<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nekünk viszont az egy főre jutó GDP és az egyéni fogyasztás alapján sem lehet okunk a büszkeségre.
Az egy főre jutó bruttó hazai termék alakulása (GDP)

Nincs nagy meglepetés, tavaly is Luxemburg volt az Európai Unió leggazdagabb tagállama: az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) és az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC) alapján is toronymagasan vezet a nyugat-európai nagyhercegség a 28 tagú közösségben. A lista másik oldalán is változatlan a helyzet: tavaly is Bulgária volt az unió legszegényebb országa, csakúgy mint az elmúlt négy évben.  Az enyhe javulás ellenére Bulgáriának még mindig hatalmas a lemaradása a középmezőnyhöz képest is – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatalának közleményéből.

Magyarország mindkét kategóriájában a lista utolsó negyedébe került. Az egy főre jutó GDP 1 százalékponttal csökkent az előző két évhez képest, míg az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás nem változott. Az uniós átlag a 100 százalék, ehhez képest az euróövezetben az egy főre jutó hazai össztermék 105 százalék, az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás pedig 106 százalék volt tavaly.

A listavezető Luxemburgban az egy főre jutó GDP 267 százaléka volt az uniós átlagnak, míg a második helyezett Írország - jócskán lemaradva – 117 százalékos eredményt ért el. Az utolsó helyezett Bulgáriában ez az arány mindössze 48 százalékot tesz ki.

Összesen 11 tagállamban haladta meg az uniós átlagot az egy főre jutó GDP:

Luxemburg, Írország, Hollandia: (128 százalék)
Ausztria (126 százalék),
Dánia (125 százalék),
Svédország (124 százalék),
Németország (123 százalék),
Belgium (118 százalék),
Finnország (109 százalék),
Nagy-Britannia (108 százalék)
Franciaország (105 százalék)

Az átlagnál legfeljebb 30 százalékponttal alacsonyabb kategóriába ugyancsak 10 ország került be:

Olaszország (96 százalék),
Málta (95 százalék),
Spanyolország (92 százalék),
Csehország (88 százalék),
Szlovénia (83 százalék),
Ciprus (81 százalék),
Portugália (77 százalék),
Szlovákia (77 százalék),
Litvánia (75 százalék)
Észtország (74 százalék)

Az ennél rosszabbul teljesítő országok:

Lengyelország (69 százalék),
Görögország, Magyarország (67 százalék),
Lettország (65 százalék),
Horvátország, Románia (59 százalék),
Bulgária (48 százalék)

És milyen a jólét?

Bár az egy főre jutó GDP-t gyakran használják az országok jóléti szintjének mutatójaként, ez nem mindig alkalmas a háztartások életszínvonalának mérésére. Erre a célra használják az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztási adatokat (AIC). A mutató szerint is Luxemburg az első, az EU-s átlag 137 százalékával és Bulgária az utolsó az átlag 53 százalékával. A többi ország átlaga az alábbi grafikonon tekinthető meg:

Grafikon: amcharts.com

Kifutunk az időből? Az EU már sürgeti a Brexit-tárgyalásokat

Nincs vesztegetni való idő, mielőbb meg kell kezdeni a Brexit-tárgyalásokat. A további késlekedéssel ugyanis nő a kockázata annak, hogy megállapodás nélkül szűnik meg a brit EU-tagság, ami mindkét fél számára káros lenne - mondta az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója. Tovább >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a cégek digitális tudásának erősítését célzó támogatásról döntött a versenyképességi tanács
MTI | 2021. október 28. 13:54
A digitális versenyképesség további javításához a vállalkozások digitális tudásában kell előrelépni, ennek erősítésére újabb támogatások létrehozásáról döntöttek - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videóban csütörtökön, a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülését követően.
Makro / Külgazdaság Románia decemberben kaphatja meg az uniós helyreállítási alap első részletét
MTI | 2021. október 28. 13:09
Románia decemberben kaphatja meg az uniós helyreállítási alap első részletét - jelentette be Florin Citu román ügyvivő miniszterelnök Bukarestben.
Makro / Külgazdaság Tizenegy napos extra Covid-szünetet rendeltek el Oroszországban
MTI | 2021. október 28. 11:44
Tizenegy napig tartó járványügyi munkaszünetet vezettek be csütörtöktől Moszkvában a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezésére, miközben országos szinten az új fertőzöttek száma először haladta meg a 40 ezret és a halálos áldozatoké is ismét rekordot döntött.
Makro / Külgazdaság Döntött a kormány: kötelező maszkviselés a tömegközlekedésben, kötelező lehet a cégeknél az oltás
Baka F. Zoltán | 2021. október 28. 11:15
Komoly a járványhelyzet, beavatkozik a kormány: a munkaadó előírhatja az oltást a dolgozóinak.
Makro / Külgazdaság Egyre nő a munkahelyi balesetek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 28. 09:50
Évente körülbelül 20 ezren szenvednek 3 munkanapon túl gyógyuló balesetet a munkahelyükön, legalábbis ennyit jelentenek a hatóságok felé. Nagyságrendekkel többeket ér baleset azonban a közutakon, még többeket az otthonaikban. Ennek ellenére a balesetbiztosítással rendelkezők száma elenyészőnek mondható, holott egy jól megválasztott szerződéssel akár milliós anyagi terhet vehetünk le a vállunkról – figyelmeztet közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége.
Makro / Külgazdaság Áprilisi szinten az új fertőzöttek száma, elhunyt 45 beteg
Privátbankár.hu | 2021. október 28. 09:15
4039 újabb fertőzöttet azonosítottak.
Makro / Külgazdaság Lélegeztetőgépeket küldünk Erdélybe
MTI | 2021. október 28. 07:58
Az újabb egészségügyi szállítmány 20 romániai, elsősorban erdélyi kórházat segít, jelentette be Szijjártó Péter.
Makro / Külgazdaság Kormányválság van Portugáliában
MTI | 2021. október 28. 07:14
Miután a parlament nem fogadta el az ország 2022-es költségvetését.
Makro / Külgazdaság Megint egymásnak ment London és Párizs a halászati engedélyek miatt
MTI | 2021. október 28. 06:34
Franciaország jelezte, hogy már jövő héttől szankciókat élesíthet a szigetország ellen, ha addig nem rendeződik a halászhajói ügye. Nagy-Britannia pedig ellenszankciókat helyezett kilátásba.
Makro / Külgazdaság Háborús készülődés az űrben – az elmúlt napokban új fázisba léptünk
Káncz Csaba | 2021. október 27. 17:59
Az elmúlt napokban Németország, Franciaország, Dél-Korea és Kína is bejelentkezett a versenyfutás új szakaszába. Szöul számára komoly hajtóerőt jelent a fejlesztéseknél, hogy a nemzetközi szankciók ellenére Észak-Korea nem csak rövid- és közép hatótávolságú rakétákat fejlesztett ki, hanem nagy hatótávolságú és űrrakétákat is. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos