TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nekünk viszont az egy főre jutó GDP és az egyéni fogyasztás alapján sem lehet okunk a büszkeségre.
Az egy főre jutó bruttó hazai termék alakulása (GDP)

Nincs nagy meglepetés, tavaly is Luxemburg volt az Európai Unió leggazdagabb tagállama: az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) és az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC) alapján is toronymagasan vezet a nyugat-európai nagyhercegség a 28 tagú közösségben. A lista másik oldalán is változatlan a helyzet: tavaly is Bulgária volt az unió legszegényebb országa, csakúgy mint az elmúlt négy évben.  Az enyhe javulás ellenére Bulgáriának még mindig hatalmas a lemaradása a középmezőnyhöz képest is – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatalának közleményéből.

Magyarország mindkét kategóriájában a lista utolsó negyedébe került. Az egy főre jutó GDP 1 százalékponttal csökkent az előző két évhez képest, míg az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás nem változott. Az uniós átlag a 100 százalék, ehhez képest az euróövezetben az egy főre jutó hazai össztermék 105 százalék, az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás pedig 106 százalék volt tavaly.

A listavezető Luxemburgban az egy főre jutó GDP 267 százaléka volt az uniós átlagnak, míg a második helyezett Írország - jócskán lemaradva – 117 százalékos eredményt ért el. Az utolsó helyezett Bulgáriában ez az arány mindössze 48 százalékot tesz ki.

Összesen 11 tagállamban haladta meg az uniós átlagot az egy főre jutó GDP:

Luxemburg, Írország, Hollandia: (128 százalék)
Ausztria (126 százalék),
Dánia (125 százalék),
Svédország (124 százalék),
Németország (123 százalék),
Belgium (118 százalék),
Finnország (109 százalék),
Nagy-Britannia (108 százalék)
Franciaország (105 százalék)

Az átlagnál legfeljebb 30 százalékponttal alacsonyabb kategóriába ugyancsak 10 ország került be:

Olaszország (96 százalék),
Málta (95 százalék),
Spanyolország (92 százalék),
Csehország (88 százalék),
Szlovénia (83 százalék),
Ciprus (81 százalék),
Portugália (77 százalék),
Szlovákia (77 százalék),
Litvánia (75 százalék)
Észtország (74 százalék)

Az ennél rosszabbul teljesítő országok:

Lengyelország (69 százalék),
Görögország, Magyarország (67 százalék),
Lettország (65 százalék),
Horvátország, Románia (59 százalék),
Bulgária (48 százalék)

És milyen a jólét?

Bár az egy főre jutó GDP-t gyakran használják az országok jóléti szintjének mutatójaként, ez nem mindig alkalmas a háztartások életszínvonalának mérésére. Erre a célra használják az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztási adatokat (AIC). A mutató szerint is Luxemburg az első, az EU-s átlag 137 százalékával és Bulgária az utolsó az átlag 53 százalékával. A többi ország átlaga az alábbi grafikonon tekinthető meg:

Grafikon: amcharts.com

Kifutunk az időből? Az EU már sürgeti a Brexit-tárgyalásokat

Nincs vesztegetni való idő, mielőbb meg kell kezdeni a Brexit-tárgyalásokat. A további késlekedéssel ugyanis nő a kockázata annak, hogy megállapodás nélkül szűnik meg a brit EU-tagság, ami mindkét fél számára káros lenne - mondta az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója. Tovább >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél