<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Végigvesszük, hogy milyen főbb okok vezettek a Biden kormányzattal szembeni komoly bizalomvesztéshez. A brit fogadóirodák már arra teszik tétjeiket, hogy 2024-ben Donald Trump legyőzi Bident. Káncz Csaba jegyzete.

Alig 9 hónappal Joe Biden beiktatása után az elnöki tevékenységével elégedettek aránya a CNN felmérése szerint 38 százalékra olvadt. Ennél talán még fontosabb, hogy a "nem-pártszavazók" körében ez 32 százalékra zuhant, márpedig ettől a csoporttól nagyban függ majd a jövő évi kongresszusi választás kimenetele.

Egy másik októberi felmérés (Rasmussen Reports) azt mutatja, hogy csupán az amerikaiak 33 százaléka hiszi azt, hogy az Egyesült Államok előtt egy jobb jövő áll. A Demokrata Párthoz közel álló Daily Kos Civiqs felmérése pedig azt mutatja: a választók 57 százaléka szerint Biden kormányzata semmit sem tett azért, hogy nekik személy szerint jobb legyen az életük.

Nem csoda hát, hogy a brit fogadóirodák már arra fogadnak, hogy 2024-ben Donald Trump legyőzi Bident. De milyen főbb okok vezettek ehhez a megroggyanáshoz?

Donald Trump, az USA előző elnöke a Save America From Its Government (Mentsük meg Amerikát a kormányától) elnevezésű kampánykörút iowai állomásán, 2021. októberében. Lesz még előtte olyan tábla is, hogy President of the United States...? Fotó: EPA / Steve PopeDonald Trump, az USA előző elnöke a Save America From Its Government (Mentsük meg Amerikát a kormányától) elnevezésű kampánykörút iowai állomásán, 2021. októberében. Lesz még előtte olyan tábla is, hogy President of the United States...? Fotó: EPA / Steve Pope

COVID-19

Hivatalba lépésekor Biden megígérte, hogy Amerika a vakcinák segítségével meg fog szabadulni a járványtól. Már július 4-én bejelentette, hogy az USA visszatér a normál életmenethez a járvány után. Ehhez képest az új fertőzöttek száma még mindig rendkívül magas, ezért szeptember 9-én bejelentette a kormányhivatalnokok és a 100 főnél többet foglalkoztató cégek alkalmazottai esetében a kötelező oltást. Ez tovább mélyítette az árkokat a társadalomban.

Ez ráadásul olyan tűzoltók, rendőrök és egészségügyiek eltávolításához vezetett, akik nem akarták magukat beoltatni. Ennek súlyos kihatása lett mentősök állományára, így a szolgáltatás színvonalára.

Munkaerőpiaci zavarok

A COVID-járvány okozta tavalyi sokkhatás miatt az amerikai gazdaság a csúcson mintegy 22,4 millió munkahelyet vesztett el. Idén nyáron már megindult a foglalkoztatás határozott növekedése és a júliusban 943 ezer új munkahely létesült. Szeptemberben azonban már csak 194 ezer ember kezdett el új munkahelyen dolgozni, holott a minisztérium 500 ezerrel számolt.

Akárcsak az Egyesült Királyságban, az USA-ban is komoly hiány alakult ki teherautósofőrökből, ami tovább súlyosbítja a szállítási láncokban kialakult feszültséget és veszélyezteti a karácsonyi ünnepek zavartalan ellátását.

A stagfláció réme

A logisztikai láncokban jelentkező nehézségek és az energiaárak megugrása miatt a szeptemberi év/év infláció 5,4 százalékos volt, amit utoljára a 2008-as pénzügyi válság idején tapasztalhatott meg az ország. Április óta ráadásul a Goldman Sachs értékpapírház folyamatosan emeli inflációs előrejelzéseit.

hirdetés

Az IMF ezzel párhuzamosan folyamatosan rontja a növekedési mutatókat. Míg júliusban még éves szinten 7 százalékot várt, ezt mára 6 százalékra vitte le. A Goldman Sachs már mind 2021-re, mind 2022-re jelentősen visszavágta növekedési előrejelzéseit.

Válság a határokon

Az elsősorban a Biden kormányzat által előidézett válság tovább eszkalálódik. A júniusig terjedő egy évben a határőrség 1 millió embert tartóztatott le illegális határátlépés miatt a mexikói határon. Aztán júliusban egyetlen hónap alatt 210 ezer ember kelt át, ami 21 éves rekordot jelentett. Az pedig 1 hete szivárgott ki, hogy októberben a Belbiztonsági Minisztérium 400 ezer migránssal számol.

Külpolitikai baklövések és konfrontáció

Az afganisztáni kivonulás látványos és botrányos lefolyása és az AUKUS szerződés puccs-szerű megkötése mind-mind aláásta az európai szövetségesek bizalmát, holott Biden konstruktív együttműködésről prédikált júniusban európai körútján.

Az európai vezetők kívánságát figyelmen kívül hagyva tovább folytatódik Biden éles konfrontációs kurzusa Kínával. Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó és első helyettese, Kurt Campbell keményvonalasok ezen a területen, ahogyan a Nemzetbiztonsági Tanács Kínáért felelős igazgatója, Rush Doshi is.

Lloyd Austin védelmi miniszter soha nem foglalkozott szakmai pályafutása során Kínával, de egy kemény Kína-ellenest, Ely Ratnert nevezte ki az Indo-Csendes Óceáni Térség Biztonsági Ügyeiért felelős helyettes államtitkárnak.

A Trump alatt már amúgy is meggyengített Külügyminisztériumot tovább gyengíti két republikánus szenátor – Ted Cruz és Josh Hawley – azzal, hogy több kulcsfontosságú külügyi államtitkári kinevezést blokkolnak. Aknamunkájuk eredményeképpen Biden hivatalba lépése óta egyetlen egy (!) amerikai nagykövetet sikerült csak kinevezni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyelőre úgy néz ki, a terv szerint csökkenthető tovább az államadósság
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 11:03
Az Állami Számvevőszék ugyanakkor figyelmeztet: egy esetleges zárás visszavetheti a karácsony előtti fogyasztást, de a beruházásokra is kedvezőtlen hatást gyakorolhat.
Makro / Külgazdaság Új tulajdonosa lesz a DIGI-nek
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 10:14
A 4iG Nyrt. az átvilágítás befejezését követően végleges adásvételi szerződést írt alá az RCS & RDS csoporttal a DIGI Távközlési Szolgáltató Kft. és leányvállalatai, azaz Invitel Zrt. az I TV Zrt. és a DIGI Infrastruktúra Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlásáról.
Makro / Külgazdaság Pénzmosodába kerülhetett 180 milliárd forint a lélegeztetőgép-bizniszben
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 08:12
Hatalmas összeget fizetett a magyar kormány nevében a külügyminisztérium közigazgatási államtitkára, Balogh Csaba Vinod Sekhar, kuala lumpuri üzletembernek, akinél pénzmosás gyanúja miatt több maláj nyomozóhatóság is razziát tartott.
Makro / Külgazdaság Ismét PCR-teszt kell az Angliába utazóknak
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 06:50
Az életbe lépett új szabályozás alapján ismét PCR típusú koronavírus-szűrésnek kell alávetniük magukat érkezésük után mindazoknak, akik külföldről Angliába utaznak, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.
Makro / Külgazdaság Az Európai Unió egyes kormányai aláássák a média függetlenségét
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 06:15
Az Európai Unió mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a média betölthesse alapvető szerepét a demokráciában - hangsúlyozta Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos az Európai Bizottság által létrehozott Európai Hírmédia Fórum konferenciáján.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a németországi atombombákkal? Peking már gyanakodva néz Berlinre
Káncz Csaba | 2021. november 30. 05:34
Az új német kormány eltökéltnek tűnik, hogy a politikai viták ellenére a kiöregedő Tornado vadászgépek helyébe is nukleáris csapásmérésre alkalmas vadászgépeket szerezzen be 2022-ben. Pekinggel összevetve a dokumentum hangneme jóval szívélyesebb Moszkvával szemben. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ismét megválasztották a svéd miniszterelnöknőt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 19:01
Ismét Magdalena Anderssont választotta miniszterelnökké Svédországban a parlament hétfőn, így hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén az ország történetében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb országban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:29
Egyre súlyosbodik a koronavírus-járvány Csehországban, a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették az új vírusmutáció, az omikron megjelenését is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.
Makro / Külgazdaság A 2022-es csapdája – hogyan mászik ki ebből a világ?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:14
2021-ben eljött a sokak által várt talpraállás, a boltok kinyithattak, az ingázók visszaülhettek az irodájukba, sőt, a legmerészebbek még nyaralni is elmentek. De az égbe szökő energiaárak, a magas adósságállományok és a csúcson túljutott növekedés közepette mégsem jelenthettük ki, hogy a dolgok visszazökkentek a rendes kerékvágásba. A Fidelity International szerint a döntéshozók a 22-es csapdájával néznek szembe: infláció vagy növekedés? A kamatok alacsonyabbak lesznek, és tartósabban, mint gondolták, a Kínai „közös jólét” program hosszú távú lehetőségeket kínál, a klímaválság pedig rányomja bélyegét az eszközallokációra
Makro / Külgazdaság A brutálisan dráguló energiaárak miatt dőlt meg egy 30 éves rekord Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:17
Az előzetes adatok alapján Németországban tovább emelkedett az infláció novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló