<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Lula nyolc évig vezette Brazíliát, de börtönbe kellett vonulnia egy korrupciós ügy miatt. Az ítéletet időközben érvénytelenítették, így az egykori fémipari munkás ismét megmérkőzhetett a hatalomért – és le is győzte a trópusok Trumpját, Bolsonarót. De minek köszönhető a sikere, és mi várható tőle?

"Megpróbáltak élve eltemetni, de itt vagyok" – így kezdte győzelmi beszédét tegnap éjjel Luiz Inácio Lula da Silva (vagy egyszerűen csak Lula, Dél-Amerikában így emlegetik őt), miután hajszállal, de megnyerte a brazíliai elnökválasztás második fordulóját, és így ő lesz a világ ötödik legnagyobb területű és hetedik legnagyobb lakosságszámú országának az új elnöke.

A baloldali politikus a szavazatok csaknem 51 százalékát szerezte meg a tegnap tartott második fordulóban, míg az eddigi elnök, a jobboldali-populista Jair Bolsonaro mintegy 49 százalékon végzett a szavazatok több mint 99 százalékának összeszámlálása után.

A választási bizottság szerint Bolsonaro már nem tudja behozni a hátrányát.

Azt ígéri, felkarolja a szegényeket. Fotó: Facebook/Lula da Silva
Azt ígéri, felkarolja a szegényeket. Fotó: Facebook/Lula da Silva

A nagy visszatérő

Lula, aki 2003 és 2010 között már volt az ország elnöke, arra utalt, hogy 2018-ban nem indulhatott az elnökválasztáson az akkor győztes Bolsonaróval szemben. A bíróság ugyanis bűnösnek találta egy korrupciós ügyben – az ítélet szerint kenőpénzt fogadott el egy brazil építőipari cégtől, amely cserében megbízásokat kapott a Petrobras állami olajipari óriásvállalattól. Emiatt Lulának 580 napot börtönben kellett töltenie.

Később azonban érvénytelenítették az ítéletet, így visszatérhetett a politikába, most pedig megmérkőzhetett a hatalomért Bolsonaróval – és ebből a meccsből nyertesen került ki.

Ez persze aligha győzi meg Bolsonaro híveit, akik egyszerűen csak "tolvajnak" hívják Lulát. Szerintük az ítélet jogi okok miatti érvénytelenítése nem jelenti azt, hogy a régi-új elnök ártatlan. Helyzetét nehezíti az is, hogy a törvényhozásban jobboldali (Bolsonaróval szövetséges) többség lesz, azaz elvileg ellenszélben kell majd keresztülvinnie politikai programját.

Ugyanakkor – mint arra a BBC utal – Lula ügyesen köt politikai szövetségeket. Alelnökjelöltjének például korábbi riválisát, Geraldo Alckmint választotta, aki több alkalommal is indult vele szemben az elnökválasztásokon. Ezzel is azt jelezte, hogy egységet szeretne teremteni a politikailag megosztott országban.

Ez a stratégia, úgy látszik, bejött: elemzők szerint olyan választók is rá szavaztak, akik amúgy nem voksoltak volna pártjára, a Munkások Pártjára.

Ennek megfelelően győzelmi beszédében békülékeny hangot ütött meg, mondván, minden brazil kormányfője lesz – és nem csak azoké, akik rá szavaztak.      

"Ennek az országnak békére és egységre van szüksége. Az emberek nem akarnak többé harcolni”, jelentette ki a 77 éves Lula, aki fémipari munkásból lett politikus. A társadalmi megosztottság persze aligha fog egyik pillanatról a másikra eltűnni.

Ellenfele, a 67 éves, katonai múlttal bíró Bolsonaro egyelőre nem ismerte el vereségét. Korábban kétségeit fejezte ki a brazil elektronikus választási rendszer megbízhatóságával kapcsolatban arra utalva, hogy esetleg megtámadhatja majd az eredményt. "Akinek több szavazata van, az nyer. Erről szól a demokrácia” – mondta ugyanakkor a második forduló előtt egy nappal Bolsonaro, aki egyébként Orbán Viktor szövetségese. (Beiktatásán négy évvel ezelőtt a magyar miniszterelnök is részt vett, aki idén februárban fogadta őt Budapesten.)  

Mi várható tőle?

Ami pedig Lula programját illeti, a politikus győzelmi beszédében egyrészt utalt arra, hogy nyitott a nemzetközi együttműködésre az amazóniai esőerdő védelmében. Bolsonaro alatt ugyanis az illegális fakivágások erőre kaptak, erről itt írtunk:

Beszéde középpontjában ugyanakkor az éhínség elleni küzdelem fokozása állt. Az éhínség ugyanis egyre növekszik, és már több mint 33 millió brazilt érint valamilyen módon a brit adó szerint.

Lula népszerűségének egyik oka első két elnöki ciklusában éppen az volt, hogy több millió brazilt emelt ki a szegénységből. Erre ugyanakkor most – a Covid-utáni gazdasági helyzetben, egy ellenséges törvényhozásban – nem lesz könnyű forrást találnia.

Abba, hogy milyenek is a mindennapok a hírhedt brazil szegénynegyedekben, a favelákban, például Rio de Janeiróban, ez a helyszíni riport ad érzékletes betekintést:

Makro / Külgazdaság Csere-helikoptereket kap Szlovákia Amerikától
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:59
Ukrajna nagy összegű IMF-támogatást kap, Oroszország megsorozta Zaporizzsját, az orosz és a kínai államfő nem beszélt az ukrán béketervről. Háború összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepte a lengyeleket Vilmos herceg
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:46
Lengyelországi támaszpontokon tett látogatást szerdán a brit trónörökös.
Makro / Külgazdaság A svéd parlament hétórás vita után ma megszavazta a NATO-csatlakozást
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 18:40
A svéd parlament hivatalosan is jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az ország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság NATO: egy rossz és egy jó hír jött Magyarországról
Wéber Balázs | 2023. március 22. 17:12
Hazánk tavaly a GDP 1,44 százalékát költötte védelmi kiadásokra, és ezzel jóval elmarad a 2 százalékos NATO-elvárástól, a fejlesztések védelmi költéseken belüli arányát tekintve viszont listavezető, derül ki a katonai szövetség friss adataiból. A tagországok összesített védelmi kiadásai évek óta folyamatosan növekednek, a teljes költés kétharmadát az Egyesült Államok adja.
Makro / Külgazdaság Itt az első kínai mRNS alapú védőoltás
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:46
A kínai gyógyszerengedélyezési hatóság jóváhagyta a koronavírus elleni első, mRNS-t tartalmazó, hazai gyártású védőoltás forgalmazását.
Makro / Külgazdaság IMF: szakértői szintű hitelmegállapodást kötött Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:23
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői szinten négy évre szóló, 15,6 milliárd dolláros hitelmegállapodást kötött Ukrajnával.
Makro / Külgazdaság Elveszítheti Erdogan a választásokat a kurdbarát párt lépése miatt?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:08
A törökországi kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) és parlamenten kívüli szövetségesei nem állítanak köztársasági elnök-jelöltet a május 14-re kitűzött választásokra - közölte szerdán Pervin Buldan, a HDP társelnöke egy sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság „Amint lehet, gyárat nyitunk Ukrajnában” – mondta lapunknak az olasz MAPEI első embere
Mester Nándor | 2023. március 22. 15:47
Tizenkét elosztó pont már működik a háború sújtotta országban, az export a harcok ellenére is folyamatos oda.
Makro / Külgazdaság Leopard tankok tartanak Bahmut felé, közeleg az igazság pillanata?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:13
Ha igaz, hamarosan tényleg kiderülhet, mennyit érnek a nyugati harckocsik valós harci körülmények között.
Makro / Külgazdaság Az amerikai külpolitika egy öregedő birodalom tehetetlenségét idézi
Káncz Csaba | 2023. március 22. 14:49
Az amerikai külpolitikát egy szigetszerű elit irányítja, amely a belföldi választókerületek tetszését célzó retorikával működik – és úgy tűnik, képtelen érzékelni, hogy odakint a világ gyorsan változik. Bidennek most el kell döntenie, mit tegyen az amerikai csapatok további, folyamatban lévő bevetésével Szíriában, Irakban és Nyugat-Afrikában, ahol olyan küldetésekben vesznek részt, amelyek bár nagyrészt láthatatlanok az amerikai közvélemény számára, még mindig potenciálisan robbanásveszélyesek. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG