<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Kína stratégiai szövetsége Oroszországgal és az ukrajnai inváziót követő tétlensége tovább fokozta a Baltikumban már meglévő szkepticizmust Pekinggel kapcsolatban. A balti államok Kínához való viszonyának újragondolása kötelező feladat volt a nemzeti érdekeik szempontjából. Káncz Csaba jegyzete.

Az elmúlt hetek súlyos biztonságpolitikai turbulenciái kapcsán érdemes kiemelni, hogy a Tajvani-szoros - a Tajvan és Kína közötti vízi út - a világ legforgalmasabb hajózási útvonalai közé tartozik. Az EU 2021-es indo-csendes-óceáni stratégiája szerint a Tajvani-szorosban tapasztalható feszültségek közvetlen hatással lehetnek Európa biztonságára és jólétére.

Egy 2021-es közös EU-USA nyilatkozat is megerősítette annak rendkívüli fontosságát, hogy Kína tiszteletben tartsa az ENSZ tengerjogi egyezményét (UNCLOS), biztosítva a hajózás és az átrepülés szabadságát a Tajvani-szorosban.

A Tajvani-szorosban a kereskedelmi és ellátási láncok bármilyen megszakítása súlyos gazdasági következményekkel jár az EU számára. A Tajvani-szoros az elsődleges útvonal azoknak a hajók számára, amelyek Japánból, Dél-Koreából, Kínából és Tajvanról szállítanak árukat az európai piacokra. Kiemelendő, hogy az Eurostat, az EU statisztikai hivatala szerint 2021-ben Kína volt a harmadik legnagyobb partner az EU áruexportjában (10,2 százalék) és a legnagyobb partner az uniós importban (22,4 százalék).

Tajvan kritikus szerepet játszik a globális technológiai ellátási láncban, így Európa technológiai szektora nagymértékben függ a félvezetőgyártástól és a számítógépes chipek összeszerelésétől.

A baltiaknál betelt a pohár. Fotó: Depositphotos
A baltiaknál betelt a pohár. Fotó: Depositphotos

A Bloomberg által összeállított adatok szerint idén a világ - űrtartalma szerint - legnagyobb konténerszállító hajóinak 88 százaléka áthaladt a Tajvani-szoroson. Ennek a vízi útnak a jelentőségét nehéz túlbecsülni. Ha háború törne ki Tajvan felett, a becslések szerint az európai gazdaság a 2008-as pénzügyi válsághoz hasonló mértékű csapást szenvedne el.

Európa biztonsága összefügg Tajvannal

A Tajvani-szoroson átívelő feszültségek által okozott gazdasági következmények mellett az európai biztonság is érintett. A madridi csúcstalálkozón elfogadott új NATO 2022-es Stratégiai Koncepció is rávilágít erre a kockázatra. A Kína és Oroszország közötti „elmélyülő stratégiai partnerség” aggodalomra ad okot az Egyesült Államokban, mivel az eurázsiai tengelynek lehetősége van összehangolt, kétfrontos támadásokra európai és ázsiai szövetségesei ellen. Európa számára ez potenciálisan megnövekedett orosz fenyegetést jelent.

Kína már segített Oroszországnak enyhíteni a nyugati szankciók hatását azzal, hogy párhuzamos pénzügyi infrastruktúrát hozott létre, és több fosszilis tüzelőanyagot vásárol (bár kedvezményes áron).

A támogatás közös katonai kiképzések és fegyverátadások formájában is megvalósul. Kína segítséget nyújthat Putyin Oroszországának -  Európa elsődleges fenyegetésének -, hogy megkísérelje az amerikai befolyást kontinensünkön és az indo-csendes-óceáni térségben is lecsökkenteni. Ezért Tajvan biztonsága összefügg Európa biztonságával.

A baltiaknál betelt a pohár

Nem tekinthető véletlennek, hogy augusztus 11-én Észtország és Lettország bejelentette, hogy kilép a 16+1 gazdasági fórumból, amelyet Kína 10 éve Budapesten hozott létre a közép- és kelet-európai kormányokkal az üzleti kapcsolatok fellendítése érdekében. A fórum tágabb értelemben az Új Selyemút (BRI) stratégia része, amellyel a Kína az infrastrukturális projekteknek és a kereskedelmi kapcsolatoknak köszönhetően növelni kívánja globális befolyását.

A balti bejelentést közvetlenül azután tették közzé, hogy Kína fokozta katonai tevékenységét Tajvan körül Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök augusztus 2-i tajvani útja után.

A 17 ország annak idején nem rokonszenvből vagy geopolitikai szándékból fogadta el a kínai ajánlatot, hanem egyszerű gazdasági számításokkal rendelkezett. Keveset veszíthettek és sokat nyerhettek, ha hittek a kínaiak magasztos terveiben. A csatlakozásnak mindenesetre volt egy előnye: felkeltette Brüsszel és Washington bizalmatlanságát és figyelmét.

A csalódás azonban nem váratott sokáig magára. A nagy kínai közvetlen befektetésekkel kapcsolatos remények évről évre beteljesületlenek maradtak. A Merics agytröszt szerint Kína 2010 és 2019 között alig 9 milliárd eurót fektetett be a kezdeményezés 12 uniós tagállamába. Egy megfigyelő szerint Peking sokkal több politikai, mint gazdasági tőkét fektetett ebbe a platformba.

Litvánia lett az első ország, amely tavaly novemberben kilépett a fórumból. A helyi média jelentései szerint az ország szeptember 12-én nyitja meg gazdasági és kereskedelmi irodáját Tajvan fővárosában, Tajpejben, jelezve a balti országok és Kínával fennálló kapcsolatok mélyülő repedéseit.

A balti államok továbbra is sebezhetőek Oroszország agressziójával szemben, és Peking diplomáciai támogatása Moszkvának - Ukrajnával szemben - nem segített növelni Kína elismertségét a balti államokban. Tehát a balti államok Oroszországhoz és Kínához való viszonyának újragondolása nem lehetőség, hanem kötelező volt a nemzeti érdekek szempontjából.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Kiskereskedelem: üzletek szűnhetnek meg
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 10:43
A Magyar Bankholding vezető elemzője, Suppan Gergely értékelte a hétfő reggeli adatokat.
Makro / Külgazdaság Putyin felajánlotta segítségét Erdogannak (frissítve)
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 10:24
Segítséget ajánlott fel török és szíriai hivatali partnerének a földrengés utáni mentési munkálatokhoz hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.
Makro / Külgazdaság 1700-nál több épület dőlt össze a földrengés miatt Törökországban
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 09:29
Legkevesebb 284 halottjuk és 2323 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek, amelyek 10 tartományt érintenek - közölte Fuat Oktay török alelnök hétfőn ankarai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A KGB-nek dolgozott Kirill pátriárka
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 08:59
A szovjet hírszerzésnek dolgozott Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája az 1970-es években, amikor Svájcban élt - áll a svájci rendőrség titkosítás alól feloldott és a sajtó számára hozzáférhetővé tett archívumaiban.
Makro / Külgazdaság Már a benzinkutak sem tudják felhúzni a kiskereskedelmi forgalmat
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 08:34
2022. decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.
Makro / Külgazdaság Dróngyárat építene Irán Oroszországban
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 06:58
Az elmúlt órák eseményei.
Makro / Külgazdaság Erős földrengések voltak Törökországban
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 06:36
Több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfő hajnalban, a katasztrófa halálos áldozatainak száma az első összesítések szerint eléri a százat - közölték a helyi hatóságok.
Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG