<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A német és az amerikai kormány megágyaz a cégeiknek. Az európai építőipari vállalatok már tapogatóznak.

A hét elején kormányzati szintre emelkedett az ukrajnai újjáépítés Németországban azzal, hogy Berlinben – német kezdeményezésre - hivatalosan megalakult a Német-Ukrán Újjáépítési Platform. Ebben kormányzati és önkormányzati képviselők, cégek és civil szervezetek vesznek részt. 

Sok ezer lakóépület sérült, közülük sokat le kell bontani és újat építeni helyükre. Fotó: MTI/AP/Roman Csop
Sok ezer lakóépület sérült, közülük sokat le kell bontani és újat építeni helyükre. Fotó: MTI/AP/Roman Csop

Az első ütemben, már a jövő héttől összegyűjtik a felajánlásokat és összehangolják annak felhasználását, konferenciákat és szemináriumokat rendeznek. Közvetve azonban sokkal inkább arról van szó, hogy a német kormány megágyaz a német cégek nagy arányú részvételének, hiszen az újjáépítés sok évre, óriási megrendeléseket hoz. Munkahelyteremtés is szóba kerülhet, ennek első fecskéje a Rheinmetall cég, amelyik 200 millió eurót tervez költeni egy ukrajnai harckocsiüzem felépítésére.

A napokban frissítette a kijevi kormányzat, hogy mennyire becsülik az újjáépítési költségeket, részben nemzetközi pénzügyi szervezetek, köztük a Világbank adataira is hivatkozva. Március végén 411 milliárd dollárnál tartottak, ám ebben az összegben még nincs benne a jelenleg megszállt területek infrastruktúrájára, az ottani lakásokra és a cégekre költendő pénzek.

A direkt háborús károkat március elején 144 milliárd dollárra becsülte az Ukrán Statisztikai Hivatal, a gazdasági minisztérium és a Kiev School of Economics közös összesítése. Nemzetközi ingatlantanácsadó cégek szerint egyedül Kijevben és a kijevi megyében 440 ezer négyzetméternyi raktár és logisztikai központ, valamint 50 ezer négyzetméternyi iroda semmisült meg vagy szenvedett számottevő károkat.  

Idei újjáépítési feladatok

  • az energetikai infrastruktúra visszaépítése
  • lakásépítés
  • a kritikus infrastruktúrák visszaépítése
  • gazdaságfejlesztés
  • cégek újrakezdésének támogatása
  • humanitárius segítség

Svenja Schulze a német szövetségi kormányon belül a gazdasági együttműködésért és fejlesztésekért felelős miniszter azt mondta:

„Ukrajna újjáépítése óriási feladat, amelyet nem végezhetnek kizárólag a kormányok. Az egész társadalom bevonása szükséges minden országban. Mi itt Németországban nagyon elkötelezettek vagyunk a részvételben. Nem elég akkor kezdeni az újjáépítést, amikor elhallgatnak a fegyverek. Kell egy hosszú távú terv és egy rövid távú cselekvési program" - tette hozzá a politikus az Ukrinform ukrán hírszolgálati iroda szerint.

Olekszij Makejev, Ukrajna németországi nagykövete azt emelte ki, hogy nem csupán segélyekre várnak, hanem kölcsönösen előnyös együttműködésre. Ennek része például az, hogy német befektetések érkezzenek az országba, továbbá a német cégek vegyenek ukrán termékeket. Megerősítette, hogy minden külföldi pénzt átlátható módon és hatékonyan akarnak felhasználni.

Az elmúlt négy hónapban az említett minisztérium közvetítésével 800 millió euró értékű segélyt vittek a háború sújtotta országba, főleg egészségügyi felszereléseket, gyógyszereket, generátorokat, főzőeszközöket. A vízgazdálkodást, a csatornarendszer megújítását célzó együttműködés kezdődött több német és ukrán önkormányzat között, több egészségügyi intézmény is szakmai együttműködésbe fogott. Ezeket segítendő a minisztérium további 25 millió eurót ad a közeljövőben.

Az amerikaiak szintén nem akarnak kimaradni a nagy bizniszből. Eddig csak a katonai szállítmányokkal és kisebb részben a tengerentúli humanitárius segélyekkel volt tele a sajtó. Most arról jött hír, hogy Bridget Brink kijevi amerikai nagykövet a hét elején Denisz Smihal kormányfővel tárgyalt az újjáépítést szolgál kormányközi együttműködés részleteiről. Az ukránok az első pár hónapban a kritikus infrastruktúrák helyreállításában és a milliókat érintő lakhatási gondok enyhítésében számítanak jelentős amerikai segítségre, de belevennék a programba a cégek újraindításához való hozzájárulást is.

Más nemzetközi gyürkőzések is folyamatban vannak. Pér hete, február közepén Varsóban volt egy kiállítással egybe kötött előzetes egyeztetés több nemzetközi építőipari szakmai szervezet között. Ezen a fórumon ukrán helyi önkormányzatok képviselői konkrét befektetési lehetőségekről beszéltek, nem csupán a fizikai újjáépítésről. Messze a legnagyobb pavilonnal Németország volt jelen, utánuk jöttek az olaszok, a dánok, a csehek és a litvánok, majd a franciák, az osztrákok és a britek. Magyarország érthetetlen módon nem vett részt.

Novemberben megrendezik a ReBuild Ukraine nevű, a februárinál nagyságrendekkel nagyobb konferenciát és kiállítást, ugyancsak a lengyel fővárosban. Sokat mondó, hogy az eseményen az ukrán és lengyel kormányszerveken kívül a svájci kabinet gazdaságfejlesztési államtitkársága, a londoni kereskedelmi és iparkamara és az Európai Építőipari Szövetség is támogatóként vesz részt.

Makro / Külgazdaság Itt a török elnökválasztás eredménye
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 18:45
A választás második fordulójában 85,41 százalékos volt a részvétel, a voksok 91,55 százalékát pedig már össze is számolták magyar idő szerint este fél 7-ig.
Makro / Külgazdaság A londoni orosz követ feltételeket szabna a békekötéshez
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 17:38
Ilyen volt az orosz–ukrán háború pünkösdvasárnapi napja.
Makro / Külgazdaság Ezt üzente Ferenc pápa pünkösd ünnepén
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 16:33
A katolikus egyházfő a megosztottság ellen emelte fel szavát pünkösdi szentbeszédében.
Makro / Külgazdaság Szomorú rekordhoz közelít a Mount Everesten elhunyt hegymászók száma
Wéber Balázs | 2023. május 28. 15:52
Már 17-en veszthették idén életüket a világ legmagasabb hegyén, ami rekordközeli szám. Ennek egyik oka, hogy minden eddiginél többen próbálkoznak a csúcs meghódításával. Az egyik áldozat Suhajda Szilárd, a felkutatására indított mentőakció nem vezetett eredményre. Csak a sátrát találták meg a 4-es táborban. Suhajda Szilárd feltehetően 8795 méterig jutott – korábban még egyetlen magyar hegymászó sem ért el ilyen magasságot oxigénpalack és segítők nélkül.  
Makro / Külgazdaság Nem Magyarország: érdemi tárgyalások a pedagógusok és a kormányzat között
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 14:56
Romániában május végén és június elején is folytatódni fog az oktatásban dolgozók sztrájkja annak ellenére, hogy a Ciucă-kabinet érdemi béremelési javaslattal állt elő.
Makro / Külgazdaság Szomália demokratizálódik?
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 13:17
Az egy év múlva esedékes helyhatósági választásokon már érvényesülhet az „egy ember, egy szavazat” elve Szomáliában is. Három év múlva pedig elnököt és alelnököt is ilyen módszerrel választanának.
Makro / Külgazdaság Putyin örülhet: megállíthatatlan a drónok szállítása Oroszországba?
Kollár Dóra | 2023. május 28. 12:03
A Kaszpi-tenger nyugodtnak tűnő vizein aligha látszik elsőre az, hogy egy olyan útvonalról van szó, amely közvetlen kapcsolatot biztosít Irán és Oroszország között, ahol szabadon áramolhatnak a feltételezett fegyverszállítások is.
Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG