<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A rezsim közvetlen csatornákon is megerősítette az amerikaiakat tárgyalási szándékáról, így egyre biztosabb, hogy Észak-Korea és az Egyesült Államok végre tárgyalhat a nukleáris program megszüntetéséről. Ezzel végre pont kerülhetne egy több éve húzódó ügy végére. Trumpnak vajon sikerül behúznia azt, amit az elődeinek nem?

Úgy tűnik, tényleg leteheti fegyvereit a rakétaember, az Amerikai Egyesült Államok szerint ugyanis Észak-Korea hivatalosan is bejelentette: Kim Dzsongun kész tárgyalóasztalhoz ülni Donald Trump amerikai miniszterelnökkel a nukleáris program megszüntetésének ügyében – írja a Reuters.

Az utóbbi időben a két ország titkos megbeszéléseket folytatott, amely során Phenjan közvetlenül is megerősítette szándékát az eddig elképzelhetetlennek tűnő tárgyalásokkal kapcsolatban – mondta a Reutersnek egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő. A Koreai Köztársaság küldöttsége március 5-én találkozott Phenjanban az észak-koreai vezetővel. A tárgyalások során megállapodás született arról, hogy a két ország vezetője csúcstalálkozót tart.

Váratlan látogatást tesz az őrült diktátor

Hét éve nem volt ilyen magas szintű diplomáciai látogatója Kínának Észak-Koreától. Részletek >>>

Dél-Korea múlt hónapban tett látogatást Washingtonban, hogy átadja a rezsim üzenetét az amerikai vezetésnek. Trump meglepő módon szinte rögtön bejelentette, készen áll mihamarabb tárgyalni az USA-t fenyegető atomprogramról. AZ egyelőre kérdés, mit is ért pontosan Észak-Korea a nukleáris program feladása alatt, Washington mindenesetre a teljes program végleges leépítését szeretné.

Ez volt az első közvetlen bejelentés

Mindezidáig a rezsim csak Dél-Koreán keresztül fejezte ki ezzel kapcsolatos szándékát. Korábban dél-koreai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Csung Jui-jong rövid nyilatkozatában közölte: az észak-koreai vezetés készen áll feladni nukleáris programját, Kim Dzsongun pedig elkötelezett az atomfegyver-mentesítés mellett, amennyiben az országot érő katonai fenyegetések ügyét rendezik és erre biztonsági garanciát is kap. A tanácsadó hozzátette: az észak-koreai vezető a lehető leggyorsabban szeretne találkozni az amerikai elnökkel. Kim a tárgyalási készségéről levelet is küldött Donald Trumpnak, aki elfogadta a meghívást a csúcstalálkozóra. Erről részletesebben is olvashatsz ide kattintva >>>

Az politikájában éles fordulatot vett diktátor a közelmúltban a kínai elnökkel találkozott, erősítve ezzel a békés megoldások felé fordulást. Az észak-koreai vezető egy történelmi találkozón tárgyalt a nemrég teljhatalmúvá tett Hszi Csin-ping elnökkel, ahol a kínai kormány közlése szerint egyebek mellett ígéretet tett arra, hogy meglépi a nukleáris leszerelést és ténylegesen leül tárgyalni Amerikával. Erre válaszul Kína megígérte, hogy fenntartja a „barátságot” a világtól izolált szomszédjával.

Óriási előrelépés a béke felé: történelmi tettre készül Kim Dzsongun

Nagyon komoly lépést tett a világ az észak-koreai helyzet békés megoldása felé. Tovább >>>

Az elszigetelt ország hírügynöksége egyébként a találkozó összefoglalójában nem tett említést arról, hogy Kim megígérte volna a denuklearizációt Kína ugyanakkor korábban baráti viszont ápolt a dinasztiával, másfelől a kínai párt - miután már sok évtizede van hatalmon - igen tapasztalt az ilyen helyzetek kezelésében, valószínűleg tisztában vannak Kim Dzsongun összes lehetséges trükkjével, melyeket éppen ezért velük meg sem próbál eljátszani.

Jó ötlet találkozni?

A két elnök találkozója elég ellentmondásos a szakértők szerint, ezt egy politikai elemző foglalta össze a CNBC-nek nyilatkozva. Szerinte az egyik legfőbb probléma, hogy Trump kevéssé érti az észak-koreai komplex politikai rendszert. Ezzel szemben az észak-koreaiak jó alaposan felkészültek, úgy jelennének meg a tárgyalásokon, hogy az összes szóba jöhető témakör minden részletét alaposan tanulmányozták, mindenre lenne valamilyen frappáns, esetleg meghökkentő mondanivalójuk.

Az amerikai elnökök korábban is lemondták az észak-koreai diktátor-dinasztia tagjaival való találkozást, tartván attól, hogy csak saját presztízsét növelné az aktuális kedves vezető, tárgyalási eredmények nélkül. A szakértő szerint azt, hogy ezt kezelni tudják, alacsonyabb rangú diplomaták csoportjának kéne kidolgozni egy megfelelő tervet, de erre a hátralévő idő nem elegendő.

Ettől fogva komoly kockázata van a csapdába futásnak, és ez nem azért kellemetlen, mert nem történik megegyezés, esetleg nem jutnak semmire, hanem azért, mert ha az amerikai elnök találkozik az észak-koreai diktátorral, ezzel gyakorlatilag elismeri őt, és ettől eddig minden elődje ódzkodott.

Begyűjtötte az első trófeát Kim Dzsongun

A hirtelen békeoffenzívára váltó észak-koreai diktátor máris elérte, hogy nagy elismerést kapjon: a kínai elnökkel rázhatott kezet és fotózkodhatott. A nagy szomszéd számára így már nem közellenség, hanem megbecsült államfő a korábban sok fejfájást okozó rakétaember. Mi lehet a ravasz taktika lényege? További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kétezer ukránt öltek meg az oroszok egyetlen nap alatt 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 19:48
Lőszerraktárak semmisültek meg a Krímben.
Makro / Külgazdaság Meddig autózhatunk még olcsóbb benzinnel? - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2022. augusztus 12. 19:18
A hét egyik izgalmas gazdasági történése volt az orosz olajszállítás leállása. Félő volt, ha nem sikerül rövid időn belül újraindítani a tranzitot, az végleg megpecsételi az üzemanyagok esetében alkalmazott hatósági ár sorsát. Az olajszállítás ügyét sikerült végül rendezni, ám kérdéses, hogy meddig marad az árstop. A hét videója.
Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Cristiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG