TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Személyzet nélkül, önműködően: folyik a verseny a nagyhatalmak között a mesterséges intelligencián alapuló gyilkos támadó fegyverek kifejlesztésében.
Egy ártalmatlan Telemax tűzszerészrobot. Forrás: NMHH

Önműködő védelmi fegyvereket, például rakétatámadásokat elhárító berendezéseket már régebben alkalmaznak. Most kibontakozott Amerika, Oroszország és Kína versenye az önvezérlésű, „okos” támadó harci eszközök kifejlesztésében, amelyek algoritmusai maguk dönthetnek, mikor és hogyan ölnek, pusztítanak. Amerikai és más szakértők szerint a kérdés kulcsfontosságú: aki ezen a területen fölényben van, győzelemre számíthat egy konfliktusban. Ezért milliárdos költségekkel folynak a kutatások a mesterséges intelligencián (AI) alapuló önműködő, az ellenfelet felismerő és megtámadó, megsemmisítő fegyverrendszerek kifejlesztésén földön, vízen, levegőben.

Az amerikai hadiflotta már több ezer kilométeres úton próbálta ki Sea Hunter (tengeri vadász) nevű, személyzet nélküli hajóját, számolt be a The Atlantic. A 135 tonnás vízi jármű észlelni tudja az óceánokon a tengeralattjárókat, majd fegyvereivel megsemmisíti azokat. A flottánál fejlesztés alatt álló AI-rendszerek lehetővé teszik, hogy robot-hajóik azok mozgása alapján felismerjék, hogy saját vagy ellenséges vízi járművekkel állnak-e szemben. Kísérleteznek személyzet nélküli, kis tengeralattjárókkal is, melyek felderíthetik és felrobbanthatják az aknákat, így nem nagy hajóknak kell végezniük az aknamentesítést. Egyúttal a Boeing cég 43 millió dollárból négy, hajók megtámadására is alkalmas AI-tengeralattjárót épít 2022-ig. A 150 m hosszú járművek több mint 10.000 kilométert tudnak megtenni egy lemerüléssel és képesek lesznek más tengeralattjárók leküzdésére is.

Az AI annál fontosabb, mivel a szakértők attól tartanak: harcok esetén a rádiók zavarása, a kiber-támadások megbéníthatják a kapcsolatot a hajók között, így a robotfegyverek önálló döntéseire lesz szükség. A Rand kutatóintézet idén kiadott tanulmánya arra figyelmeztetett, hogy mindenképpen új utakat kell keresni. Az USA jelenleg nagy repülőgép-hordozóira támaszkodva szálltja katonai erőit konfliktusok helyszínére, főleg a Csendes-óceán térségében. Ezeket az óriás hajókat azonban, rajtuk a rendkívül költséges harci és bombázó gépekkel, könnyen használhatatlanná tehetik a hangsebességnél gyorsabban repülő rakéták, a kiber-támadások, vagy akár távvezérelt csónak-rajokkal való rajtatütés is.

Földön, vízen, levegőben

Keresik az új utakat a többi fegyvernemnél is. A hadsereg olyan AI- rendszert épít harckocsijaiba, amely önműködően ki tudja választani a célpontot, majd tüzet nyit rá. Hamarosan hadrendbe állítják a levegő-föld rakétát, amely felismeri a földön haladó járműveket és lecsap azokra. A Pentagon több mint ezer ilyen rakétára adott már rendelést, áruk darabonként közel 400 millió dollár. Ennél nagyságrendekkel drágább lesz az F-16-os harcigép fejlesztés alatt álló pilóta nélküli változata, amelyet sokrétű fegyverzettel küldhetnek majd fel az önműködő gépek komputerek vezérelte csatáiba.

Miután az AI átveszi az embertől a fegyverek szállításának, irányításának feladatait, nyitva marad a kulcskérdés: megengedik-e a parancsnokok, hogy robotok döntsenek emberi életek kioltásáról – különösen olyan, háborúban gyakori helyzetekben, amikor kommunikációs nehézségek miatt nincs pontos kép a történésekről.

Még az ember dönt

Az új fegyverrendszereket úgy tervezik, hogy emberi utasításra van szükség halált okozó csapáshoz – de csak kis módosítás kell ahhoz, hogy az AI vezérelte eszköz magától döntsön. A még Obama elnök idején életbe lépett rendelkezés nem tiltja, hogy a számítógépes rendszerek „gyilkoljanak”, de ezt a magasabb katonai vezetés „gondos mérlegeléséhez” köti. Így az illetékesek között folyik az egyeztetés: mikor, milyen körülmények között lehet ilyen hadviseléshez folyamodni.

Az Egyesült Államok nem az egyetlen ország, amely elindult ezen az úton. Izrael már a 90-es években kifejlesztette HARPY elnevezésű, AI- vezérelte drónját, amely adott terület felett lebegve önműködően észleli és támadja meg a radar-rendszereket. Nagy-Britannia a 2000-es évek elején állította hadrendbe a Brimstone rakétát. Az észlelni tudja a harctéren lévő járműveket, majd többi, indított társával egyezteti, melyeket és milyen sorrendben semmisítik meg a kijelölt területen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök még 2018-ban büszkélkedett önjáró, „nukleáris fegyverrel” felszerelt önjáró tengeralattjáró vízre bocsátásával, hozzátéve: „Az ország, amely vezet az AI kifejlesztésében, a világ ura lesz...” Kína ugyan nem tett ilyen grandiózus kijelentéseket, de Hszi Csin-ping államelnök már 2017-ben kijelentette: országa 2030-re világelső lesz a mesterséges intelligenciában. Kína 2016-ban nyitotta meg az amerikai Fejlett Védelmi Rendszerek Hivatal (DARPA) mintájára hasonló kutatóközpontját. Ugyancsak a DARPA klónjának tekinthető a Moszkva-környéki Szkolkovó Tudományos és Technológiai Intézet, amelyet Viktor Vekselberg, orosz milliárdos hozott létre. A társalapító az MIT, a Massachusetts Műegyetem azonban kivonult a projektből azt követően, hogy Vekselberget a 2016-os amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás kapcsán az amerikaiak szankcionálták.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél