<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Brüsszeli források szerint közel a megállapodás, amelynek nem feltétele például az Európai Ügyészséghez való csatlakozás sem.

Augusztus végére elkészülhetnek azok a végleges tervek a magyar kormány részéről, amikre már az Európai Bizottság is igent mondhat majd, így nem lesz politikai akadálya annak, hogy a kormány akár még idén elkezdje felhasználni a pénzt - értesült az Azonnali az Európai Bizottság és a magyar kormány közti tárgyalások menetére ráláltó forrásoktól.

A lap szerint "fel sem merült" az Európai Bizottság részéről, hogy a megegyezés feltételévé tegyék Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez, és a miniszterelnök tusványosi beszéde sem téma Brüsszelben.

Mint ismeretes, a megegyezés tétjei az a sokmilliárd euró, amely Magyarországnak járna az uniós helyreállítási alapból, illetve az uniós költségvetésből.

Az Azonnali úgy tudja, hogy a megegyezés keretében a diplomás átlagbér 80 százalékára nőhetnek a hazai pedagógusbérek. A problémát az okozza csupán, hogy a magyar kormány ezt 2028-ra érné el, a Bizottság viszont jóval hamarabb szeretné látni a pedagógusbérek emelését, ráadásul ezek értékállóságára is garanciát kér.

Ennek ellenére a lap szerint

"minden bizonnyal megszületik a megállapodás, mivel most már tényleg eddig soha nem tapasztalt nyitottságot és rugalmasságot tapasztalnak az Ágostházy Szabolcs államtitkár vezette magyar tárgyalódelegációtól."

A Bizottság pozitívan értékelte a már benyújtott két, a korrupciós ügyekről, valamint a jogszabályok előkészítéséről szóló törvényjavaslatot is.

Az idő mindenesetre szorít, mivel ha év végéig nem születik meg a megállapodás, akkor a helyreállítási alap teljes összegétől (3400 milliárd forintnyi kedvezményes kamatozású hitel és 2100 forint vissza nem térítendő támogatás) eleshet Magyarország.

Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Megvan, mikor lesz Szlovákia nagy napja
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:58
Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken, s ezzel kezdetét vette a hivatalos kampányidőszak.
Makro / Külgazdaság A magyar bankrendszerről áradozott Varga Mihály
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:36
A magyarországi pénzintézetek a háborús időkben is megőrizték stabilitásukat, több területen az uniós átlag felett teljesítenek - jelentette ki a Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály miután hivatalában fogadta a KBC bankcsoport vezetőségét.
Makro / Külgazdaság Már Orbán Viktor egyik példaképe is engedményt tesz a Nyugatnak, hogy megfékezze az inflációt
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:11
Elkerülhetetlen a visszatérés a racionális, és kiszámítható gazdaságpolitika irányába, mondta az új török jegybankelnök, aki amerikai tapasztalatokkal érkezik, ráadásul nő.
Makro / Külgazdaság Elfogott telefonbeszélgetés is mutat az orosz bűnösség és hozzá nem értés felé a gátrobbantás ügyében
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 10:49
Az ukrán titkosszolgálat osztott meg egy lehallgatott beszélgetést.
Makro / Külgazdaság Soha még ilyen drága rubint nem látott a világ
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 10:19
Majdnem 12 milliárd forintnak megfelelő dollárt fizetett az árverés győztese.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG