<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A The Times értesülései szerint az Egyesült Királyságban csak 10 ember tudott a titkos tárgyalásokról, amelyek március óta tartottak. Górcső alá vesszük az egyezmény amerikai és európai geopolitikai kihatásait. Káncz Csaba jegyzete

A Kína-ellenes egyezmény (AUKUSA) az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ausztrália között további hullámokat kelt Ázsiában és Európában. Most megnézzük, hogy a főbb érintett feleket milyen motivációk mozgatták és milyen geopolitikai következmények várhatók.

A HMS Artful, a brit haditengerészet atommeghajtású tengeralattjárója Dél-Koreában, 2021. augusztus 12-én. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ausztrália között nemrég kötött, nagy port kavart egyezmény keretében hasonló eszközökhöz juttatnák Ausztráliát a Kína-ellenes koalíció tagjai. Fotó: EPA / YonhapA HMS Artful, a brit haditengerészet atommeghajtású tengeralattjárója Dél-Koreában, 2021. augusztus 12-én. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ausztrália között nemrég kötött, nagy port kavart egyezmény keretében hasonló eszközökhöz juttatnák Ausztráliát a Kína-ellenes koalíció tagjai. Fotó: EPA / Yonhap

Franciaország

Macron döntése értelmében (!) Párizs visszahívja konzultációra a nagykövetét Washingtonból és Canberrából. Ez Washington viszonylatában 1793 óta most fordul elő először – akkor Párizs Edmond-Charles Genet nagykövetet hívta vissza.

Ez a legmagasabb szintű diplomáciai figyelmeztetés, ami után már csak a kapcsolatok megszakítása, illetve a hadüzenet jön a külpolitikában. Pedig pár hónapja a franciák még annyira optimisták voltak Anthony Blinken francia kötődéseire számítva.

A brit The Times értesülései szerint az Egyesült Királyságban csak 10 ember tudott a titkos tárgyalásokról, amelyek március óta tartottak. Ez azt jelenti, hogy javában zajlottak már a júniusi G7 csúcs idején is, amikor a 3 angolszász vezető széles mosollyal üdvözölte a mit sem sejtő francia elnököt. Ahogyan augusztus 30-án is, amikor összeültek az ausztrál és francia kül- és védelmi miniszterek közös megbeszélésre.

Peter Ricketts, Párizsba akkreditált volt brit nagykövet joggal állapította meg tegnap: a franciák számára így megkérdőjeleződik a NATO küldetése. A megalázott Macron elnök ráadásul egy éles választási küzdelemben van, hiszen jövőre élet-halál harc jön számára az elnökválasztáson.

Egyesült Államok

Mind az amerikai külpolitika, mind a belpolitika viharos hónapokat él át és Biden elnök demokratái könnyen elveszthetik a jövő évi félidős választásokat. Így tehát egy óriási ausztrál szerződés az amerikai haditengerészet számára fontosabbnak bizonyult, mint egy éles vita azzal a Franciaországgal, amelynek vezetője „agyhalottnak” nevezi a NATO-t és egyébként is rendszeresen szirénhangokat hallat Moszkva felé.

Mi több, júniusban Macon a NATO Kína-elleni keményvonalas fellépése ellen érvelt. Emlékeztette Biden elnököt, hogy a NATO egy atlanti, nem pedig egy csendes-óceáni intézmény.

Ráadásul befolyásos amerikai szakértők követelik, hogy a Covid-járvány és az egekbe szálló államadósság miatt az USA évi 80 milliárd dollárt spóroljon meg európai katonai kiadásain.

Tavaly a kínai gazdaság 2,3 százalékkal növekedett, míg az amerikai 2,3 százalékkal zsugorodott, még közelebb hozva az időpontot, amikor a kínai gazdaság megelőzi az amerikait. Az amerikai stratégák ezt bizony nem nézik tétlenül.

Európai Unió

Az AUKUSA szerződés egyszerre új megvilágításba helyezi az európaiak számára Washington Ázsia felé fordulását („pivot to Asia”). Mindez alig pár héttel a kabuli kivonulási káosz után, amellyel kapcsolatban a Fehér Ház nem konzultált európai szövetségeseivel.

Kevés európaiban tudatosodott a mai napig, hogy a Brexittel megrendült kontinensünk biztonsága. Csupán London távozásával az EU elvesztette tagállamai katonai költségvetésének a negyedét és a NATO katonai kiadások 80 százaléka az EU-n kívül került.

Macron elnök, aki – az EU egyetlen nukleáris hatalmának vezetőjeként – már régóta szószólója kontinensünk stratégiai autonómiájának és aktívan lép föl katonailag mind Nyugat-Afrikában, mint a Kelet-Mediterráneumban, és az AUKUSA egyezmény megalázása után még erőteljesebben fog kiállni az ügy mellett.

Ezzel Párizs nyitott ajtót dönget, hiszen Ursula von der Leyen, az Eurüpai Bizottság elnöke az Unió helyzetéről tartott szerdai beszédében leszögezte: „egy új korszakba lépünk, ahol egyre erősebb konkurenciával szembesülünk”. Ezért az EU-nak katonailag egyre erősebbnek kell lennie, mégpedig „a NATO és az ENSZ részvétele nélkül is”. Törekedni kell tehát egy „Európai Védelmi Unióra”.

Ausztrália

Pár órával az AUKUSA egyezmény nyilvánosságra kerülése után az ausztrál védelmi miniszter bejelentette, hogy ezentúl még több amerikai vadászgép és katona fog állomásozni a kontinensnyi országban. Arra is utalt, hogy amerikai közepes hatótávolságú rakétákat is befogadhat hazája.

Kína

Peking még magasabbra tekerte a hangerőt és a pártlap tegnap figyelmeztetett: ausztrál katonai célpontok „potenciális nukleáris célpontokká” válnak. Egy kínai szakértő ennek kapcsán kiemeli: az USA a régióban egy NATO-hoz hasonló szövetséget hoz létre, amelynek az AUKUSA a magja, körbe véve az USA-Japán és az USA - Dél-Korea szerződésekkel. A legkülső pályán pedig a Quad-ot találjuk, mivel Indiában nem tud teljesen megbízni Washington.

Oroszország

Figyelemreméltó, hogy Moszkva egy vezető biztonságpolitikai tárgyalója csütörtökön kijelentette: nem megalapozottak azok a kijelentések, miszerint Ausztrália új nukleáris hatalommá válik az egyezményt követően. Mindazonáltal az AUKUSA egyezmény rossz példát mutat Észak-Korea valamint Irán felé, és a tengeralattjárók összeszerelését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek szorosan figyelemmel kell kísérnie.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos