5p
A rezsim közvetlen csatornákon is megerősítette az amerikaiakat tárgyalási szándékáról, így egyre biztosabb, hogy Észak-Korea és az Egyesült Államok végre tárgyalhat a nukleáris program megszüntetéséről. Ezzel végre pont kerülhetne egy több éve húzódó ügy végére. Trumpnak vajon sikerül behúznia azt, amit az elődeinek nem?

Úgy tűnik, tényleg leteheti fegyvereit a rakétaember, az Amerikai Egyesült Államok szerint ugyanis Észak-Korea hivatalosan is bejelentette: Kim Dzsongun kész tárgyalóasztalhoz ülni Donald Trump amerikai miniszterelnökkel a nukleáris program megszüntetésének ügyében – írja a Reuters.

Az utóbbi időben a két ország titkos megbeszéléseket folytatott, amely során Phenjan közvetlenül is megerősítette szándékát az eddig elképzelhetetlennek tűnő tárgyalásokkal kapcsolatban – mondta a Reutersnek egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő. A Koreai Köztársaság küldöttsége március 5-én találkozott Phenjanban az észak-koreai vezetővel. A tárgyalások során megállapodás született arról, hogy a két ország vezetője csúcstalálkozót tart.

Váratlan látogatást tesz az őrült diktátor

Hét éve nem volt ilyen magas szintű diplomáciai látogatója Kínának Észak-Koreától. Részletek >>>

Dél-Korea múlt hónapban tett látogatást Washingtonban, hogy átadja a rezsim üzenetét az amerikai vezetésnek. Trump meglepő módon szinte rögtön bejelentette, készen áll mihamarabb tárgyalni az USA-t fenyegető atomprogramról. AZ egyelőre kérdés, mit is ért pontosan Észak-Korea a nukleáris program feladása alatt, Washington mindenesetre a teljes program végleges leépítését szeretné.

Ez volt az első közvetlen bejelentés

Mindezidáig a rezsim csak Dél-Koreán keresztül fejezte ki ezzel kapcsolatos szándékát. Korábban dél-koreai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Csung Jui-jong rövid nyilatkozatában közölte: az észak-koreai vezetés készen áll feladni nukleáris programját, Kim Dzsongun pedig elkötelezett az atomfegyver-mentesítés mellett, amennyiben az országot érő katonai fenyegetések ügyét rendezik és erre biztonsági garanciát is kap. A tanácsadó hozzátette: az észak-koreai vezető a lehető leggyorsabban szeretne találkozni az amerikai elnökkel. Kim a tárgyalási készségéről levelet is küldött Donald Trumpnak, aki elfogadta a meghívást a csúcstalálkozóra. Erről részletesebben is olvashatsz ide kattintva >>>

Az politikájában éles fordulatot vett diktátor a közelmúltban a kínai elnökkel találkozott, erősítve ezzel a békés megoldások felé fordulást. Az észak-koreai vezető egy történelmi találkozón tárgyalt a nemrég teljhatalmúvá tett Hszi Csin-ping elnökkel, ahol a kínai kormány közlése szerint egyebek mellett ígéretet tett arra, hogy meglépi a nukleáris leszerelést és ténylegesen leül tárgyalni Amerikával. Erre válaszul Kína megígérte, hogy fenntartja a „barátságot” a világtól izolált szomszédjával.

Óriási előrelépés a béke felé: történelmi tettre készül Kim Dzsongun

Nagyon komoly lépést tett a világ az észak-koreai helyzet békés megoldása felé. Tovább >>>

Az elszigetelt ország hírügynöksége egyébként a találkozó összefoglalójában nem tett említést arról, hogy Kim megígérte volna a denuklearizációt Kína ugyanakkor korábban baráti viszont ápolt a dinasztiával, másfelől a kínai párt - miután már sok évtizede van hatalmon - igen tapasztalt az ilyen helyzetek kezelésében, valószínűleg tisztában vannak Kim Dzsongun összes lehetséges trükkjével, melyeket éppen ezért velük meg sem próbál eljátszani.

Jó ötlet találkozni?

A két elnök találkozója elég ellentmondásos a szakértők szerint, ezt egy politikai elemző foglalta össze a CNBC-nek nyilatkozva. Szerinte az egyik legfőbb probléma, hogy Trump kevéssé érti az észak-koreai komplex politikai rendszert. Ezzel szemben az észak-koreaiak jó alaposan felkészültek, úgy jelennének meg a tárgyalásokon, hogy az összes szóba jöhető témakör minden részletét alaposan tanulmányozták, mindenre lenne valamilyen frappáns, esetleg meghökkentő mondanivalójuk.

Az amerikai elnökök korábban is lemondták az észak-koreai diktátor-dinasztia tagjaival való találkozást, tartván attól, hogy csak saját presztízsét növelné az aktuális kedves vezető, tárgyalási eredmények nélkül. A szakértő szerint azt, hogy ezt kezelni tudják, alacsonyabb rangú diplomaták csoportjának kéne kidolgozni egy megfelelő tervet, de erre a hátralévő idő nem elegendő.

Ettől fogva komoly kockázata van a csapdába futásnak, és ez nem azért kellemetlen, mert nem történik megegyezés, esetleg nem jutnak semmire, hanem azért, mert ha az amerikai elnök találkozik az észak-koreai diktátorral, ezzel gyakorlatilag elismeri őt, és ettől eddig minden elődje ódzkodott.

Begyűjtötte az első trófeát Kim Dzsongun

A hirtelen békeoffenzívára váltó észak-koreai diktátor máris elérte, hogy nagy elismerést kapjon: a kínai elnökkel rázhatott kezet és fotózkodhatott. A nagy szomszéd számára így már nem közellenség, hanem megbecsült államfő a korábban sok fejfájást okozó rakétaember. Mi lehet a ravasz taktika lényege? További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG