bózsó Péter | 2024. május 24. 15:02
Az izraeli gazdaság visszapattant az első negyedévben, de a háború elhúzódásának esetén fennmaradhatnak a problémák, és a török kereskedelmi bojkott példája is tovább terjedhet.
Makro / Külgazdaság MBH Bank: lelassult a munkaerőpiac feszességének oldódása
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 13:39
A hazai nagybank elemezte a péntek reggeli foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk, mennyi munkanélküli van Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 08:31
A foglalkoztatottak létszáma 41 ezerrel nőtt, de emelkedett a munkanélküliek száma is 27 ezer fővel.        
Makro / Külgazdaság Miért nem állnak sorban a vállalatok a zöld hitelekért?
Csabai Károly | 2024. május 23. 15:11
Milyen a vállalati hitelezés helyzete Magyarországon, a 2023-as évhez képest az idén mire lehet számítani? A bankok hogyan tudják támogatni a zöld átállást? Van-e kereslet a zöld hitelekre, azt mennyire befolyásolja a kamatszint? Mennyire más megközelítést igényel a bankoktól az energetikai szektor finanszírozása? Egyebek mellett ezeket a kérdéseket járták körül a lapcsoportunk, a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésének résztvevői. 
Makro / Külgazdaság Havi 136 ezer forintot adnak a kisgyermekes, dolgozó szülőknek - de nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 13:03
Ennyivel támogatják a kisgyermekek gondozását.
Makro / Külgazdaság Ez a közel 190 ezer magyar biztosan nem akar hazatérni
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 12:48
Benyújtották a kérvényt, hogy maradhassanak brit földön, de a románok és a lengyelek messze előznek ebben is.
Makro / Külgazdaság Pozitív meglepetést hozott az euróövezet teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:36
Már májusi adatok alapján.
Makro / Külgazdaság Kezdhetünk aggódni? Padlót fogtak a beruházások Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:39
Majdnem kétszámjegyű a visszaesés.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG