<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Csökkent a különbség az elmúlt év során a világ vezető fejlett országai (G7) és nagy feltörekvő gazdaságai (BRICS) között a vállalkozások számának növekedési üteme tekintetében – derült ki az RSM International nemzetközi pénzügyi és adótanácsadó hálózat legújabb „Business Births and Death” felméréséből. Az aktív cégek köre a BRICS országokban 1,2 millió, míg a G7 országokban közel félmillió társasággal bővült, a csoportokon belül azonban jelentős különbségek tapasztalhatók.

Míg 2007 és 2011 között a BRICS-országokban az új vállalkozások keletkezésének üteme hétszer nagyobb volt, mint a G7-országokban, 2012-ben csökkent a különbség, már csupán két és félszeres ez az arány. A BRICS országokbeli (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) működő vállalkozások átlagos éves növekedési üteme (CAGR) 4,9 százalékos volt, míg a G7 államaiban 1,9 százalék. Előbbi gazdasági körben ez 1,2 milliós, míg utóbbi országokban 531 ezres növekedést jelentett a működő vállalkozások számában.

„Miközben felmérésünk egyértelmű konvergenciát mutat a BRICS- és a G7-országokban működő vállalkozások számának növekedési üteme között, a csoportokon belül hatalmas szórás figyelhető meg” – emelte ki Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary elnök-vezérigazgatója.

A globális gazdaság törékeny

Kalocsai Zsolt. Fotó: RSM-blog

A G7-országok többsége mérsékelt ütemű nettó növekedést produkált a működő vállalkozások számában 2011/2012 viszonylatában. A csoporton belül kiugró volt Franciaország teljesítménye (16,7%), míg Kanadában jelenős csökkenés volt tapasztalható (-13,6%). A BRICS-országok közül Kína volt az egyetlen, amelyben a cégek számának jelentős növekedése volt tetten érhető (9,1%) ebben a periódusban, s ezzel még tovább nyílt az olló a régió többi országához képest.

Az elemzés során vizsgált országok közel harmadában csökkent az aktív vállalkozások száma, miközben egyes szektorokban – például a kis- és nagykereskedelmi, ill. tanácsadói szektorokban, amelyekben alacsonyak a belépési korlátok - továbbra is jelentős a növekedés. „Az építő rombolás és a tőke újraelosztása a hatékonyabb már működő, valamint az induló vállalkozások körében jelentős szerepet játszik a fejlődésben, azonban a globális gazdaság törékeny marad. A következő évben az óvatos optimizmus lehet jellemző, ugyanis a magánbefektetők és a vállalatok továbbra is elővigyázatosan reag&aacut e;lnak a kormányzati intézkedésekre és a makrogazdasági mutatók alakulására” – mutatott rá Kalocsai Zsolt.

Hol indulnak új cégek?

Az RSM nemzetközi hálózatának elemzése rámutatott arra, hogy mely iparágak azok, ahol a legtöbb új vállalat indul el; ezek pedig a kis- és nagykereskedelmi, ill. tanácsadói szektorok. Ezzel szemben a pénzügyi szolgáltatások, és a gyáripar relatív kis mértékben járulnak hozzá az új vállalatok létrehozásához, mivel a pénzügyi szabályozás és az alacsony kereslet továbbra is szűkíti ezen piacokat. Az elemzés rávilágít arra, hogy a jól irányzott kormányzati beavatkozások jelentősen tudják növelni a startup cégek túlélési arányait, amelyeknek elsősorban időre és tőkére van szükségük ahhoz, hogy versenyelőnyeiket kiaknázva fenntartható növekedést tudjanak elérni.

A vizsgált 38 ország közül a leggyorsabb ütemű, 16,7 százalékos növekedést elérő Franciaország teljesítménye nagyrészt az új kisvállalkozások alapítását megkönnyítő „Auto Entrepreneur” programnak volt köszönhető, ezt mutatja az is, hogy az újonnan indított vállalkozások fele kettő, vagy kevesebb embert foglalkoztat. A G7 országai közül az Egyesült Államok, Japán, Németország és az Egyesült Királyság mérsékelt növekedést mutatott a működő vállalkozások számában, átlagos éves növekedési ütemük erősödött a korábbi évekhez képest. Ezzel szemben Olaszországban 0,3 százalékkal csökkent a vállalkozások száma ugyanezen időszak alatt (2011/2012), Kanadában pedig 13,6 százalékkal, amely a leggyengébb mutató a 38 ország közül.

Mi a helyzet Magyarországgal


A BRICS-országok körében 2011-2012 között a vállalkozások létrejöttének növekedését Kína vezette, amely a működő vállalkozások számát tekintve messze megelőzte az USA-t is. Brazília mutatója ugyan 5,2 százalékról 3,4-re csökkent, de ez még mindig jó teljesítmény tekintve, hogy a csoport minden többi tagjánál visszaesés volt tapasztalható. Oroszországban 0,4, Indiában 3,2, Dél-Afrikában pedig 10 százalékos volt a visszaesés aránya.

A BRICS körön kívül a fejlődő országokban összesen 53 ezerrel nőtt a vállalkozások száma, míg a G7 csoporton kívüli fejlett országok körében a cégek száma 843 ezerrel csökkent. „Szűkebb régiónkon belül Horvátországban lendült meg az új cégalapítások száma, az Uniós csatlakozásnak köszönhetően. Szlovéniában a gyártás és az építőipar területén lendült meg az új cégek száma. 

Magyarországon 2011 és 2012 között kismértékben, 1,1 százalékkal nőtt az aktív társaságok számának nagysága a KSH adatsora szerint, 2012 és 2013 között pedig stagnálás látszik a legutóbb publikált adatok alapján - tette hozzá Kalocsai Zsolt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elengedték a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 20:13
Herszon megyében két települést is visszafoglalt az ukrán hadsereg az orosz erőktől, a beékelődést az orosz hadvezetés is megerősítette. Az oroszok elengedték a hétvégén „őrizetbe vett” atomerőmű-igazgatót. Rómában és Varsóban is bekérették az orosz nagykövetet, míg Litvánia kiutasította az orosz ügyvivőt. Ez történt a háború hétfői napján.
Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A brit miniszterelnök kétségbeesetten küzd a túléléséért
Káncz Csaba | 2022. október 3. 15:28
A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Sokat bukott az első fél évben a horvát villamosenergia-cég
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 15:07
Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.
Makro / Külgazdaság Csökkent Kína külső adóssága
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 14:04
Egy negyedév alatt 3 százalékkal csökkent a távol-keleti nagyhatalom külső adóssága. Ezzel párhuzamosan 1 százalékpontot csökkent a közép- és hosszú lejáratú kötelezettségek teljes adóssághoz viszonyított aránya is.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG