4p

Magyarország idei GDP-növekedésére vonatkozó várakozását jelentősen, 3,6-ról 5,2 százalékra emelte az Európai Bizottság, de rontott inflációs várakozásán: idén 11,8, jövőre 7,6 százalékos pénzromlást vetít előre.

Tovább rontotta az Európai Unió, de javított Magyarország gazdasági kilátásain az Európai Bizottság a mai nap kiadott nyári gazdasági előrejelzésében. A bizottság szerint az unió gazdasága idén 2,7 százalékkal növekszik, amely megegyezik a tavaszi prognózissal, míg jövőre 1,5 százalékra lassul, szemben a tavasszal előre jelzett 2,3 százalékkal. Az előrejelzések szerint az EU-ban az infláció 2022-ben 8,3 százalékra nő, 2023-ban pedig 4,6 százalékra mérséklődik, ami jelentős növekedés a tavaszi becslésben szereplő idei 6,8 és jövő évi 3,2 százalékról - írja laptársunk, az mfor.hu.

Magyarország idei GDP-növekedésére vonatkozó várakozását jelentősen, 3,6-ról 5,2 százalékra emelte a bizottság, míg a jövő évi növekedési kilátásokat 2,6-ról 2,1 százalékra mérsékelte.

Ez azt is jelenti, hogy sokkal optimistábban látják a gazdaság idei teljesítményét a magyar kormánynál is, hiszen a költségvetési törvényjavaslatban rögzített előrejelzésük szerint idén 4,7 százalékkal nőhet a magyar GDP. Ellenben a jövő évi várakozást illetően a kormány optimistább, hiszen 4,1 százalékos növekedést várnak. Ezzel szemben jelentősen rontott inflációs várakozásán Brüsszel: idén 11,8, jövőre 7,6 százalékos pénzromlást vetít előre, míg a tavaszi előrejelzésben még 9 százalékos idei, és 4,1 százalékos jövő évi áremelkedéssel számolt.

A Magyar Nemzeti Bank az idei évre a bizottság előrejelzéséhez hasonló mértékű, 11-12,6 százalék közötti áremelkedést jósol, míg a jövő évre várt 6,8-9,2 százalékos pénzromlás is az a tartomány, amelyen belül a bizottság jelenlegi értéke áll. A jegybank a GDP-re vonatkozóan 4,5-5,5 százalék közötti növekedést vetít előre a legfrissebb júniusi inflációs jelentése szerint. 

A magyar gazdaság 2022 első negyedévében gyors ütemben, negyedéves alapon 2,1 százalékkal növekedett, elsősorban a fogyasztást és az állami beruházásokat ösztönző erőteljes fiskális ösztönzőknek köszönhetően.

A bizottság szerint azonban a következő negyedévekben a gazdasági növekedés jelentősen lassulni fog.

Ezt már előrevetíti az üzleti és fogyasztói bizalom csökkenése, valamint az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom ellaposodása áprilisban és májusban. A lassulás tovább folytatódik a következő időszakban. Amint fentebb láttuk, a reál-GDP növekedése az előrejelzések szerint a 2021-es 7,1 százalékról 2022-ben 5,2 százalékra, 2023-ban pedig 2,1 százalékra csökken, elsősorban az emelkedő infláció, a szigorodó fiskális és monetáris politika, valamint az Oroszország Ukrajna elleni háborúja nyomán kialakult kereskedelmi zavarok és a bizonytalanság növekedése miatt.

Nem említette a bizottság az ikerdeficit, azaz az egyidőben kialakult külkereskedelmi és államháztartási hiány jelentős problémáját, valamint az uniós újjáépítési alapból származó források körüli - a jogállamisági hiányosságok miatti - elhúzódó bizonytalanságot sem.

Ugyanakkor kitért arra, hogy az elmúlt hónapokban az inflációt az erős belső kereslet és a bérek növekedése, emellett az emelkedő nyersanyagárak és a magyar fizetőeszköz jelentős leértékelődése vezérelte. A lakossági energiaárak változatlanok maradtak a lakossági rezsiárak befagyasztása és az üzemanyagok október 1-ig meghosszabbított árplafonja miatt. Ugyanakkor az üzemanyagár-stop kivezetése az év végén és jövőre is erősen infláció növelő tényező marad, még ha a fogyasztói kereslet jelentősen vissza is esik majd. Mindezen túl a vállalatok a közelmúltban bejelentett különadók egy részét várhatóan áthárítják a fogyasztókra, amely szintén inflációnövelő hatású.

Magyarország kilátásai továbbra is különösen érzékenyek az ukrajnai háború alakulására. További bizonytalanságok a globális befektetői hangulattal, valamint a monetáris szigorítás és a fiskális konszolidáció pályájával kapcsolatosak – véli a bizottság.

Paolo Gentiloni, az EU gazdasági biztosa, az euró dollárral szembeni paritásos árfolyamával vagy annak esetleges további gyengülésével kapcsolatban megjegyezte, hogy az elsősorban a fejltörekvő piacok, és nem az euróövezet számára jelent komoly aggodalmat, mivel az euró más főbb valutákkal szemben felértékelődik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szegény görögök! Hatnapos lesz nekik a munkahét
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 15:44
De nem az egész gazdaságban.
Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG