<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A The Times értesülései szerint az Egyesült Királyságban csak 10 ember tudott a titkos tárgyalásokról, amelyek március óta tartottak. Górcső alá vesszük az egyezmény amerikai és európai geopolitikai kihatásait. Káncz Csaba jegyzete

A Kína-ellenes egyezmény (AUKUSA) az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ausztrália között további hullámokat kelt Ázsiában és Európában. Most megnézzük, hogy a főbb érintett feleket milyen motivációk mozgatták és milyen geopolitikai következmények várhatók.

A HMS Artful, a brit haditengerészet atommeghajtású tengeralattjárója Dél-Koreában, 2021. augusztus 12-én. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ausztrália között nemrég kötött, nagy port kavart egyezmény keretében hasonló eszközökhöz juttatnák Ausztráliát a Kína-ellenes koalíció tagjai. Fotó: EPA / YonhapA HMS Artful, a brit haditengerészet atommeghajtású tengeralattjárója Dél-Koreában, 2021. augusztus 12-én. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ausztrália között nemrég kötött, nagy port kavart egyezmény keretében hasonló eszközökhöz juttatnák Ausztráliát a Kína-ellenes koalíció tagjai. Fotó: EPA / Yonhap

Franciaország

Macron döntése értelmében (!) Párizs visszahívja konzultációra a nagykövetét Washingtonból és Canberrából. Ez Washington viszonylatában 1793 óta most fordul elő először – akkor Párizs Edmond-Charles Genet nagykövetet hívta vissza.

Ez a legmagasabb szintű diplomáciai figyelmeztetés, ami után már csak a kapcsolatok megszakítása, illetve a hadüzenet jön a külpolitikában. Pedig pár hónapja a franciák még annyira optimisták voltak Anthony Blinken francia kötődéseire számítva.

A brit The Times értesülései szerint az Egyesült Királyságban csak 10 ember tudott a titkos tárgyalásokról, amelyek március óta tartottak. Ez azt jelenti, hogy javában zajlottak már a júniusi G7 csúcs idején is, amikor a 3 angolszász vezető széles mosollyal üdvözölte a mit sem sejtő francia elnököt. Ahogyan augusztus 30-án is, amikor összeültek az ausztrál és francia kül- és védelmi miniszterek közös megbeszélésre.

Peter Ricketts, Párizsba akkreditált volt brit nagykövet joggal állapította meg tegnap: a franciák számára így megkérdőjeleződik a NATO küldetése. A megalázott Macron elnök ráadásul egy éles választási küzdelemben van, hiszen jövőre élet-halál harc jön számára az elnökválasztáson.

Egyesült Államok

Mind az amerikai külpolitika, mind a belpolitika viharos hónapokat él át és Biden elnök demokratái könnyen elveszthetik a jövő évi félidős választásokat. Így tehát egy óriási ausztrál szerződés az amerikai haditengerészet számára fontosabbnak bizonyult, mint egy éles vita azzal a Franciaországgal, amelynek vezetője „agyhalottnak” nevezi a NATO-t és egyébként is rendszeresen szirénhangokat hallat Moszkva felé.

Mi több, júniusban Macon a NATO Kína-elleni keményvonalas fellépése ellen érvelt. Emlékeztette Biden elnököt, hogy a NATO egy atlanti, nem pedig egy csendes-óceáni intézmény.

Ráadásul befolyásos amerikai szakértők követelik, hogy a Covid-járvány és az egekbe szálló államadósság miatt az USA évi 80 milliárd dollárt spóroljon meg európai katonai kiadásain.

Tavaly a kínai gazdaság 2,3 százalékkal növekedett, míg az amerikai 2,3 százalékkal zsugorodott, még közelebb hozva az időpontot, amikor a kínai gazdaság megelőzi az amerikait. Az amerikai stratégák ezt bizony nem nézik tétlenül.

Európai Unió

Az AUKUSA szerződés egyszerre új megvilágításba helyezi az európaiak számára Washington Ázsia felé fordulását („pivot to Asia”). Mindez alig pár héttel a kabuli kivonulási káosz után, amellyel kapcsolatban a Fehér Ház nem konzultált európai szövetségeseivel.

Kevés európaiban tudatosodott a mai napig, hogy a Brexittel megrendült kontinensünk biztonsága. Csupán London távozásával az EU elvesztette tagállamai katonai költségvetésének a negyedét és a NATO katonai kiadások 80 százaléka az EU-n kívül került.

Macron elnök, aki – az EU egyetlen nukleáris hatalmának vezetőjeként – már régóta szószólója kontinensünk stratégiai autonómiájának és aktívan lép föl katonailag mind Nyugat-Afrikában, mint a Kelet-Mediterráneumban, és az AUKUSA egyezmény megalázása után még erőteljesebben fog kiállni az ügy mellett.

Ezzel Párizs nyitott ajtót dönget, hiszen Ursula von der Leyen, az Eurüpai Bizottság elnöke az Unió helyzetéről tartott szerdai beszédében leszögezte: „egy új korszakba lépünk, ahol egyre erősebb konkurenciával szembesülünk”. Ezért az EU-nak katonailag egyre erősebbnek kell lennie, mégpedig „a NATO és az ENSZ részvétele nélkül is”. Törekedni kell tehát egy „Európai Védelmi Unióra”.

Ausztrália

Pár órával az AUKUSA egyezmény nyilvánosságra kerülése után az ausztrál védelmi miniszter bejelentette, hogy ezentúl még több amerikai vadászgép és katona fog állomásozni a kontinensnyi országban. Arra is utalt, hogy amerikai közepes hatótávolságú rakétákat is befogadhat hazája.

Kína

Peking még magasabbra tekerte a hangerőt és a pártlap tegnap figyelmeztetett: ausztrál katonai célpontok „potenciális nukleáris célpontokká” válnak. Egy kínai szakértő ennek kapcsán kiemeli: az USA a régióban egy NATO-hoz hasonló szövetséget hoz létre, amelynek az AUKUSA a magja, körbe véve az USA-Japán és az USA - Dél-Korea szerződésekkel. A legkülső pályán pedig a Quad-ot találjuk, mivel Indiában nem tud teljesen megbízni Washington.

Oroszország

Figyelemreméltó, hogy Moszkva egy vezető biztonságpolitikai tárgyalója csütörtökön kijelentette: nem megalapozottak azok a kijelentések, miszerint Ausztrália új nukleáris hatalommá válik az egyezményt követően. Mindazonáltal az AUKUSA egyezmény rossz példát mutat Észak-Korea valamint Irán felé, és a tengeralattjárók összeszerelését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek szorosan figyelemmel kell kísérnie.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az olajembargóról is tárgyalt Orbán Viktor, ütésváltás Varsó és Moszkva között – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 19:17
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Örülhet Putyin: bivalyerős lett a rubel
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:59
Hétéves csúcsra emelkedett a rubel árfolyama az euróval szemben. A dollár ellenében pedig már több mint 30 százalékkal erősödött.
Makro / Külgazdaság Hatalmasat ment ma a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1678,10 pontos, 4,02 százalékos emelkedéssel, 43 457,58 ponton zárt hétfőn.
Makro / Külgazdaság Ki a fene gyújtogat Oroszországban? És hogyan? És miért?
Litván Dániel | 2022. május 23. 17:22
Hétvégén megint egy fontos katonai kutatóintézet lángolt Oroszországban. Ez már a sokadik ilyen rejtélyes tűzeset, és még mindig csak feltételezések vannak arról, ki lehet a felelős értük. Összeszedtük a lehetőségeket.
Makro / Külgazdaság Merészet lépett Varsó, kérdésessé vált az orosz gáz tranzitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:16
Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő gázvezetéken történő gáztranzitról szóló szerződést. A Kreml szerint megjósolhatatlan, hogy mi lesz az orosz gáz tranzitjával ezen a gázvezetéken keresztül.
Makro / Külgazdaság A nap képe: a vakmerő diplomata, aki ujjat húzott Putyinnal
Wéber Balázs | 2022. május 23. 16:39
Lemondott, mert szégyenli magát a háború miatt. De vajon túléli-e?
Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
Makro / Külgazdaság Jön egy kis csökkenés a gázolaj piaci áránál
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:51
Az üzemanyagok egyik felét érinti a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló