5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az október 15-i lengyel választás lesz a legfontosabb útelágazás a kommunizmus 1989-es összeomlása óta az országban. A kormánypárt kevés gazdasági és társadalmi sikert tud felmutatni, Kaczynski pártelnök ezért Európa- és németellenességre támaszkodik az újraválasztás érdekében. Káncz Csaba jegyzete.

Az október 15-i lengyelországi parlamenti választás sorsdöntő lesz az ország számára. Folytatja-e az ország az illiberális pályáját, vagy inkább Európa-párti irányt vesz? „A demokrácia jövője forog kockán – nem kevesebb a tét” – írta egy hete a neves brit akadémikus, Timothy Garton Ash.

Kampány padlógázzal

A kampány már teljes erővel dübörög. Ennek egyik frontjaként a kormányzó PiS párt hisztéria-kampányt folytat Belarusz és az ott állomásozó pár ezer Wagner-zsoldossal szemben és folyamatosan jelenti be újabb és újabb katonák átvezénylését a határra.

Választások lesznek Lengyelországban. Fotó: Depositphotos.
Választások lesznek Lengyelországban. Fotó: Depositphotos.

Egy másik front a kormányzó párt számára az Európai Néppárt vezére, Manfred Weber elleni lejárató kampány. Múlt kedden a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki levelet tett közzé az „X” közösségimédia-platformon, amelyben Webert egy beavatkozó németként írja le, aki „rágalmazásban” és „a modern történelemben előzmény nélküli cselekedetekben” bűnös. Weber nyilvánvalóan több, mint a nemzetisége: ő annak a  Néppártnak az elnöke, amely a Donald Tusk vezette lengyel ellenzéki Polgári Koalíciónak ad otthont.

De mivel húzta ki a gyufát a Néppárt elnöke? Nos, Weber nemrég a német televíziónak nyilatkozva "ellenfélnek" minősítette a kormányzó PiS-t. A lengyel kormánypárti média „ellenségnek” fordította a szót, és heves támadást indított. "Lengyelország elleni csapás" volt a cím a Nasz Dziennik katolikus napilapban. Weber "az ellenségeinek nevezett minket. Nem ez az első ilyen kijelentése. Elég ebből!" – mondta a felháborodott Morawiecki egy videós nyilatkozatában.

Zavaros indulás a kormánypárt számára

A padlógáz ellenére mégsem indult jól a kormánypárt versenyfutása: Morawiecki miniszterelnök a múlt héten kénytelen volt meneszteni egészségügyi miniszterét, Adam Niedzielskit. A miniszter sokak szerint megsértette az orvosi titoktartást és az adatvédelmi szabályokat is, amikor a Twitteren felfedte, hogy egy Niedzielskit kritizáló orvos pszichotróp szereket írt fel magának.

Az elbocsátás nagy csapás a kormánypárt számára, amely arra számított, hogy Niedzielski kulcsszerepet játszik a választási kampányában. A párt most abban reménykedik, hogy utódja, a 37 éves képviselő és orvos, Katarzyna Sojka valahogy összegereblyézi a politikai romokat, és nőként fényesíti a párt imázsát.

Kaczynski kijátssza az Európa-, és németellenes kártyát

Tekintettel arra, hogy a kormánypárt kevés gazdasági és társadalmi sikert tud felmutatni, Jaroslaw Kaczynski pártelnök ismét Európa- és németellenességre támaszkodik a PiS újraválasztása érdekében.

Kaczynski a napokban a "brüsszeli bürokrácia küldöttének" nevezte Tuskot, akit szerinte Németország ural, és egyre brutálisabb eszközöket használ Lengyelország alárendelésére. Korábban arra figyelmeztetett, hogy a Tusk-győzelem "Lengyelország végét" jelenti.

Katonai felvonulás Varsóban

Kedden a lengyel kormány lehetőséget kap fegyveres erőiről alkotott kép megerősítésére egy varsói katonai parádéval. Augusztus 15-e nemzeti ünnep Lengyelországban, az a nap, amelyen az ország a Szovjet-Oroszország felett aratott 1920-as győzelmére emlékezik. A kormány, amely idén a GDP 4 százalékát költi védelemre, a jelenlegi négy hadosztályról hat hadosztályra kívánja növelni szárazföldi hadseregét, ami 300 ezer katonának felel meg.

A remény láthatóan az, hogy a választókat lenyűgözi a kiállított modern fegyverzet, és megadják a PiS-nek a bizalmukat - a szavazatukkal együtt. Lengyelország jelenleg a Patriot légvédelmi rendszer legmodernebb generációját telepíti, ezen kívül pedig F-35-ös vadászgépeket és Abrams harckocsikat vásárolt az Egyesült Államoktól.

Szerződéseket írtak alá Dél-Koreával, beleértve a tankok és tarackok szállításáról, valamint tavaly 288 tüzérségi rakétakilövő megrendeléséről. Az EU védelmi iparát mindvégig szisztematikusan figyelmen kívül hagyták az amerikai, brit és dél-koreai felszerelések javára. A helikopterek esetében előbb Airbusról az olasz Leonardo márkára váltott, aztán végül a Boeing Apache helikoptereknél kötött ki.

Útelágazáshoz érve

A PiS számára az EU másodlagos színtérnek tűnik, különös tekintettel arra, hogy a blokk kész szembeszállni Varsóval, amikor úgy véli, hogy kormánya megsért bizonyos európai elveket. A Dél-Koreával kötött új fegyverüzletek egyértelműen jelzik, hogy a PiS kormánya nem kíván többé az EU-tól függeni, és nem kíván belső szolidaritást tanúsítani vele védelmi kérdésekben.

Minden nézeteltérésük ellenére a régi politikai riválisok, Tusk és Kaczynski egy dologban egyetértenek: az október 15-i választás lesz a legfontosabb útelágazás a kommunizmus 1989-es összeomlása óta az országban. Akkoriban a lengyel választók demokratikusan elbocsátották a kommunista rendszert az urnáknál.

Ezúttal szintén ők döntik el, hogy liberális, vagy illiberális Lengyelországot akarnak-e.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Csökkentik az árakat a benzinkutak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:37
Csökkenő üzemanyagárakat tapasztalhatunk a héten a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Azerbajdzsán győzött a villámháborúban, de nagy árat fizetett érte
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:20
Az azerbajdzsáni fegyveres erők 192 katonája meghalt, és 511 megsebesült a szeptember 19-20-i hegyi-karabahi "terrorellenes művelet" során - közölte a bakui egészségügyi minisztérium szerdán.
Makro / Külgazdaság Betiltottak egy neonáci csoportot Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 10:47
Németországban szerdán ismét betiltottak egy, a német belügyminisztérium szerint szélsőjobboldali, elsősorban gyerekek és fiatal felnőttek befolyásolását célzó szervezetet, a hatóságok házkutatást tartottak a csoport több tagjánál.
Makro / Külgazdaság Brüsszel postázta kérdéseit a kormánynak, jó válasz esetén jöhet egy kis pénz
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 10:14
Főleg az igazságügyi reform végrehajtásáról érdeklődnek Brüsszelből.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG