<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csökkentette németországi GDP-növekedési előrejelzését a kieli Institut für Weltwirtschaft (IfW) gazdaságkutató intézet, de szerintük nincs baj - csak eltolódott kicsit a német gazdaság talpraállása.

Az intézet honlapján csütörtökön publikált prognózis alapján a kutatók az idén a német bruttó hazai termék 2,6 százalékos növekedését várják, szemben az előző prognózisban tett 3,9 százalékos növekedési előrejelzéssel. Az idei lemaradást azonban jövőre igyekszik majd behozni a német gazdaság, amikor 5,1 százalékos növekedési lendületet vesz az eddig várt 4,8 százalék helyett. A növekedési ütem aztán 2023-ban 2,3 százalékra mérséklődik.

A GDP várható alakulásaA GDP várható alakulása

Csak egy kis zökkenő?

A válság utáni helyreállítás változatlanul zajlik, mindössze egy "zökkenőről" van szó Stefan Kooths, az IfW konjunktúrakutatási igazgatója szerint. A késlekedés miatt a német gazdaság 2022 első negyedében éri el a válság előtti teljesítményszintet. A német gazdaság 320 milliárd eurós teljesítménykiesést szenved el a koronavírus-válság miatt 2020 és 2022 között az IfW számításai szerint.

Az IfW várakozásai szerint jövő évre már elhárulnak a kontaktintenzív szolgáltatásokat hátráltató akadályok is, a szolgáltató szektor visszazökkenhet a normális kerékvágásba, ami jelentős lökést ad majd a gazdasági növekedésnek. A beszállító láncokat terhelő fennakadások feloldódásával pedig a feldolgozóipar nekiállhat a rekordnagyságú megrendelésállomány ledolgozásának. Addigra a lakosság felhalmozott vásárlóereje áll majd szemben a megrendeléseit teljes kapacitáskihasználtsággal teljesítő feldolgozóiparral. "Így néz ki egy önfenntartó fellendülés" - hangsúlyozta Kooths. Hozzátéve, hogy a konjunktúraélénkítő programok folytatása akkor már olaj lenne a tűzre és csak destabilizálná a folyamatot.

Alapanyag-hiány, sosem látott fogyasztásnövekedés, 30 éves csúcsra emelkedő infláció

A megrendelésállomány és a feldolgozóipar kapacitáskihasználtsága között eközben még történelmi távlatban sem tapasztalt mértékben szélesre nyílt a szakadék az alapanyagellátás hiánya miatt. A Los Angeles-i és a kínai Ningbo-Zhoushan konténerkikötők előtt jelenleg a világ tengeri szállítókapacitásának 6 százaléka vesztegel. Az ilyen jelenségek nem tesznek jót a német gazdaság teljesítményének és magasba nyomják az árakat - mondta Gabriel Felbermayr, az IfW elnöke.

A lakossági fogyasztás az elkövetkező években az újkori történelemben nem tapasztalt nagy lendülettel növekszik majd, mivel a járványvédelmi korlátozások idején 200 milliárd eurónyi vásárlóerő torlódott fel. Ez a vásárlóerő külön lendületet ad majd a megszokott fogyasztási szokásokhoz való visszatérés egyébként is expanzív gazdasági hatásának.

A fogyasztói árak az idén átlagban 2,9 százalékkal, harminc éve nem tapasztalt mértékben emelkednek úgy, hogy az év második felében az infláció eléri majd a 4 százalékot is. Azzal együtt is, hogy az átmeneti tényezők jövőre már valószínűleg kiesnek az inflációs hatások közül, a 2 százalékos szintre az áremelkedés mértéke csak 2023-ban húzódik vissza.

A növekedési ütem idei lassulása némileg visszaveti a foglalkoztatási helyzet javulását is, jövőre azonban a munkanélküliségi ráta már a válság előtti szint közelébe mérséklődik. Az IfW az idén 5,7 százalékos munkanélküliségi rátára számít, ami 5,3 százalékra csökken jövőre és 5,1 százalékra 2023-ban.

Az ipari termelés fellendülésével az export és a beruházások is növekedésnek indulnak. Az export jövőre 8,1 százalékkal, a következő évben 5,8 százalékkal, majd 4,2 százalékkal növekszik. A beruházások jövőre 3,1 százalékkal, 2022-ben 6,2 százalékkal, majd 4,6 százalékkal növekednek majd az IfW prognózisa szerint.

A főbb gazdasági mutatókra adott prognózisA főbb gazdasági mutatókra adott prognózis

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Így ölhet meg minket a klímaváltozás
Kormos Olga | 2021. október 24. 05:34
Bár most épp az őszi időjárást szokjuk, nem árt tisztába kerülni azzal, hogy a nyáron tapasztalható szélsőséges hő hosszútávú egészségügyi problémákat okozhat a szervezetünkben, sőt, halálhoz is vezethet.
Makro / Külgazdaság Szputnyikkal ne menjen Amerikába!
Szakonyi Péter | 2021. október 23. 19:41
Alig több mint két héttel az amerikai határnyitás előtt csak egy biztos: Szputnyik-védőoltással nem lehet majd beutazni az USA-ba. A WHO által elismert oltásokkal - köztük a két kínaival - viszont igen. Az érdeklődés máris nagy és a légitársaságok árat is emeltek.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter: ugyanabból lett elegünk, mint az '56-os magyaroknak
Privátbankár.hu | 2021. október 23. 18:46
Az ellenzék közös megemlékezésén mindenki színpadra lépett, aki elindult az előválasztáson, és mindenki az összefogás mellett tette le a voksát - Márki-Zay Péter pedig elmondta, mire készül, ha sikerül leváltania Orbán Viktort.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagy kegyelem, hogy a nemzeti egység végig fennmaradt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 23. 17:29
A Békemenet közönsége előtt tartotta meg október 23-i ünnepi beszédét Orbán Viktor - a témák között a baloldal, Gyurcsány Ferenc, Soros György, Brüsszel és 1956 is ott volt.
Makro / Külgazdaság Már a világ legnagyobb kőolajexportőre is klímasemlegessé akar válni
MTI | 2021. október 23. 13:19
Negyven éven belül klímasemlegessé akar válni Szaúd-Arábia - persze csak a saját gazdaságára vonatkozóan, az olajexport hatásairól szó sincs.
Makro / Külgazdaság Alkotmányellenes volt a kijárási tilalom, visszafizetik az emiatt kiszabott bírságokat a spanyolok
MTI | 2021. október 23. 10:50
Spanyolországban visszautalják az embereknek az első járványhullám idején, a korlátozások megszegéséért kiszabott bírságokat.
Makro / Külgazdaság Békemenet, összellenzéki megemlékezés - ma robban be igazán a negyedik hullám?
Privátbankár.hu | 2021. október 23. 10:12
Több tömegrendezvényt is tartanak ma a fővárosban az október 23-i ünnepen: lesz két Békemenet és egy összellenzéki tüntetés, Orbán Viktor is új helyszínen várja az ünneplő tömegeket. Egy rendelettel mára minden korlátozást feloldottak, így a védettséggel nem rendelkezők is szabadon vehetnek részt a rendezvényeken - miközben közel fél éve nem látott csúcson jár az új fertőzöttek csúcsa. Minden szervező arra kéri a résztvevőket: húzzanak maszkot.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a Kaszás az al-Kaida egyik vezetőjére
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 23. 08:40
Amerikai dróncsapás végzett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik vezető tagjával Szíria északnyugati részében - közölte pénteken az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnoksága (Centcom).
Makro / Külgazdaság A pénzükön ülnek a magyar gazdagok, a szegények inkább kifizették tartozásaikat
Mester Nándor | 2021. október 23. 05:48
Eltérő megközelítéssel állnak hozzá a többletjövedelmükhöz az egyes társadalmi rétegek Magyarországon. A biztonság és a megtakarítás a két mozgatórugó, utóbbi még a közép rétegeknél is növekedett. Közben sokan költenek többet az egészségükre és a lakásfenntartásra és viharos tempóban növekszik az online költések aránya is.
Makro / Külgazdaság A magyarokat is megérinti az európai gáz-para - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2021. október 22. 19:45
A gáz ára idén óriási mértékben nőtt, igaz az utóbbi napokban visszaesést láthattunk. Európában továbbra is kiemelt téma a helyzet kezelése, annak ellenére, hogy összeomlásra aligha kell számítani.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos